LIPO IME GRGICA: Baka Grla u Žeravi proslavila 85. rođendan...

Lipo ime Grgica...

Baka Grgica Jurlina, rođena 15.veljače, 1935. godine, u Ravnim kotarima, u mjestu Murvica Gornja, kao Grgica Pastuović, poznata još kao i Grla, danas je baka i za one najmlađe "stara baka".

Njena životna priča, zanimljiva je i bogata, ne uvijek lijepa, ali baka kaže da bi baš sve ponovila da dočeka sve ono što sada ima, čemu se vedra duha veseli i čime se ponosi iz dana u dan.

Kao djevojčica sa 6 godina ostala je Grla bez majke i tada zapravo i počinje njen težak život, njeni najbliži nisu joj nažalost dopustili da ide u školu jer je morala raditi na selu i čuvati polubraću i polusestre čime je ostala zakinuta za osnovno obrazovanje za čim je cijeli život žalila. No, bez obzira na obrazovanje, ova vitalna i draga žena zrači mudrošću i životnim iskustvom, u svakom razgovoru s njom svaki njen sugovornik može nešto naučiti, s puno ljubavi dobiti mudar savjet o pravim životnim vrijednostima.

Sa 17 godina Grgica se udala u Žeravu, za svog Antu, s kojim ima pet sinova: Boška, Zdravka, Gorana, Nada i Borisa koji jedini ne živi u Žeravi, već u dalekoj Njemačkoj sa svojom obitelji no nipošto ne zaboravlja stari kraj.

U braku je, kaže nam baka, znalo biti i "lipo i ružno", ali se moralo izdržati jer "kako bi imala sad ovo što imam“. A ima ova draga bakica zaista puno, od svojih pet sinova dobila je čak 16 unučadi i do sada 18 praunučadi, i kako nam je šapnula - dvoje je još na putu, tome se najviše veseli i - jedva čeka.

Unuci nadodaju kako je to tek početak jer "samo ih se pola oženilo" i zasnovalo obitelji. Uvijek je oko bakina stola bilo puno djece, najprije njene, pa unučadi, danas svaki dan veselo skače po kući nekoliko praunučadi koji obožavaju svoju "staru baku“ kako je zovu iz dragosti, a njoj ne smeta. Naprotiv, u svakom trenutku s njima upravo uživa.

Baka Grla vesela se smije, dijeli im bombone i ljubi u male glavice, uvijek nasmijana… jednog po jednog, jednu po jednu, svima zna ime, neće pogriješiti, svima zna i rođendan i svi znaju da će na taj dan imati poneki dar za koji se pobrinula brižna "stara baka".

Težak život u mladosti, otkrivaju nam i pišu njeni najdraži, siromaštvo i težački rad, ostavili su, normalno, traga na bakino zdravlje: visoki tlak i proširene vene na nogama otežavaju joj hodanje, ali "ne kuka" i to je nikako ne spriječava da redovito obavlja sve svakodnevne kućanske poslove jer - "to se mora".

-Kuća u svaka doba triba biti čista, ručak je u 12 sati na stolu - priča. Ma, sve je kod nje kao u apoteci, tako je uvijek i bilo, tvrde nam Grgičini potomci. Ona danas živi sa svojim sinom i unukom, prenosi nam Dolores Šošo, rođ. Jurlina, bilo ih je nekad više u kući, unuke su se udale, suprug Ante preminuo je 2001., a dvije godine kasnije prerano je preminula i nevjesta od teške bolesti. Bila je to velika tragedija i šok za ovu veliku familiju povezanu kao rijetko koja.

Baki ne trebaju serije, sapunice i filmovi, zato ih i ne gleda. Ona živi stvarni život, svoj najljepši bajkoviti film, ispunjen ljubavi, dječjim smijehom i poljupcima, svakodnevnim posjetima svojih sinova, nevjesta, unuka, njihovih žena i muževa. Uvijek je netko tu, kod bake se sastaje i ispija kava. Ova velika familija se druži i viđa svaki dan, a mjesečno slave po nekoliko rođendana pa je uvijek veselo, kako kaže - "stalno neka fešta".

Tako je bilo i za bakin 85. rođendan. Njeni unuci su joj pripremili malo iznenađenje, večeru, kolače i malu tortu, tek toliku da zapuše svoje svijećice, poklone i muziku, došli su do nje i harmonika, gitara... ali baki je najvažnije bilo da su svi bili tu, svi njeni, sve što ima i čime se ponosi. Srce joj je bilo ispunjeno, povjerava nam se, naravno u šali - "sada mogu i umriti“. I pogledava okupljenu rodbinu toplim majčinskim, bakinim i prabakinim očima.

Kao našu čestitku, što poželiti ovoj dragoj baki nego dug život i puno zdravlja. Da se može veseliti sa svojim praunučićima jer ostalo - sve ima. Skromna kao uvijek, izrazito komunikativna i sretna, rekla bi da "ima i više nego triba“, misleći pritom na ono njoj nebitno, materijalno, i nadodaje kako je najbogatija na svijetu kad vidi svoje složno i vrijedno brojno potomstvo koje jednostavno obožava. A rođendanska pjesma se nadaleko čula:

... mnogo ljeta sretna bila, Bog je živija...

Komentari