ŠKOLARCI IZ BRIŠEVA: Eh, da su nam tu igralište i bolja struja...

Nasmijana lica, od uha do uha…

“Ma, di ste nas danas baš došli slikat? Mogle smo se malo i dotjerat!” - pita i pojašnjava nam veselo raspoloženi kvartet nastavnica na ulazu u lijepo uređenu i urednu žutu katnicu u zelenilu, PŠ Briševo, malu područnu školu u sklopu velike OŠ Smiljevac.

Matematika i - elektrika

U hodniku, dok uz žamor kakav i priliči školarcima pospremaju kapute i obuću na policama i pod klupicama, đaci radosno odgovaraju na upit radoznalog ‘barba novinara’.

“Da! Da! Naša škola vam je super, najbolja. I naša učiteljica” - tvrde uglas tamnokosa i plavooka. Dječaci pažljivo - nismo to nipošto napisali radi reda - slušaju i imaju svoj - neizostavan - dodatak:

“Tjelesni nam je najdraži predmet, i likovni, i odmor, i kad su praznici preko ljeta!” - napominju nam. I pogledavaju prema vratima. U ozbijnijoj varijanti, ipak, Ivanu se sviđa glazbeni, Lovri i Luci - priroda, Karli i Jakovu - Hrvatski, Antoniju - Engleski, Josipu matematika.

“To su vam oni, izvrsni su svi skupa. Milina je raditi s njima. Dobri su, dragi, bistri, pristojni, slušaju i sudjeluju aktivno na satovima. Presretan sam. Eto, puno je lakše raditi tu nego u gradu, daleko prisniji je odnos, prirodniji nekako, domaćinski, ne osjeća se onaj uobičajen službeni stav učitelja i učenika. Trudimo se zajedno, svatko svakoga sve pita, kao jedna velika obitelj smo, pomažemo se, uskačemo jedni drugima. Razočaran sam što djeca čak nisu malo i življa” - priča Boris Jelenković, vjeroučitelj, na kojega upućuje ravnatelj Bernardo Kotlar, a koji nas dočekuje i upoznaje s radom i povijesti objekta.

“Najduže sam ovdje, pa zato, stigao sam 1995. taman kada se škola nakon oslobođenja ponovno aktivirala. Tada su je u dvije smjene polazili i đaci iz Murvice jer je njihova škola teško stradala kroz Domovinski rat. Učiteljice su bile, toga se sjećam, Anastazija Abdić-Vlasnović, Marina Rogić, Anita Runjić i Jasna Perica. Kada se popravila škola u Murvici tamo su se vratila njihova djeca, i ovdje se time smanjio broj učenika, tako da smo krenuli u kombinaciju 1.-3. i 2.-4. razreda. Koliko znam, vidi se i po dokumentima, naša se škola sagradila 1945. Tada je obuhvaćala dvije velike učionice, drvarnicu, zbornicu, wc i na katu stan za učitelja. Renovirana je napokon 2005. Jedan razred se onda povećao pa smo osposobili učiteljev stan koji je služio za učionicu, tokom godina se povećao i broj djece što nas je navelo da veliku učionicu i drvarnicu prenamjenimo u učionice, tako da je ostala jedna velika učionica koja nam služi za priredbe i različita prigodna događanja” - kazuje nam potanko Jelenković, dodajući kako su zadnji učitelji koji su tu živjeli bili Anka i Šime Zekanović, koji su Briševu ostali u izuzetno lijepim uspomenama.

“Radovali su se i tugovali skupa s mještanima, odgojili su i naučili puno đaka, bili s njima u najtežim vremenima. Inače, za vrijeme rata škola nije radila. Kada sam došao još su bile dvije kalijeve stare peći, dimilo se po čitav dan, spremačica je bila Marija Dragaš koja je ložila drva. Drvarnica je bila u groznom stanju, a prozori - više je puhalo kroz njih, nego što su čuvali toplinu, polako smo držali nastavu i usput obnavljali i sređivali, tako da sada učenici imaju koliko-toliko tople učionice, makar... Trebalo bi uvesti centralno grijanje, urediti i okoliš škole, pa bi bilo dobro i da MO Briševo u suradnji s Općinom Poličnik napravi školsko igralište, budući da naša djeca ne mogu imati adekvatnu tjelesnu i zdravstvenu kulturu, ne onakvu kakva bi bila poželjna. Idu preko vrlo prometne ceste na lokalno igralište ili na tijesni trgić neposredno pored škole, to nije nekakvo dugoročno rješenje za kvalitetan rad. Imamo neiskorišteni travnati prostor iza zgrade gdje bi mogli napraviti sportski teren, ne bi niti po zakonu bez dozvole roditelja smjeli provoditi nastavu izvan školskih okvira. Ima dovoljno mjesta, samo treba dovoljno dobre volje da se to sredi kako treba” - poručuje vjeroučitelj u područnoj školi koja trenutno ukupno broji 51 đaka.

“Prije je bila osmogodišnja škola Murvica, pa su mališani išli u Murvicu, poslije su krenuli u OŠ Smiljevac. Danas imamo četiri učionice, jednu ogromnu veliku i tri manje, željeli smo da sva djeca budu u jednoj smjeni, drvarnicu smo pretvorili u učionicu, veliku učionicu smo podijelili na dvije, a broj djece je sve veći i veći, tako da bi trebalo razmišljatii i da se bivši stan učitelja pretvori u učionicu jer uskoro neće biti dostatno prostora. Jedno vrijeme je padao broj učenika, čak smo prije 4 godine imali u 4.razredu samo tri polaznika, dvije curice i dječaka, sada nema razreda ispod 10 đaka. U prvom ih je 12, u drugom 16, u trećem 10, uz 13 četvrtaša” - zbraja Jelenković kao pred pločom i učenicima. I vraća nas na temu koja ga prilično tišti, kopka, uvjetima:

“Nisu adekvatni, uz igralište, betonsko, ne tražimo dvoranu, ali zašto i ne, neku mini, druga stvar je grijanje, struja u Briševu nije kvalitetna, na prvo nevrijeme, kišnu kap, i čim na trenutak zagrmi, nestane interneta. Mi smo ušli u reformu školstva, e-dnevnik donekle funkcionira, nastavnici su se prilagodili, no ne i aparatura. U nekim učionicama uopće nemamo signala. Ma… Evo, ni sada nema interneta. Školu bi definitivno trebalo temeljito renovirati, napraviti novi raspored učionica, klozeta, niti u njima nema grijanja, a grijemo se na dvije klime i konvektore, čim zahladi zbog opterećenja izbaci osigurač i stvarno zna zimi biti itekako ledeno đacima”.

Potpora i - barba domar

Roditelji, naglašava, rado surađuju, selo je zdrava sredina, zanimaju se, podupiru aktivnosti i rad nastavnika. Učiteljski kadar čini ekipa u sastavu: 1. razred - Katarina Kolić, 2.- Maja Masar, treći - Iva Vulić i 4.- Lidija Batur Torić, dvije su učiteljice engleskog jezika - Anamarija Režan i Laura Varnica, učitelj glazbene kulture Marko Barančić, uz vjeroučitelja Borisa Jelenkovića. ‘Katica za sve’ kada je u pitanju urednost, zove se ustvari - Slavka i preziva Žilić, kao i ‘barba Mile’, domar. ‘Postava snova’, primjetit će veseli školarci dok polako čitamo s listića na rastanku navedena imena. U planovima su - ponovit će nam na koncu svi skupa - obnoviti zgradu, postaviti centralno i osposobiti teren za tjelesni, kako bi PŠ Briševo u potpunosti udovoljavala potrebama nastavnog procesa...


BOŽIĆNA PRIREDBA

U Briševu, prekrasnom ravnokotarskom, nekada selu, danas prigradskom naselju, smještenom kojih 10 kilometara nadomak Zadra, između Murvice na istoku i Poljica na zapadu, učenici sudjeluju u životu škole, kao i mjesta. U nizu izvannastavnih aktivnosti ističe se Listopad u Briševu kada polaznici svojim rukama i svojim djelima uveseljavaju stanovnike i prodaju svoje radove kako bi skupili novac za humanitarnu kasu u matičnoj školi OŠ Smiljevac, čime se pomažu učenici i učenice slabijeg materijalnog stanja. Područna škola tradicionalno tada priređuje mali đački sajam dječjih rukotvorina, plemenita karaktera. Prilika je to i za ugodno druženje nastavnika, roditelja i učenika, u veselom ozračju, kada su priča, igra, pjesma i vesela lica iznad uobičajenih ozbiljnih nastavnih tema, zadaća, testova, ispita i ocjena. Marljivi mališani nekoliko dana uz pomoć vrijednih učiteljica, pomno i brižno vještim rukicama, s puno ljubavi i mašte, crtaju, bojaju i izrađuju unikatne ukrase, znane potrepštine i različite prigodne predmete, raznovrsnih oblika i dekoracija, uglavnom namijenjenima vršnjacima i vršnjakinjama, ali i najbližima, braćama, sekama, tatama, mamama, djedovima i bakama. Učionica se u jutarnjim satima ispuni žamorom, stihovima, poštapalicama, zamirisali bi u pletenim koficama svježe pripremljeni kolači, mamile ukusne slastice i privlačilo sezonsko voće uredno posloženi na stolovima i klupama. I Božićna priredba uz nadarene mališane zavidnih glumačkih i inih scenskih sposobnosti, pjesmu, ples i blizu sat vremena smijeha i aplauza nastavnika, roditelja, braca, seka, rodbine, prijatelja i poznanika, učini zadnji dan prvog polugodišta pretijesnom veliku učionicu Područne škole Briševo u sastavu OŠ Smiljevac. U blagdanskom ozračju veseli se, raduje, na kraju i časti slasticama i sokićima, nakratko pozdravi uoči zimskih praznika na koje se odlazi sretnih lica s više ili manje dobrim ocjenama.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano