Rodilo se Dite puka!

Kolone Splićana se slijevaju prema Starom placu...

... oliti -”Kraljevoj njivi”...

“Naše Jedinstvo! Naše Jedinstvo! Novi broj. Samo 10 para!”

“... Daj mali meni jedne!”

“Uvik nike visti, ovi put fuzbalske!”

“Požuri!Zakasnit ćemo!”

“... Dida Duje, znaš, fuzbal, to ti je nova vrsta igre s balunon!”...

E, sad! Ako ste pomislili da čitate kakav mali odlomak iz kakvog teksta velikog Miljenka Smoje, prevarili ste se iako vas intuicija i nije grubo zeznula. Barem u vidu glavnog lika. Ili, idemo ovako, ukoliko je neki sportski kolektiv sinonim nekom zemljopisnom području onda je to bez sumnje Hajduk za Dalmaciju - bili mi simpatizeri ili ne Majstora s mora. Kluba službeno utemeljenoga aktom Carskog namjesništva - pazite sada, odrednica nam nije nebitna - u Zadru, na temelju Pravilnika društva dostavljena 13.2.1911., u današnjoj Providurovoj palači - pod rednim brojem VIII.-534. dobio ga je ing. Lucijano Stella.

Prve službene registracije zabilježene su u drugom svesku "Katastra društava u Dalmaciji bivšeg Namjesništva” pod austrijskom upravom, na stranici pod brojem 762. Katalog je nastao početkom 20-ih godina prošlog stoljeća i čuva se u zadarskom Državnom arhivu kao dio fonda bivšeg Jugoslavenskog konzulata. Povijest je odavna poznata - što iz Velog Mista, bilo iz tiskanih biografskih podataka. U praškoj pivnici "U Fleku" - netom nakon utakmice Šparte i Slavije - osnivači su bili splitski studenti Praškog sveučilišta:Fabijan Kaliterna, Ivan Šakić, Vjekoslav Ivanišević i L. Stella, a ime klubu je dao profesor Josip Barač, koji je navodno nakon ulaska osnivača u njegov kabinet kako bi se pronašao naziv ekipi - predlagali su se Mosor, Uskok, Velebit, Marjan i Borac - uskliknuo legendarnih 10 riječi, tada prilično provokativnih AU vlastima: "Nek’ se zove Hajduk, upali ste unutra poput pravih hajduka"!

U analima ostaje upisano 18 državnih prvenstava i 15 kupova, a najveći europski uspjesi su mu tri četvrtfinala Lige -Kupa prvaka i po 1 polufinale Kupa UEFA i Kupa pobjednika kupova. Klub ima veliku navijačku bazu širom Hrvatske, ali izrazito snažan dijapazon na priobalju i otocima. Pa tako i - naravno - u Zadru, gradu s kojim bi “Bile” osim “rodnog lista” i “armije pristaša” uskoro trebala vezivati i još jedna poveznica. Hajduku su u blizu 11 desetljeća posvećena brojna umjetnička djela. Preko stotinu navijačkih himni, među rijetkima na planetu ima i svoju operetu "Kraljica lopte" Ive Tijardovića, tu su i niz monografija, albumi karikatura, čak i humoristična priča "Bile zvizde (ili, kako bi dobro bilo da je bilo...)" Jasmina Brajlovića, uz ilustracije Tonča Keruma, a netom su privodene koncu table vrsnog strip crtača za - prvi strip o “ditetu puka”. U kompletnom autorskom produktu jednog - Zadranina!

“Povijest Hajduka u stripu, možemo i tako to nazvati, stvaran je brižno i polako, tijekom dvije godine marljivog rada, pisanja scenarija i crtanja, uz odricanja od opuštanja, šetnje u prirodi, odmaranja, do kupanja u moru ljeti, patio je obiteljski život, apropo stripa, a samu ideju držim u glavi nekih 20 godina!” - otkriva primjenjeni umjetnik, u Zadru poznati slikar i grafičar, grafički i web dizajner, ilustrator, karikaturist i strip crtač Julije Jelaska. Liikovnjak koji je objavljivao u 40-ak novinskih časopisa, magazina, dnevnih listova i mjesečnih biltena, periodika, kao i raznim internetskim izdanjima. Nalazi se među prva četiri HR autora koji se bave digitalnim stripom (Jelaska, Barinić, Listeš, Talijančić) australskog Cloud 9 Comicsa. Hajdučko srce ili Prvi balun u Splitu, imena su stripa, konkretno prve epizode strip albuma koji bi - prema zamisli Julija - trebao u kompletu objedinjavati desetak strip poglavlja. Naglašava nam, ne bez ponosa:

“Prva epizoda prati razdoblje utemeljenja, od 1910. do 1914. Na 44 stranice, to bi ukratko bila Praška škola, znači studiranje osnivača Hajduka, zatim splitski period, prve igre, prve odore, prva garnitura dresa, i najvažnije da bi se mogli natjecati u raznoraznim natjecanjima tu je bila i prva registracija, zadarska. I scenarij i crteži unutra su 100 posto moji, a priča je apsolutno biografska. Edvin Botica Dragičević i Nikola Listeš, profesori likovnog Zdravko Cota i još njih par, vidjeli su strip i pohvalili izvedbu, a strip nisam slao nikome u Zagreb, jer je ovo u neku ruku ipak - dalmatinski strip, purgeri to ne bi objavili, a ni komentirali, haha” - pojašnjava.

Uglavnom, ponovimo, cilj je prikazati dugu tradiciju kluba, njegov začetak u Pragu, osnivanje pod padinama Marjana, konačno i registraciju u Kraljevskom carskom namjesništvu baš na današnji dan, 13.2.1911. s potpisom providura Nikole Nardellija. U spomen na taj događaj, inače, Društvo prijatelja Hajduka iz Zadra namjerava postaviti mramornu ploču na Providurovoj palači. Na 44 crnobijele table u tri dijela strip je crtan prema dokumentarnim fotografijama, spominje prve češke trenere (koji su usput klub trenirali prvih 11 godina), uoči početka Prvog svjetskog rata, kada neki igrači odlaze na bojišta, a priča o Majstoru s mora imala bi ukupno 14 nastavaka.

“Dijalozi su dijelom na čakavici, na splitskom dijalektu, za koji sam se pobrinuo da bude i pravilno lektoriran, kako ne bi s toga stanovišta bilo nikakvih problema. Nakana mi je predstaviti u stripu povijest kluba, a želja da se obnovi nogometna snaga navijača,Torcide, da bude što jača, bolja i veća. I naravno da klub donosi one prave rezultate, da se klubu vrati jedna duhovna snaga. Da se jednostavno na svoje pravo mjesto vrati duša kluba, duša Hajduka” - tvrdi autor stripa koji će Narodni list objavljivati u tiskanim i web nastavcima. Prvi je rođendanski odmah iznad našeg teksta…

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano