O, majko mila, kud će taj Halila, kao da - ima krila!

Tih godina, uvijek je bilo puno svijeta u radijskom butiku nogometa...

Kako i ne bi, reporterova popularnost pisala se i slušala kao nemjerljiva, on je toliko dobro vodio prijenose da su događanja s nedjeljnih utakmica slušali i oni koji nogomet, ne da nisu voljeli, nego ga nisu ni podnosili, i tranzistori, prijemnici, su se sedamdesetih i osamdesetih kupovali samo zbog njega.

Ivo Tomić posjedovao je osebujni stil, uvijek decentan, ali s vrhunskom duhovitošću, čak i u stihovima s rimom, prenosio je utakmice iz tjedna u tjedan. Uvijek originalno, predano i šarmantno, bio je omiljen, uz sve to bio je i vrhunski sportski i nogometni znalac.

Normalno kako smo se i legende radio-novinarstva prisjetili u opušteno ležernom izdanju sportskih stranica dvotjednika. Bit će, na žalost, pred nama i dana i tjedana teških i ozbiljnih tema. Najveći pjesnik među sportskim komentatorima, i najveći sportski komentator među pjesnicima. Neponovljiv, velik, nenadmašan, mag riječi i rečenica, vispreni, nadahnuti i pomalo samozatajni genij, kako će ga opisati kolege i kolegice suvremenici autora nezaboravnih dosjetki sipanih u eter kao iz rukava, koje su i doslovno tjerale suze na oči slušatelja i slušateljica. Posvuda je desetljećima širio duh zarazne vedrine, svježine, smijeha, komike i vica. Toliko da i najzagriženiji hajdukovci, pa ni tifosi ostala dva člana nekadašnje velike četvorke, nisu zamjerili na otvorenom navijačkom svrstavanju uz redove kluba s Maksimira.

Evo i nekih urnebesnih anegdota iz toga doba: “Na klupi Dinama je trener lica Alana Delona, i duše Atile i nogometnog demona, čovjek alias bijeli šal i veliki plavi bal… mislim naravno na Ćiru Blaževića”, “I lopta dolazi u ruke Marijana Vlaka, jedinoga koji ne kasni nikada”, “Dinamovu kaznenu ekspediciju predvodi, tko bi drugo nego Zajec, Zeko, Dinamovo med i mlijeko”, “Dinamovci, recite dobar dan, gol je zabio Srećko Bogdan i ispunio modri pobjednički plan”,” Zlatni cekin - Snješko Cerin”,”Nasmijano anđeosko, pijano od sreće lice Kranjčara Cice”, “Jača zagrebačka kamilica, nego srpska šljivovica”. Nastavljamo u započetim redovima, stiha i vica:

”Podrhtavaju u slavu Dinama sve hridi na riječkoj Kantridi, poklonila se i stara lija, ljubljanska Olimpija, nije ni ona više beogradska slobodna kapija, nego zagrebačka tapija”, “I kratka vijest iz Osijeka, Zvezdu Slavonija izbacila iz šampionskog kolosijeka, večeras kreće slavljenička priča grada podno Griča”, “I eci-peci-pec, gotovi su OFK Beograd i Gojko Zec, ovdje igra neki drugi Kec”, “Novosadska lala i sosa pokunjena nosa”,”Niška banja, topla voda, i Dinamu oba boda”, “Nema pravog plavog vala, bez velikog bijelog šala”, “K vragu ovaj svijet, k ragu i nogomet, nek’ me čuju sjeverni i južni pol, Besek dao treći gol”, “Beograde, dobar dan, na Maksimiru gubi Partizan”.

“Nogometni ban Zvonimir Boban”,”Dobro melje ovaj mlinac, dobro driblja ovaj klinac, nova varka Mlinarić Marka”, “E moj Haris Škoro, to nisi mor’o”,”Pitaju me plavi dečki, hoće li se vratit doma Prosinečki”,”Nazdravite lozu za Bogdanovića Jozu”, “Lopta je kod Dinamovog štita ispod Velebita, Mirka Lulića”, “Dinamov as tref, Deverić Štef”,”Opalio Đemo, a vratar Topalović drijem’o”,”Na Poljudu puca bruka, Rad vodi kontra Hajduka”,”Evo ga i Predrag Spasić, moja malenkost podsjeća na njega!

Ne po nogometnoj klasi, već po broju na glavi vlasi”, “Boro Cvetković, lane s Korane i tane s Marakane”,”To su vam norveške tarabe koje preskaču i babe”,”Brz kao munja, Tunjić Tuna”, “O majko mila, kud će taj Halila, kao da ima krila”, “Vinkovačka balerina ostala bez benzina”, ”Ovo je program kao torta, red muzike, pa red sporta”, “Poletjela bijela ptica, Damir Desnica! K’o raketa, k’o kometa. Pozdravimo bombardera s Kvarnera!”.

Ili, “E, Riječani pored šanka, popijte sad jednu za Janković Janka, nazdravite i viski našem drugu Paliski”, Dževad Prekazi dobro gazi”, ”Prave kerefeke Jasmin Džeke”, “Davor Čop tuče kao top!”,”Molto bene, Davor Jozić iz Casene”, “Visok k’o Danac, žut k’o Japanac, Srečko Katanac”, “Bez Živkovića, Partizan je u Vinkovcima samo Partizančić, kao izvlačenje lota bez Suzane Mančić”, “U šesnaestercu gungula, naleti Šurjaka i Žungula!”. Nema više, ima, ali ne stane nam, trebalo bi za tekst 1, novina barem sedam...

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano