Pašman - tradicionalna oaza škrapingaša...

Dvadesetak dana. Ili tri tjedana.

Taman toliko, a ovisno o tome kada čitate naš tekst onda i manje vremena, preostalo je uoči 15. po redu Škrapinga koji će se pak prema rasporedu održati 7. ožujka 2020. sa startom i ciljem u Tkonu, otok Pašman...

Priroda i - potencijal

Uz čitav niz popratnih zbivanja koja će se usporedno prirediti, njih čitav spektar. Pored glavnog događaja, manifestacija ima kulturni i turistički karakter pa su tu sijaset edukativnih predavanja, radionica, izložbi, predstava, ekološka akcija čišćenja okoliša i podmorja otoka. Među inima, nezaobilazan je i 11. Sajam otočnih proizvoda koji je po broju izlagača nositelja oznake HOP najveći sajam ovakve vrste u RH, a zamišljen je kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla. Na njemu se nadaju dolasku nekoliko desetaka izlagača s gotovo svih većih jadranskih otoka. Dan poslije utrke u nedjelju 8.3. odvit će se i tradicionalni dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok, a hvale vrijedan cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša. Pod nazivom Zeleni škrapić, očekuje se 150 malih škrapera iz 10 vrtića Zadarske i Šibensko-kninske županije, a malci će uz prigodan piknik posjetiti i samostan Sv. Kuzme i Damjana. Inače, sve skupa na narednom Škrapingu predviđaju pristizanje preko 1.500 natjecatelja iz raznih dijelova Starog kontinenta.

Broj prijava je iz dana u dan sve veći tako da je trenutno prijavljeno ili najavilo dolazak oko 500 sudionika iz desetak europskih zemalja, u putovnicama su navedeni: Slovenija, BiH, Mađarska, Italija, Švicarska, Italija, Češka, Njemačka. I Stipe Božić, poznati hrvatski alpinist, ujedno i sportski direktor Škrapinga, predstaviti bi trebao svoju knjigu - San o Everestu, ovogodišnja tema manifestacije je zaštita mora od onečišćenja pa će se uz slogan Keep the sea plastic free održati i akcija čišćenja okružja i podmorja u suradnji s ronilačkim klubom Sv. Roko iz Bibinja i volonterima.

Utrka je podijeljena u četiri kategorije, Ultra ima trail koncept i obuhvaća cca 45 kilometara te je namijenjena iskusnim sportašima koji će na otoku Pašmanu krenuti iz mjesta Ždrelac. Challenger, cca 25 kilometara, upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, Active kao jednostavnija kategorija utrke obuhvaća cca 12 kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku s pogledom na Nacionalni park Kornati kao i cijeli zadarski arhipelag, dok je Light obiteljska staza duga 6 kilometara zamišljena kao najlakša varijanta na kojoj mogu sudjelovati djeca i odrasli koji planiraju provesti Škraping u zajedničkom druženju i ugodnoj šetnji u prirodi. U programu izdvajamo, u ponedjeljak, 2.3.: Zelena čistka, čišćenje obalnog pojasa i staza otoka Pašmana, Škraping volonteri s Orlić d.o.o., u utorak, 3.3.:Plava čistka, čišćenje podmorja otoka Pašmana, Ronilački klub Sv. Roko iz Bibinja, u četvrtak, 5.3.: 16:00 - na Mulu u Tkonu, Radionica za djecu Obnova starih drvenih brodova, voditelj Stanislav Kuštera. U petak, 6.3.: 18:00 -19:00 - Predstavljanje monografije San o Everestu autora Stipe Božića, Dom za kulturu, Tkon, 09:00 - 20:00 - Sajam otočnih proizvoda, Škraping centar, u subotu: 7.3.: Škraping i Sajam, cjelodnevni program: Utrka, 8:00-14:00, ručak u restoranu Sovinje, Sajam: službeno otvorenje, nastup KUU Kunjka iz Tkona, klapa Školji i gosti - klapa sv. Cecilije, Korčula, večera u restoranu Đardin, Svečani program: 19:00 - 19:30 - proglašenje pobjednika, dodjela diploma i zahvalnica sudionicima, koncert grupe TBF i DJ do ranih jutarnjih ura.

U nedjelju, 8.3. - 11:30, djeca u šetnji Glagoljaškom stazom do Benediktinskog samostana, 13:00 - 15:00 - prigodni program Zeleni škrapić, piknik na zelenoj travi na brdu Ćokovac. HOP radionica izrade zalistavaca u izvedbi KUU Kunjka, voditeljica Ljiljana Jakovljev; Radionica pletenja sprte, u izvedbi OPG Jadran Lukačić iz Tkona, Škraping centar, predavanje na temu HOP, predavač: Ljubica Ajduković Ugarković, dipl. pol. -Škraping centar, Tkon, posjet Opg Rozalinda Banić u Kraju, otok Pašman. Prošli, 14. po redu Škraping brojio je preko 1400 trkača iz 11 europskih zemalja. Neće izostati ni zabave, pa će goste zabavljati TBF i DJ. Gastro ponuda uključivat će crni rižoto od sipe, gulaš s povrćem, paštu fažol s kobasicom i dalmatinsko sočivo, dok će se djeci poluživati jela na bazi piletine, poručili su iz Organizacijskog odbora.Prijavnica se može pronaći na stranici - www.skraping.hr - natjecanja.

Inače, Škraping - međunarodna treking&trail utrka, kombinacija je snalaženja u prirodi, skakanja, trčanja i penjanja po atraktivnim otočnim terenima. Treba se uvlačiti u gudure, provlačiti kroz makiju, zaobilaziti ponore, svladavati britko tlo, na ruti koja unatoč težini oduševljava. Manifestacija se odvija svake godine tijekom mjeseca ožujka, a naziv je dobila po škrapama, oštrom otočkom kamenjaru Pašmana. Također, nakana je buđenje interesa “bodula” za sport i podizanje svijesti o izuzetnim prirodnim i ljudskim potencijalima. Predivan otok tako dodatno postaje atraktivno mjesto za život i poznata turistička destinacija, u kojoj se potiče održivi razvoj, a gost postaje i ostaje prijatelj kojeg rado susrećemo i koji je dobrodošao u zajednicu sretnih domaćina. Posebno u zimskim, ali i svim drugim periodima. Natjecatelji na startu dobivaju kartu otoka s ucrtanim kontrolnim točkama koje moraju proći u što kraćem vremenu, a posjetiteljima se osim utrke nudi lokalna gastronomska ponuda, kvalitetan smještaj i bogata ponuda uslužnih djelatnosti, kulturni i zabavni program.

Kamen i - puteljak

Bilo da priželjkujete samo šetnju na svježem zraku ili ste strastveni zaljubljenici u treking, na otoku Pašmanu za vrijeme Škrapinga otkrit ćete - poručili su nam organizatori - i brojne staze i puteljke uz koje se pružaju stoljetni maslinici, vijugaju stari suhozidi, u svakom kamenu i kamenčiću čita trudna povijest i piše prekrasna priroda...

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano