Džihadisti u Čadu ubili gotovo stotinu vojnika

Džihadisti Boko Harama ubili su gotovo 100 čadskih vojnika u sedmosatnom napadu na vojnu bazu u njihovom najsmrtonosnijem napadu na oružane snage ove zemlje.

Predsjednik Idriss Deby rekao je televiziji Chad da je u utorak otputovao na mjesto napada kako bi odao počast za 92 mrtvih vojnika, rekavši kako je to prvi put da su odjednom izgubili tako mnogo vojnika. Napad rano u ponedjeljak ujutro na poluotok Boma u provinciji Lac, dio je sve veće kampanje džihadista na golemom, močvarnom području jezera Čad, gdje se spajaju granice Kameruna, Čada, Nigera i Nigerije.

Napad na vojnike na poluotoku Boma trajao je najmanje sedam sati, a pojačanja poslana u pomoć zaglavila su u močvarnom području i bila su također pod napadom, kazalo je nekoliko vojnih izvora za AFP.

"Kamp se nalazi na otoku, gdje su ulaze kontrolirali borci Boko Harama. Oni su mogli otići kako su htjeli i bez prisiljavanja vojske." - rekao je jedan sigurnosni dužnosnik, dodajući kako su u napadu uništena brojna vojna vozila, uključujući i ona oklopljena, dok su teroristi zarobljeno oružje prevezli gliserima.

Boko Haram pokrenuo je pobunu u Nigeriji 2009. godine prije nego što je započeo upade u susjedne zemlje na istok, ističe France24.com, a ovo je samo jedna od brojih terorističkih akcija koje su dosad poduzeli. Pobuna Boko Harama ubila je 36.000 ljudi i raselila gotovo dva milijuna u sjeveroistočnoj Nigeriji od kada je započela, navode UN.

Teroristička organizacija pojačala je svoje napade posljednjih mjeseci na području Čada, gdje koristi ogromni teren za pokretanje napada. Zbog toga od 2015. godine zemlje regije surađuju u Multinacionalnim zajedničkim snagama, regionalnoj koaliciji koja je angažirana oko jezera Čad uz pomoć lokalnih stanovnika formiranih u budne skupine.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano