ONLINE:Na webu obilje besplatnog kulturnog programa!

Nakon zagrebačkog HNK-a, Male scene i Restarta, programe u virtualnom prostoru najavili su ili već i započeli i Zagrebačka filharmonija, Hrvatsko društvo pisaca, riječki HNK i Teatar.hr., niz udruga, muzeja, kulturnih institucija širom RH...

Popis programa iz dana u dan sve je veći, informacije i najave kulturnih sadržaja, koji se prenositi putem mrežnih distribucijskih kanala, prikuplja i Ministarstvo kulture, na jednome mjestu moguće je pratiti sve aktivnosti koje su snimljene ili se prenose uživo, poručili su iz ministarstva.

Filmaktiv: 'Coronacinema'

Riječka udruga Filmaktiv za dizanje morala, ali i u povodu svog šesnaestog rođendana, omogućava besplatno gledanje nagrađivanih dokumentaraca agilnih riječkih autora.

"Pogledajte ‘Polazište za čekanje’ Maše Drndić, ‘Naseljenike’ Barbare Babačić, ‘Deltu’ Marina Lukanovića ili ‘Plenumove’ trojca Kapidžić-Jurčić-Batinić, popijte kavu uz ‘Prvu jutarnju’, prisjetite se kako smo se do nedavno družili uz ‘Pijanu ulicu’ i mnoge druge filmove, od kojih su neki prilagođeni i na hrvatski znakovni jezik, poručili su iz Filmaktiva te dodali: Budite solidarni, pazite na sebe i druge, pomozite osobama u nevolji" - poručili su iz Fimaktiva.

Pet najgledanijih Factumovih dokumentaraca

Factum, produkcijska kuća nezavisnog dokumentarnog filma, priključuje se aktualnom trendu približivanja kulturno-umjetničkog sadržaja publici u Hrvatskoj i svijetu te u narednim danima Na stranici www.factum.com.hr uz kôd OSTANIDOMA otvara svojih pet najgledanijih i najtraženijih dokumentaraca za besplatno online gledanje ljubiteljima tog filmskog žanra.

"Cilj i želja je, s obzirom na aktualno stanje i trenutni život u izolaciji svojih domova, publici ponuditi filmski sadržaj iz naše produkcije" - objavili su iz Factuma.

MiniMini ciklus Zagrebačke filharmonije na YouTubeu

Razdoblje suzdržavanja od javnih okupljanja zbog epidemije koronavirusa Zagrebačka filharmonija ispunit će emitiranjem na svojem YouTube kanalu koncertnih predstava ‘Ježeva kućica’ i ‘Božić kod Zimogroznih’.

Za gledanje je dostupna predstava ‘Ježeva kućica’ koju je prema popularnoj slikovnici Branka Ćopića i uz glazbu Hrvoja Hegedušića postavila redateljica Petra Radin. Orkestralne aranžmane napravio je Marin Rabadan, filharmoničarima dirigira David Danzmayr, vokalni i dramski izvođači su Hana Hegedušić, Borko Perić, Vladimir Tintor, Ivana Husar Mlinac. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sara Lovrić Caparin.

Ponuđena je i koncertna predstava ‘Božić kod Zimogroznih’, po tekstu i u režiji Petre Radin, uz glazbu Dubravka Palanovića. Gluma i vokali: Hana Hegedušić, Jan Kerekeš, Dražen Bratulić, Lora Simikić. Dirigira Dinko Appelt.

"Ne možemo se družiti u Dvorani Lisinski, ali Vam zato ovo vrijeme možemo uljepšati sa našim predstavama. Uplovimo u svijet bajke, u svijet gdje su dozvoljeni samo osmijeh i radost. Mašta čini čuda. Čuvajte jedni druge i ljubite. I uživajte u našoj predstavi koju smo s toliko ljubavi stvarali. Dame i gospodo, cijeli jedan orkestar- samo za vas" - poručuju iz Zagrebačke filharmonije, putem HRT-a.

HDP I projekt ‘Dnevnik iz karantene’ umjetnika

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) pokreće projekt ‘Dnevnik iz karantene’ u sklopu kojega će na web stranici Društva objavljivati za ovu priliku nastale tekstove i video priloge svojih članova, ponajprije samostalnih umjetnika.

Tekstovi će uključivati klasične dnevničke zapise, prozu, poeziju, a tematski će biti posredno ili neposredno vezani uz nove okolnosti života, ističu iz HDP-a.‘Dnevnik iz karantene’ uređuju Katarina Luketić, Marko Pogačar i Kruno Lokotar, a dostupan je na stranicama Hrvatskog društva pisaca.

I 'Zajc uz vas'

U okolnostima krize izazvane pandemijom koronavirusa, riječko kazalište odlučilo je postupiti solidarno prema svojoj publici. Najavljuju program 'Zajc uz vas', a koji će biti dostupan od 20. ožujka putem kazališnog Youtube kanala te društvenih mreža.

"Kao što je dobro znano, kazalište je nezamislivo bez javnog okupljanja većeg broja ljudi, a u biti kazališta je upravo socijalni kontakt i kolektivni doživljaj kazališnog čina, zbog čega smo morali među prvima otkazati svoje programe" poručili su nam pak iz 'Zajca'.

Unatoč tomu, odlučili su se, sve dok ne bude zabranjen sav rad u javnim ustanovama, reorganizirati i upregnuti svu svoju kreativnost kako bi nastavili raditi i djelovati odgovorno i solidarno, svaka čast!

Sadržaj i raspored 'Zajc uz vas':

-1. Jutarnja selfie poezija: Svakog jutra u 8 sati, jedan će glumac Hrvatske ili Talijanske drame govoriti poeziju. Svakog jutra jedna pjesma!

  1. Arija u podne: Svakog dana u podne, solistica ili solist našeg opernog ansambla izvest će jednu ariju uz osobnu posvetu.

  2. Bajke za laku noć: Glumci Hrvatske i Talijanske drame svake će večeri u 20 sati ispričati priču vašoj djeci za laku noć.

  3. Baletna insomnia: U kasnijim će večernjim satima, u 22 sata, program ‘Zajc uz vas' zaključit će kratki plesni video: baletna vježba, solo, koreografski fragmenti…

GKL Rijeka: ‘U lutkarsko s kauča’

Riječko Gradsko kazalište lutaka će svakog petka u 12 sati na službenoj internetskoj stranici i službenom Facebook profilu postaviti link putem kojeg će publika moći pogledati neke od uspješnih predstava Kazališta.

Program pod imenom ‘U lutkarsko s kauča’ provodit će se sigurno do 14. travnja, do kada su privremeno i obustavljena javna okupljanja, a nastavak programa ovisit će o daljnjem razvoju situacije vezane uz epidemiju koronavirusa.

"Program otvara nagrađivana predstava ‘Wanda Lavanda’, autorice Jelene Tondini i redateljice Morane Dolenc. Također, 20. ožujka je Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, a u subotu, 21. ožujka Svjetski dan lutkarstva i naše zajedničko druženje nama bi bilo zaista veliko veselje" poručili su lutkari.

Predstava ‘Wanda Lavanda’ bit će dostupna za pogledati do idućeg petka, 27. ožujka kada će je u podne zamijeniti druga.

#MSUNonStop

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu izvijestio je da se u četvrtak zatvara, a do sljedećih susreta uživo na službenim stranicama i društvenim mrežama pokrenuli su virtualni program #MSUNonStop. U sklopu tog programa svakodnevno će predstavljati radove iz Zbirki i donositi zanimljivosti u vezi svog postava.

Etnografski muzej: Glazbena kultura i geografija

Etnografski muzej u Zagrebu ponudio je na svojoj web stranici virtualni razgled pojedinih zbirki i izložbi, koje imaju i edukativan karakter, izložbu tradicijskih glazbala, Zbirku Perinić i lutke odjevene u tipičnu odjeću raznih zemalja svijeta, putovanje Afrikom i Južnom Amerikom s braćom Seljan te afričku umjetnost iz Zbirke Drage Muvrina.

Iz Muzeja ističu kako je Zbirka tradicijskih glazbala i Istraživanja braće Seljan ujedno i korisna dopuna online učenju glazbene kulture i geografije, bravo ekipa.

MUO: 3000 godina svjetske mode, online za vas

Muzej za umjetnost i obrt i ranije je omogućio virtualni obilazak tri kata svog stalnog postava, putem društvenih mreža redovito komunicira s publikom, a postavio je i link na najveću virtualnu izložbu mode, We Wear Culture, projekta u kojem je sudjelovao s više od 180 renomiranih kulturnih institucija.

MUO je prvi muzej u Hrvatskoj čiji se modni predmeti, njih više od 150 iz Zbirke tekstila, mode i modnog pribora, mogu vidjeti na toj izložbi o 3000 godina svjetske mode, od prve haljine kupljene za zagrebački muzej koja je i jedna od najstarijih, do novijih predmeta, poput Startasica i Borosana.

Arheološki muzej Istre: O životinjama i ljudima

Arheološki muzej Istre virtualno je predstavio izložbu O životinjama i ljudima, Etnografskog muzeja u Zagrebu koja nije mogla biti otvorena, a od četvrtka kreću s popratnim pedagoškim aktivnostima uz nju na Facebooku i Twitteru. Osim muzeja svoje su postave za virtualno razgledavanje otvorile i manje galerije, a za sve je sadržaje najbolje pratiti društvene mreže na kojima objavljuju niz novih informacija.

Kino Mediteran: besplatan streaming 22 filma

Sa zatvaranjem kina i otkazivanjem festivala ljubitelji filma ostali su bez doživljaja gledanja filmova u kinima, no kao kompenzaciju imaju bogati online svijet na kojemu su im otvoreni i neki besplatni sadržaji. Kino Mediteran, projekt revitalizacije kina u Dalmaciji, nudi besplatan streaming 22 filma prikazana na Festivalu mediteranskog filma Split, zagrebački Restart dvadeset dokumentaraca koji će se moći pogledati besplatno, a njih stotinjak uz malu naknadu, dok besplatne kratkometražne filmove nudi nedavno pokrenuta platforma Croatian.film.

Motovun Film Festival

Na inicijativu Enrica Vannuccija, selektora kratkog filma Mostre, Motovun Film Festival postao je jedan od partnera novog online festivala ‘My Darling Quarantine’ - svakoga tjedna biraju se i besplatno objavljuje po sedam kratkih distopijskih filmova, a moći će se glasati za najbolje od njih.

"U okviru projekta je pokrenuta i crowdfunding kampanja - pola prikupljenih sredstava ići će za podršku nezavisnoj kulturnoj sceni, a pola organizaciji Liječnici bez granica, koja neumorno radi kako bi spriječila širenje virusa u izbjegličkim kampovima i među drugim ranjivim populacijama širom Grčke i Balkanske rute" - najavili su s MFF-a.

'Digitalna filmska karantena'

Pulska filmska tvornica uvela je novi koncept 'Digitalne filmske karantene' kojim omogućuje projekcije, moderacije i rasprave putem društvenih mreža, a besplatan sadržaj nudi i Mreža nezavisnih kina Kino.hr, odnosno tvrtka RADAR. RAFF film festival pokrenuo je novu digitalnu platformu R+, koja će na jednom mjestu okupiti kreativne sadržaje, priče, informacjie, sve one manje apokaliptične perspektive na današnju situaciju. Umjesto u knjižnici za knjigama se može posegnuti na portalu Besplatnih elektroničkih knjiga, koji godinama omogućuje besplatno čitanje svojih sadržaja.

Besplatno u Louvre ili na operu u Metropolitan

Google Arts & Culture udružio se s više od 2500 muzeja i galerija diljem svijeta koji su se zbog novonastale situacije otvorili za virtualne ture i online izložbe umjetnina.

Među njima su i najveći - British Museum, Louvre, Guggenheim (New York), National Gallery of Art (Washington, D.C.), Musée dOrsay (Paris), Nacionalni muzej moderne i suvremene umjetnosti u Seoulu, Pergamon (Berlin), Rijksmuseum i Van Gogh (Amsterdam).

Njujorška Metropolitan Opera svake večeri daruje snimke svojih prošlih najvećih uspješnica, od Carmen do Traviate, Berlinska filharmonija također je otvorila svoje arhive za stotine koncerata sa slavnim dirigentima i solistima, kao i Bečka državna opera koja putem streaminga nudi niz svojih izvedbi.

Na web stiže i KUD Niotkud

Urednica portala Teatar.hr Nora Krstulović najavila je pokretanje YouTube kanala KUD Nikud na kojem će za početak proizvoditi sadržaj namijenjen djeci i mladima.

"Glumice i glumci će čitati priče za laku noć, a namjeravamo i proširiti produkciju" - rekla je Krstulović.

Inicijativa #piši dnevnik - Udruga Manufaktura Ideja

Dan po dan, tjedan po tjedan, a lako moguće da nas čeka i nastavak niza iz uvoda teksta, onaj mjesec po mjesec, privikavamo se na - prisilan, ali nužan - život u četiri kućna zida...

Prilagodili smo koliko-toliko svoje aktivnosti, prihvatili se uređenju i mahnitom čišćenju doma, posvetili smo se istina više obiteljima, ali smo nadamo se na kratko smanjili, prorijedili ili čak i izgubili kontakt "licem u lice" s dragim prijateljima, poznanicima, rodbinom, pa i prvim susjedima.

To nam usporedno s prijetećom zarazom, dovodi i novi nimalo bezazlen problem, sa sve većim brojem ljudi koji su zbog širenja koronavirusa prisiljeni na izdvajanje u karantene, samoizolaciju ili socijalno distanciranje, raste eksponencijalno i linearno rizik od još jedne prijetnje za javno zdravlje - usamljenosti, kao prilično neugodna osjećaja. I dok znanstvenicima još uvijek nije posve jasno kako funkcionira koronavirus, već dugo znaju da socijalna izoliranost, samoća i naročito usamljenost uzimaju značajan zdravstveni danak. Kako piše ScienceAlert, ljudi su često, u "dobro, staro predkorona doba", krivili tehnologiju za širenje usamljenosti, ističući kako umjesto da se družimo osobno provodimo previše vremena na društvenim medijima.

Nedavno provedeno istraživanje stručnjaka s Harvarda pokazalo je ipak nijansiraniju sliku: daleko važnije je kako koristimo društvene mreže od toga koliko ih dugo koristimo, a bez obzira na to jesmo li u karanteni, radimo li od kuće ili smo tek opravdano oprezni, upravo sada je - nažalost - savršeno vrijeme za kvalitetno vježbanje korištenja tehnologije na društveno zdrav način, zašto ne i putem društvenih mreža...

Udruga Manufaktura Ideja iz Zadra objavila je poziv svima zainteresiranim da daju svoj doprinos inicijativi NAŠ DNEVNIK IZ IZOLACIJE 2020. pod motom #ostanidoma i #pišidnevnik slanjem u inbox njihove Facebook stranice svojih kratkih priča/razmišljanja.

"Baš svi zainteresirani pozvani su da se na ovaj način, pisanjem u obliku koji nije zadan, obračunaju s nepogodama kojima svjedočimo, tako da 'pišemo… pišemo.. pišemo…' jer 'dnevniku sve možete reći“! Rezultat inicijative bit će zajednički Dnevnik iz izolacije 2020. koji će imati puno autora različite dobi i zanimanja, koji će se nakon svega i upoznati, naći i ponosno promovirati svoje zapise i načine na koje su osnaživali jedni druge u teškim danima" - otkriva nam i poziva nas u zanimljivu i hvale vrijednu inicijativu Elvira Katić, predsjednica Udruge Manufaktura Ideja.

HNK ZADAR

"Kako bismo vam bar malo uljepšali ove trenutke u izolaciji, odlučili smo PETKOM U 20:00 h emitirati naše ponajbolje predstave putem youtube kanala, a linkove ćemo postaviti na našoj facebook stranici" - poručili su iz HNK Zadar.

U petak, 3. travnja u 20 sati na Youtube kanalu HNK ZADAR ne propustite tako pogledati najizvođeniju predstavu HNK Zadar, STOŠE OD FOŠE ILITI KATE KAPURALICA u režiji Dražena Ferenčine koju je na zadarski prilagodio Živko Nižić prema izvorniku koji je na dubrovačkom 1800. napisao Vlaho Stulli. Predstava je svoju premijeru imala 2010. godine uz izvrsne reakcije publike, kazališne kritike i medija. Za predstavu se uvijek tražila ulaznica više te se publika vraćala ponovo pogledati predstavu. Igraju: Jasna Ančić, Mirko Šatalić, Žana Bumber, Paola Slavica, Silvio Mumelaš, Anđela Ćurković Petković, Mimi Zadarski, Vinko Radovčić, Valter Šarović i Venci Jurin...

KINO ZONA

Publiku nije zaboravila ni ekipa iz Kino Zone“ Zdar koji su također vrlo aktivni na svom Facebook profilu, otkrivaju nam.

"Počeli smo s objavljivanjem raznih zanimljivosti vezanih uz filmove i glumce, prisjećamo se onih umrlih koji su obilježili filmski svijet, objavljujemo i sve vijesti vezane uz film. Nastojimo svima pružiti neki mali odmak od stvarnosti, da im vrijeme lakše prođe u izolaciji" – rekao nam je za Zadarski.hr Andrej Fric, predsjednik Centra nezavisne kulture i voditelj Kino Zone Zadar. A čovjek koji je u životu prošao mnoge nedaće i postao svjedokom jednog vremena je i zadarski novinar, fotograf, publicist i arhivist Abdulah Seferović, koji je i prije izbijanja pandemije korona virusa svoje najpoznatije knjige ponudio on-line, prenosi nam isti dnevni portal.

ZADARETRO

"Na ovim našim mediteranskim prostorima ideje se često rađaju iz dišpeta. Tako sam i ja, kada sam prije godinu dana ostao bez svoje internetske stranice Zadaretro i kada više nisam imao gdje objaviti ono što želim, počeo objavljivati cijele e-knjige, ideju je poduprlo i to što nije tako jednostavno, posebno u mojim godinama, doći do potpore za tiskane formate. Morao sam, primjerice, iz čista dišpeta, objaviti skicu monografije o fotografskoj aktivnosti dragoga prijatelja i uglednoga zadarskog umjetnika Jose Špralje. I tako je krenulo. Jedno za drugim" – priznao je za Zadarski.hr Sefi, kako ga od milja zovu prijatelji.

ARHEOLOŠKI I NARODNI MUZEJ ZADAR

"Dragi prijatelji, posjetitelji i vjerni pratitelji Arheološkog muzeja Zadar u stvarnom i virtualnom svijetu, predstavljamo vam novi online popularno-znanstveni program pod nazivom „Nedjeljom iz Nina“. O čemu se radi i što je to? Tijekom 2020. godine, svake nedjelje na ovoj Facebook stranici objavljivat ćemo članke u kojima ćete moći više saznati o arheološkim nalazima iz Nina, predmetima iz fundusa odjela Muzeja ninskih starina, ali i o različitim temama iz (pra)povijesti koje ćemo promatrati kroz ninski arheološki materijal. Na ovaj način želimo vam u kratkim crticama predstaviti kulturnu baštinu o kojoj skrbi Muzej, iskoristiti priliku da dublje ili na drugačiji način istražimo teme iz prošlosti i kada se Muzej ponovo otvori, pozvati vas da nas posjetite na adresi Trg Kraljevac 8 u Ninu!" - poručili su iz Arheološkog muzeja Zadar koji nudi i virtualnu šetnju eksponatima, baš kao i Narodni muzej Zadar, ali i Muzej antičkog stakla:

"Dragi naši, u želji da vam malo olakšamo ove dane izolacije, od danas na našim stranicama možete besplatno preuzeti publikaciju „Muzej antičkog stakla za djecu“. Vjerujemo da će mali zaljubljenici u povijest i oni koji će to tek postati ovdje pronaći mnoge zanimljive informacije o dalekoj prošlosti Zadra, rimskom Carstvu, antičkom staklu, ali i tajnama našeg Muzeja. Publikacija je dvojezična pa možemo malo učiti i engleski jezik. Što smo naučili provjerit ćemo putem online kviza, a najbrže i najspretnije očekuju nagrade! Želimo vam dobru zabavu!" - naveli su i pozvali nas na online susret na FB stranici MAS-a.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano