CDC upozorava da je "moguće" širenje koronavirusa po površinama

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dodao je informacije u prethodno objavljeni post na svojoj web stranici prošli tjedan o prenošenju koronavirusa s onečišćenih površina nakon što je zdravstvena agencija ocijenila to zbunjujućim.

"Nakon što su se pojavila medijska izvješća koja sugeriraju promjenu stajališta CDC-a o prenosivosti, postalo je jasno da su te izmjene informacija zbunjujuće" - navodi se u priopćenju objavljenom u petak, a donosi Fox news.

CDC je u svojoj izjavi rekao da je moguće pokupiti COVID-19 tako da se dodirne površina ili objekt na kojem je virus, a zatim se dodirne lice, ali su i dodali: "Primarni i najvažniji način prijenosa za COVID-19 je kroz bliski kontakt s osobe na osobu. "

Izmjena informacija na stranici dolazi nakon što je agencija u srijedu u početku rekla da se virus "ne širi lako" dodirivanjem površina ili predmeta. U ožujku su rekli da je moguće da se COVID-19 širi površinom i predmetima, prije nego što su ažurirali svoje smjernice gdje su rekli da su površine medij pomoću kojeg se virus ne širi lako. Zbog toga nije neobično što ovakva različita tumačenja izazivaju zbunjenost.

"Moguće je da osoba dobije COVID-19 tako da dodirne površinu ili predmet koji im virus na sebi, a zatim dodirne usta, nos ili eventualno oči. Ne smatra se da je to glavni način na koji se virus širi, ali još uvijek učimo o tome kako se ovaj virus širi" - navodi se u petak u agenciji.

Bijela kuća kritizirala je CDC zbog njhovog odgovora na pandemiju. Prošlog tjedna, savjetnik za trgovinu Bijele kuće Peter Navarro obrušio se na zdravstvenu agenciju zbog pogrešnih setova za testiranje koronavirusa, što je dovelo do kašnjenja s testiranjem u cijeloj državi.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano