Dok su u brojnim zemljama obaveza, u RH maske tek - preporuka
Foto NL

Od početka pojave koronavirusa u Hrvatskoj, a to je bilo, podsjetimo, 25. veljače kada je zabilježena prva oboljela osoba, provlači se pitanje korisnosti ili ne zaštitnih maska za lice.

S primjenom faznog popuštanja mjera ponovno se aktualiziralo to pitanje, što je i logično, obzirom na mjere koje su dosad vrijedile.

Svjetska zdravstvena organizacija isprva je naglasila kako su zaštitne maske potrebne samo za dvije skupine ljudi: za one koji su bolesni i imaju simptome, te za one koji se brinu o zaraženima.

No, unatoč tvrdnji WHO-a, određene znanstvene institucije nisu odbacile maske kao vid zaštite i za ostale građane koji nisu u tim dvjema skupinama.

Zaštita

Jedna od tih institucija je i poznati njemački Institut Robert Koch. Njihovi su pak znanstvenici rekli kako, unatoč nepostojanju dokaza o samozaštiti, prekrivanje usta i nosa može zarobiti zarazne kapljice koje se izbacuju kad korisnik govori, kašlja ili kiše. Odnosno, maske za lice dizajnirane su kako bi zaštitile ljude od onih koji ih nose.

Prva europska zemlja koja je nošenje maski učinila obveznom u supermarketima, ljekarnama i javnom prijevozu bila je Češka Republika i to još 18. ožujka. Njihov primjer slijedile su i neke druge zemlje, poput Slovačke, BiH, Austrije, Maroka, Turske, Poljske, Jamajke i Njemačke.

Njemačka je pak išla korak dalje. Njemačka vlada prošlog je tjedna snažno preporučila ljudima da nose maske preko usta i nosa u trgovinama ili u javnom prijevozu kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Međutim, države - i neki gradovi - širom Njemačke, čine maske obveznim. To je dovelo do apela da se na razini cijele države usvoji jedinstvena odluka o nošenju maski.

Jedna od njemačkih pokrajina čak je uvela i novčane kazne za sve one koje ne poštivaju pravilo nošenja maski u javnom prijevozu koje iznose 25 eura.

To je pak jedan od načina kako da se njemački građani drže na oprezu uslijed najavljenih popuštanja mjera i u toj državi.

"Nitko to ne sluša rado, ali istina je da se ne nalazimo u završnoj fazi pandemije, nego na početku. Mi ćemo još dugo morati živjeti s ovim virusom" - nedavno je rekla njemačka kancelarka Angela Merkel.

Maske - preporuka

A što se tiče Hrvatske, nošenje maski na razini je - preporuke.

HDD - to je skraćenica koja je na snazi u Hrvatskoj, a označava higijenu, dezinfekciju i distancu kao najbolje načine obrane od koronavirusa.

Dakle, uz popuštanje mjera kao i način na koji će to teći, nošenje se maski samo preporuča. No, primjetno je bilo proteklo vrijeme kako su se, unatoč tome, brojni građani odlučili na nošenje maske u svakoj prilici u kojoj nisu u svom domu, bez obzira što nije bilo javnog prijevoza i popuštanja mjera kakve sad nastupaju.

Mnogi su naši sugrađani to činili jer su se tako osjećali zaštićenijima.

"Imam astmu i jednostavno ne želim si dozvoliti nikakav rizik da pokupim virus jer ne znam baš kako bi mi u tom slučaju bilo" - rekla nam je 44-godišnja Zadranka.

"Nemam nikakvih respiratornih niti kroničnih bolesti, bar mislim, ali masku nosim uvijek izvan kuće. Što me to košta, a osjećam se zaštićenom" - rekla je 60-godišnjakinja.

Prijašnje preporuke nastale temeljem informacija i uputa kojima se raspolagalo, govorile su da samo osobe s akutnim respiratornim infekcijama trebaju nositi masku koja pokriva nos i usta korisnika.

"Međutim, nošenje jednokratnih maski na javnim mjestima na kojima se ne može održavati sigurnosna udaljenost, npr. javni prijevoz, trgovine prehrambenih proizvoda ili čak na radnom mjestu, moglo bi pomoći smanjenju širenja virusa SARS-CoV-2. Maske mogu podići svijest o fizičkoj udaljenosti i zdravstveno osviještenom ponašanju" - stoji u najnovijim preporukama.

Maske za lice su, u najširem smislu, maske koje se izrađuju od komercijalno dostupnih dvoslojnih pamučnih materijala gušćeg tkanja i nose se u svakodnevnom životu. Za optimalnu učinkovitost dvoslojnu pamučnu tekstilnu masku ​​za lice, koja ima ulogu tekstilne barijere, treba pravilno nositi (tj. staviti je da čvrsto prianja na nos i usta), mijenjati je ako je mokra i ne dirati je dok se nosi.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo opisuje i način na koji kirurška maska štiti osobu:

"Medicinske/kirurške maske prvenstveno se koriste za zaštitu drugih osoba od izlaganja potencijalno zaraznim kapljicama one osobe koja nosi masku. Njihova je primjena jednokratna. Odgovarajuća maska također u određenoj mjeri štiti korisnika maske kada je čvrsto pričvršćena. Koriste se prvenstveno u medicinske svrhe i služe za sprječavanje širenja kapljica iz izdahnutog zraka na pacijenta ili drugu osobu te mogu zaštititi područje usta i nosa od direktnog utjecaja većih kapljica druge osobe kao i od prijenosa patogena izravnim dodirom s rukama. Nesterilne medicinske maske obično su medicinski proizvodi razreda rizika u skladu s europskom direktivom o medicinskim proizvodima (93/42 / EEC) i posebno moraju biti u skladu s normom EN 14683: 2019-6. Nakon postupka ocjenjivanja sukladnosti, dodjeljuje im se oznaka "CE" čime se mogu stavljati na europsko tržište."

Ukoliko smatrate da ovu preporuku treba slijediti i dalje, slobodno to činite kako bi zaštitili i sebe i druge.


Osobe koje žele nositi masku za lice trebaju se strogo pridržavati sljedećih pravila:

-Maske se moraju koristiti samo u osobne svrhe.

-Nepohodno je i dalje se pridržavati svih propisanih higijenskih mjera, naznačenih u preporukama HZJZ-a.

-Čak i tijekom nošenja maske za lice potrebno je prema preporuci SZO-a održavati razmak između osoba od 2 m.

-Pri stavljanju maske treba voditi računa o tome da se uz lice stavlja uvijek unutarnja strana maske.

-Jednu masku nosi samo jedna osoba, nošene maske ne smiju se dijeliti s drugima.

-Prije prve uporabe maske je poželjno oprati ili barem izglačati glačalom podešenim na temperaturu za glačanje pamučnih/lanenih materijala.

-Prije i nakon stavljanja maske ruke je potrebno temeljito oprati sapunom.

-Maska treba pokriti usta, nos i dio lica, a na rubu mora što tješnje pristajati kako bi se što je više moguće smanjio protok zraka izvan maske.

-Kod prve uporabe trebalo bi provjeriti propušta li maska dovoljno zraka kako bi što je manje moguće sprečavala normalno disanje.

-Navlaženu masku potrebno je skinuti i zamijeniti novom, suhom.

-Na vanjskoj strani maske potencijalno se može naći virus. Kako bi se spriječila kontaminacija ruku, treba izbjegavati dodirivanje vanjske strane maske.

-Nakon skidanja masku treba odložiti u vrećicu ili slično i dobro je zatvoriti ili je odmah oprati. Kako bi se spriječila pojava plijesni, nije preporučljivo masku dugo čuvati zatvorenu nakon nošenja.

-Maske bi se nakon jednog nošenja trebale u idealnim uvjetima oprati na 95 stupnjeva, a najmanje na 60 i temeljito posušiti. Ako postoje upute proizvođača, obvezno ih se i u cijelosti treba pridržavati.


Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano