GLAZBENI SUSRET: Ana Opačak nakon The Voicea - prvi album!
Foto Vladimir Jurićan

Talentirana mlada pjevačica Ana Opačak mnogima je zapela za oko i uho kao natjecateljica i polufinalistica prve sezone showa The Voice. Djevojka prekrasnog glasa privukla je pozornost i odabirom pjesama u tom showu, a on joj je donio - ugovor s izdavačkom kućom Aquarius records!

Stoga su sve eventualne dvojbe koje je imala oko sudjelovanja u tom show bile razbijene jer ovih dana predstavlja svoj novi singl "Susret" kojeg je premijerno izvela na Zagrebačkom festivalu.

U sklopu promocije posjetila je i Zadar pa smo tako imali priliku uživo do nje čuti da je taj singl zapravo najava njezinog prvog samostalnog albuma za kojeg očekuje da će biti objavljen do ljeta.

Autorski tim

Autorski tim koji je prati od početka čine Ines Prajo, Arijana Kunštek i producent Ivan Popeskić.

"Surađujemo već pet godina. Čuli su me u prvoj emisiji The Voicea, odmah tražili moj kontakt i zaista mogu reći da smo “kliknuli” na prvu. Dobro se razumijemo, slično o glazbi promišljamo i divno surađujemo. Zahvalna sam na tome kako su se stvari za mene razvijale nakon showa. I prije sam se bavila glazbom, dosta nastupala, imala bend, izdala neke singlove i sl., no ipak htjela sam vidjeti može li se dogoditi i nešto novo, neke nove suradnje. Ne znajući niti kako taj format emisije izgleda, što se dalje nakon audicija događa, potpuno neuobičajeno za sebe “bacila” sam se naglavačke u tu pustolovinu i izgleda da je to bila jedna od ljepših stvari koje su mi se dogodile." - prepričava nam Ana kako joj je zapravo The Voice promijenio život i doveo je do ovog trenutka.

Osim toga, vrlo je zadovoljna i činjenicom što su autorice pjesama žene i to upravo one koje potpisuju i neke od pjesama koje je Ana znala i voljela oduvijek ni ne znajući da su ih one napisale, što joj je bio dodatni užitak.

"Ines Prajo i Arijana Kunštek stoje iza svih pjesama na mom albumu, tako naravno potpisuju i „Susret“. Veliki mi je užitak u studiju stvarati iz nota i stihova nešto novo i samo moje, naše. Na tim snimanjima s njima sam pomicala svoje granice u smislu slobode interpretacije, kreativnosti. Mislim da su sa svakom novom pjesmom iz mene uspijevale izvući stvari za koje nisam ni znala da ih u sebi imam" - zadovoljno je konstatirala naša sugovornica.

Ono što je bilo presudno nakon završetka showa jest da pjeva ono što voli i ta joj se prilika pružila. Vrlo je zadovoljna svojim prvim albumom i ponosna na neke sjajne suradnje i glazbenike koji se na njemu kriju iako, doduše, ne smije nam otkrivati previše informacija o njemu. Ono što možemo reći jest da je pjesma “Susret“ sedmi po redu singl s nadolazećeg albuma koji će sadržavati deset autorskih pjesama koje će objediniti različite stilove i utjecaje koji su pjevačicu glazbeno formirali.

Ovu glazbenu poslasticu prati i video spot koji potpisuje sjajni mladi umjetnik i redatelj Toni Mijač. Video savršeno nadopunjuje i boja atmosferu koja je što kroz stihove, što kroz aranžman postavljena u pjesmi. Taj svojevrsni “girl power“ naboj isijava iz pokreta, ali i redateljskih odabira vezanih za kadriranje, montažu, boje, ugođaj.

A kakvi su Anini osobni glazbeni ukusi, pitali smo je:

"Imam vrlo šarolik glazbeni ukus, a to mogu zahvaliti mom tati koji je uvijek imao bogatu fonoteku tako da sam preko njegovih kaseta i CD-a otkrivala i upijala podjednako i pop i rock i blues i jazz i klasiku, ali i francuske šansone i talijanske kancone. Tako se na kraju ispreplelo da sam diplomirala engleski i talijanski, učila i francuski te danas na svojim koncertima pjevam na svim tim jezicima. Sve to na čemu sam rasla me je formiralo u ovo što jesam.

Volim popratiti i nešto od suvremene produkcije, ali uvijek se vratim na dobre stare stvari popa, rocka, jazza. Zato mi je bitno da i ono što stvaramo autorski nije kratkog vijeka. Voljela bih da te pjesme mogu izvoditi i kad budem starija, da postanu klasici. Iako su ishodišta i utjecaji u mojim pjesmama donekle retro, po zvuku su one vrlo suvremene, a to mogu zahvaliti mom sjajnom producentu Ivi Popeskiću čija je virtuoznost višestruko prepoznata i nagrađivana od strane struke" - ispričala nam je talentirana Ana i otkrila nam je, obzirom da je iz Splita gdje i živi, ne bi odlazila nigdje, jedino ako bi se radilo o ponudi koja se uistinu ne bi mogla odbiti. U protivnom, Split joj je pravi grad za život.

Charles Aznavour

Zanimalo nas je, dakako, kad bismo je mogli čuti i u Zadru, obzirom da su je i Zadrani pratili i zapamtili preko The Voicea.

Ana je izrazila svoju volju i želju da održi koncert u Zadru, gdje je nastupila prije nekoliko godina sa pjesmama na francuskom jeziku. Osim toga, vrlo je aktivna i u udruzi Prokultura s kojom često organizira koncerte francuske šansone koju jako voli. I ne samo to. Višestruka je pobjednica međunarodnih Večeri francuske šansone te sudionica brojnih festivala u Hrvatskoj i inozemstvu.

Stoga bi voljela i taj dio svoje glazbene priče donijeti u Zadar uz, dakako, i autorske pjesme s albuma pa stoga vjeruje, a i mi, da će se to i realizirati.

A kad smo već kod francuske šansone, moramo otkriti i ovaj podatak. Naime, nedavno se vratila iz Pariza gdje je u UNESCO-u nastupila na velikom koncertu u čast glazbene legende Charles Aznavoura.

“Nastupali su glazbenici iz cijelog svijeta, a ja sam dobila poziv direktno iz UNESCO-a da dođem predstavljati Hrvatsku. Zaista impresivan koncert, velika pozornica s nekoliko tribina, bili su svi članovi Aznavourove obitelji, prekrasno iskustvo za pamćenje” - otkrila nam je Ana.

Dakle, na kraju što više dodati, osim - pred Anom je sjajna glazbena budućnost!

Komentari