Hrvatski vojnici se vraćaju u Irak

Ministri obrane zemalja članica NATO-a, među njima i hrvatski ministar Damir Krstičević, potvrdili su na svom današnjem sastanku u Bruxellesu potporu Iraku i jačanju NATO-ove misije obuke iračkih snaga u kojoj će i Hrvatska nastaviti sudjelovati.

Ministar Krstičević rekao je da je Hrvatska prisutna sa 7 vojnika, od kojih su se dvojica vratila kući, a da će se preostalih pet postupno vraćati iz Kuvajta u Irak.

Naime, nakon eskalacije sukoba u Iraku početkom ove godine, nakon američkog napada i ubojstva zapovjednika Iranske revolucionarne garde, Kasima Sulejmanija, Hrvatska je povukla svoje vojnike iz Iraka u Kuvajt, gdje čekaju daljnji razvoj situacije.

"Dogovoreno je da se sve vrati na početno stanje od 4. siječnja, što znači da se nastavlja NATO-ova misija u Iraku. Sinoć je došao dokument iračke vlade u kojem podržava i jamči sigurnost osoblju NATO-a i stoga je donesena odluka da se vojnici postupno vraćaju" - rekao je Krstičević.

Hrvatska trenutno sudjeluje s 438 vojnika u sedam operacija potpore miru te u dvije operacije prednje ojačane prisutnosti, ističe se u priopćenju Vlade RH.

Uz sudjelovanje na dvodnevnom sastanku ministara obrane NATO-a, Krstičević je u Bruxellesu održao i odvojene bilateralne sastanke s poljskim ministrom Mariuszom Blaszczakom i litavskim ministrom Raimundasom Karoblisom.

Ministar Krstičević je izrazio zadovoljstvo što mu je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak potvrdio sudjelovanje poljskih zračnih snaga na prvom međunarodnom vojnom aeromitingu CROIMAS, koji će se održati 30. svibnja ove godine u Zadru, prigodom proslave tridesete obljetnice hrvatske državnosti.

Krstičević je rekao da su svoje sudjelovanje do sada potvrdili Francuzi, Talijani, Austrijanci, Švicarci i Poljaci.

"Hrvatska je 1990-tih bila sama, ali danas više nije. Bit će to spektakl kakav Hrvatska zaslužuje kako bismo odali zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, ogromnoj žrtvi koja je plaćena za hrvatsku slobodu" - rekao je.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano