Crnogorci optužuju Srbe da im plijene respiratore

Od pet respiratora koje je crnogorski Fond za zdravstveno osiguranje naručio od predstavnika švedskog proizvođača, tri su juče zadržana na granici sa Srbijom, a potom i zaplijenjeni - piše portal Vijesti iz Podgorice, te prenosi izjavu direktora Fonda Seada Čirgića.

On je kazao kako nije riječ o donaciji, već je ta ustanova potpisala ugovor sa dobavljačem, kompanijom Farmont, i isporučena su dva aparata.

Pojasnio je da su prema informacijama dobijenim od dobavljača tri preostala respiratora zaplijenjena.

"Što se tiče tri respiratora, ne možemo računati na njih, jer ih je zaplijenila Republika Srbija. Aparati su naručeni od predstavnika švedskog proizvođača respiratora, koji ima sjedište u Srbiji. Ali s obzirom na to da je za tu vrstu opreme uvedena zabrana, isporuka nije moguća." - rekao je Čirgić za podgoričke Vijesti.

Predsjednici parlamenata zemalja zapadnog Balkana pisali su ovih dana Europskoj komisiji i Europskom parlamentu povodom odluke da se ne izvozi medicinska oprema van EU, tražeći da se na države u tom području ne odnosi ta vrsta restrikcije, navodi se u članku crnogorskog portala te dodaju na kraju kako im iz ambasada Srbije u Podgorici, kao i ambasade Crne Gore u Beogradu, nisu odgovorili na pitanja u vezi sa zaplijenom tri aparata.

Inače, prema istom izvoru, u Crnoj Gori je dosad umrla jedna osoba, a ukupno 67 osoba je oboljelo od koronavirusa.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano