HGSS-ovci spašavali ozlijeđenu speleologinju
Foto HGSS

Spašavatelji Hrvatske gorske službe spašavanja u subotu, 23. svibnja 2020. sudjelovali su u akciji spašavanja speleologinje koja je pala i pri padu udarila prsnim košem.

Kako su izvijestili, u subotu u popodnevnim satima, a tijekom speleološkog istraživanja Jamskog sustava Crnopac, na dubini od 260 m od jamskog ulaza Kita Gaćešina, prilikom prelaženja kamenog bloka iskusna je speleologinja zbog teškog tereta transportne vreće izgubila ravnotežu te pri padu udarila prsnim košem.

"Unesrećena se zbog svog iskustva i pribranosti uspjela samostalno izvući do šireg dijela kanala, gdje su joj dvojica pripadnika HGSS-a, koji su također sudjelovali u istraživanju, pružili prvu pomoć te krenuli s akcijom spašavanja. Budući da zbog bolova unesrećena nije mogla nastaviti samostalni izlazak iz jamskog sustava prema površini, spašavatelji su pripremili sisteme za izvlačenje. Nakon noćenja u bivku pod Grlićem i utvrđivanja da se stanje unesrećene nije pogoršalo, spašavatelji su odlučili nastaviti s akcijom izvlačenja koju su započeli u 11:30 sati.

S ukupno 12 sistema protuutega, unesrećena je u 18:50 sati uz pomoć spašavatelja izašla iz objekta te je u 23:00 sati zaprimljena u OB Šibenik gdje je utvrđeno da se radi o jačoj kontuziji prsnog koša" - izvijestili su iz GSS-a.

Speleologija je lijepa i potencijalno opasna aktivnost u kojoj zbog morfološke složenosti pojedinih speleoloških objekata (dugački i duboki speleološki objekti), spašavanja nerijetko postaju višednevna, napominju spašavatelji.

"Zbog navedenog i kako bi sveli rizik na najmanju moguću mjeru, Komisija za speleospašavanje HGSS-a redovito organizira seminare samospašavanja i zbrinjavanja unesrećene osobe za speleološke udruge i time osigurava bolju pripremljenost speleologa na terenu do dolaska pripadnika HGSS i organizirane pomoći" - napomenuli su.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano