Razmjena plemki i sjemenja starih sorti voća i povrća

U Udruzi vinogradara i voćara Cernik u tijeku su pripreme za ovogodišnju razmjenu plemki starih sorti voća i sjemenja starih sorti povrća, začinskog i ljekovitog bilja.

Ta manifestacija koja okuplja velik broj zaljubljenika u stare sorte iz Hrvatske, ali i susjednih država: BIH, Slovenije, Hrvatske, pa i Njemačke, održat će se 29. veljače s početkom u 10,00 sati u Cerniku.

"Ponosni smo što su plemkama razmijenjenim u Cerniku već cijepljene stotine, ako ne i tisuće sadnica, čime svi zajedno kroz ovu našu grupu najizravnije sudjelujemo na očuvanju i širenju starih sorti voća. Jako je bitno i za pohvalu što nam se u ovih nekoliko godina pridružilo i nekoliko mladih, učenika srednjih škola koji su već zasadili svoje voćnjake i šire ih. Svaka im čast!” - poručili su iz ove udruge.

Ovo vrijeme do razmjene može se iskoristiti za pripremu plemki i dogovore za zainteresiranim prijateljima što razmjenjivati. Inače, nedavno je objavljena i brošura “Ekološka proizvodnja povrtnog sjemena na obiteljskom gospodarstvu”, čija je promocija održana u Zagrebu sredinom siječnja, u organizaciji Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača. Uz promociju, održana je i vrlo uspješna razmjena povrtnog sjemena.

Sunčana Pešak, tajnica Hrvatskog saveza udruga eko-proizvođača i autorica brošure, na pregledan je način u toj maloj, sadržajnoj knjižici izložila problematiku: registracije sjemenarske proizvodnje na gospodarstvu, nabave sjemena za daljnju reprodukciju, upis u upisnik dobavljača, nadzor sjemenskog usjeva, nadzor u proizvodnji, laboratorijsku analizu, pakiranje, označavanje, postupak registracije čuvanih sorti, proizvodnju u kooperaciji.

"Sjemenarstvo je u Hrvatskoj jedna od prioritetnih tema, jer gotovo sve sjeme dolazi iz uvoza, mnogi su nezadovoljni njegovom kvalitetom, a istovremeno domaće sorte nestaju. Budući da je tako deficitarno, proizvodnja sjemena mogla bi za proizvođače postati prava prilika za posao i zaradu; i rascjepkano zemljište tako postaje prednost i stvara se dodana vrijednost proizvoda. Zato vas upoznajemo s koracima koje jedno obiteljsko gospodarstvo treba poduzeti da bi registriralo svoju proizvodnju sjemena, posebno one od vas koji se želite upustiti u njegovu ekološku proizvodnju” - istaknula je Pešak prilikom predstavljanja brošure.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano