FOTO: Svečano obilježavanje VRO Maslenica
Foto Vladimir Jurićan

Svečano je u ponedjeljak bilo u Zadru jer se obilježavala 27. obljetnica VRO Maslenica.

Svečano je bilo od samog jutra, a svakako veliki trenutak je bio mimohod 187 zastava ratnih postrojbi iz Domovinskog rata koji se kretao od Branimirove obale završno do crkve sv. Šime gdje je služena sveta misa za Domovinu.

Ovoj velikoj obljetnici tijekom koje se prisjećamo velike pobjede hrvatskih oružanih snaga u Domovinskom ratu, nazočili su i ministar obrane Damir Krstičević, kao i Tomo Medved, ministar branitelja.

Spajanje sjevera i juga

"Bez obzira na protok vremena štoviše, obzirom na cjelovitu sliku Domovinskog rata, svake godine ponovno proživljavamo sve te važne trenutke koji su uslijedili uslijed provedbe akcije Maslenica i svega onog što se događalo poslije. Iznimno je velika važnost i definitivno prekretnica u Domovinskom ratu, otklanjanje neprijatelja od grada Zadra, spajanje sjevera i juga Hrvatske, ali ono što je možda imalo posebno značenje a to je poruka hrvatskom narodu da su hrvatske oružane snage kadre osloboditi svoju zemlju i izaći na državnu granicu" - kazao je tom prigodom ministar Medved te dodao:

"Osnažilo je to naše društvo, nažalost, iznimno velike žrtve koje smo podnijeli obaveza su nam i danas, poglavito članovi obitelji kojima je netko poginuo, ali i hrvatski branitelji koji su sve stariji, a u skladu s tim i novi izazovi koji su usmjereni prema njihovim statusima i kvaliteti njihova zdravlja, to je ono što Vlada prepoznaje kao prioritete i na što je usmjerena".

Dana tijekom odvijanja VRO Maslenica prisjetio se i Davor Lončar, načelnik Poličnika i saborski zastupnik.

"Osobno bio sam na Velebitu. Imao sam informaciju dan, dva prije i znao sam da će doći do akcije i kad smo dobili zapovijed da idemo u akciju, u životu duši nije bilo kraja. Svi smo to čekali, da napokon krenemo u akciju i oslobodimo svoju zemlju. Jako lijepa su sjećanja po pitanju akcije Maslenica. To je akcija koja je pokrenula borbenu snagu, ljubav i zajedništvo tijekom cijelog Domovinskog rata. To što je akcija Maslenica pokazala u borbenom sektoru u tom trenutku je nešto što nikad nitko ponoviti neće" - podijelio je s nama svoje dojmove.

"Ne smije se dozvoliti da se zaboravi. 27 godina je prošlo brzo, ali u svom razdoblju iza akcije, ali i iza Domovinskog rata bilo je poteškoća u razvoju Republike Hrvatske. Međutim, svim tim problemima su se dogodile pozitivne stvari počevši od obnove do danas kada se dogodilo poboljšanje života u Hrvatskoj" - dodao je Lončar.

Briljantno

Jedan od sudionika VRO Maslenica bio je i Radomir Kadija, veteran 4. gardijske brigade.

"Vidimo dečke naše, koji smo odradili akciju i sjetimo se, što je najvažnije, naših poginulih. Bilo je pozitivnog naboja jer smo to čekali, znali smo 24 sata prije. Pozvani smo na sastanak u Šepurine, mi zapovjednici, da dobijemo uputstva, da ne radimo nedjela ili nešto tako. Odradili smo to briljantno, u 24 sata došli na poziciju i pravac" - prisjetio se Kadija.

O samoj ulozi VRO Maslenica govorio je i Marko Čulina, ratni zapovjednik 112. brigade.

"Akcija Maslenica se počela pripremati od nove godine, negdje tri tjedna prije početka, ali se vodila briga da se to priprema u tajnosti i da nema velikih pokreta postrojbi kako bi iznenađenje neprijatelju bilo što efikasnije. Uspjeli smo prikriti, da tako kažem, naše snage i tehniku za početak akcije Maslenica i moment iznenađenja je svakako bio na neprijateljskoj strani jer smo u svega nekoliko dana, do 27. siječnja, oslobodili velik dio teritorija. Tu spadaju prvenstveno infrastrukturni objekti kao što je oslobađanje Novskog ždrila za početak gradnje novog Masleničkog mosta i oslobođenje aerodroma Zemunik kao pretpostavke civilnog prometa na aerodromu, a isto tako i početka obuke prvih hrvatskih vojnih pilota uz velik broj hrvatskih sela u zadarskom zaleđu koja su do tad bila okupirana, spaljena uništena i to je bila prva slast pobjede, da tako kažem, jer smo u '91. bili uglavnom u obrambenim akcijama, vojska u nastajanju branili Zadar i Ravne Kotare" - kazao je Čulina.

Obilježavanje VRO Maslenica nastavlja se tijekom dana, ali i utorak, 21. siječnja kao i narednih dana.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano