Kreće fiskalizacija predračuna i samoposlužnih uređaja

Ovih dana brojni poduzetnici i njihovi računovođe pripremaju se za primjenu poreznih noviteta, pogotovo po pitanju fiskalizacije.

Od obavijesti koje primaju o novim tehničkim specifikacijama zbog fiskalizacije pratećih dokumenata s primjenom od 1. travnja, do uvođenja fiskalizacije za samoposlužne račune, brojne su i opsežne promjene za određene djelatnosti. Isto tako, saznajemo, neke od tih promjena znače i nemale investicije u novu opremu.

Lažni računi

Brojni poduzetnici i računovođe ovih su dana dobili obavijesti kako je na internetskim stranicama Porezne uprave objavljena nova verzija tehničke specifikacije za korisnike u verziji 1.8, a vezano za provođenje postupka fiskalizacije izdavanja računa za prateće dokumente s primjenom od 1. travnja 2020. godine. Ovo se tiče obveznika fiskalizacije koji se odluče ili koji imaju poslovnu potrebu izdavanja pratećih dokumenata.

Obveznici koji se ne odluče za fiskalizaciju pratećih dokumenata neće trebati ništa prilagođavati u svom poslovanju, navodi se u obavijesti Porezne uprave, koja preporuča obveznicima fiskalizacije da se za pomoć obrate proizvođaču, odnosno održavatelju programskog rješenja za fiskalizaciju kojeg koriste ili svojoj IT podršci. Tehnička specifikacija obiman je dokument na čak 92 stranice, s potankim objašnjenjima i uputama oko računa, fiskalizacije i drugih detaljnih informacija s primjerima za izmjene programskih rješenja u skladu s novim obvezama. Radi se zapravo o promjenama koje se uvode zbog sve češće zloporabe pratećih dokumenata, što se odnosi na predračune, odnosno ponude - vrlo slične normalnim fiskaliziranim računima s popisom izdane robe cijenama te konačnim iznosom za plaćanje, s razlikom što se podaci o njegovom izdavanju ne šalju u Poreznu upravu.

Tzv. ponuda u dnu ima masnim slovima otisnutu oznaku “ovo nije fiskalizirani račun”, no po svemu ostalom gotovo je istovjetna normalnom računu. Strancima to izgleda kao normalni račun, a neki od ugostitelja čak su se dosjetili pa škaricama odrežu upozorenje kako se ne radi o fiskaliziranom računu.

Kako se radi ponajprije o prevarama u turističkom sektoru, ne čudi što se Ministarstvo financija odlučilo ovaj novitet uvesti od 1. travnja, da bi već ove sezone doskočila pokušajima porezne utaje.

Samoposlužni aparati

Druga od značajnijih novina svakako je evidentiranje prijave prodane robe ili usluge putem samoposlužnog uređaja na način da se propisuje obveza fiskalizacije podatka o prodaji iz samoposlužnog uređaja. Pritom se ne uvodi obaveza izdavanja računa, te se tako samo mijenja definicija obveznika fiskalizacije na način da sad taj obveznik nije isključivo onaj koji izdaje račune, već se svi smatraju obveznicima fiskalizacije dok se zasebnom odredbom određuje tko se ne smatra obveznikom fiskalizacije izdavanja računa. Doduše, za razliku od fiskalizacije pratećih dokumenata u ugostiteljstvu, izmjene koje se tiču samoposlužnih aparata na snagu stupaju tek od 1. siječnja 20121. godine.

No, iako je obaveza fiskalizacije podatka o prodaji iz samoposlužnog uređaja još relativno daleko, mnogi od vlasnika takvih uređaja, poput primjerice aparata za kavu već su se počeli pripremati za nemalu investiciju. U kratkom razgovoru s jednim od njih kažu nam kako još uvijek ne znaju točno što će se i kako mijenjati, no već sad znaju da će njihovi aparati morati dobiti nove uređaje koji će biti spojeni na internet, te će jednom do dva puta dnevno slati podatke za fiskalizaciju. Obzirom da im je već najavljena i cijena koja bi mogla biti dosta veća od tisuću kuna po aparatu, ne čudi što su mnogi već počeli povlačiti aparate s pozicija gdje je slabiji promet i što se na popularnom Njuškalu odjednom može naći poveći broj rabljenih aparata za kavu, napitke i snackove. Na internetskim stranicama tvrtki koje se bave prodajom fiskalnih kasa i softverskih rješenja još uvijek nema ponude niti primjera uređaja za fiskaliziranje samoposlužnih aparata.

Inače, pod samoposlužnim aparatima smatraju se uređaji koji zaprimaju i vraćaju novac za određene usluge, poput automata za parkiranje, samoposlužnu prodaju kave i drugih napitaka, snackova i slično, no ne smatra se istom kategorijom primjerice samoposlužna blagajna koja se nalazi primjerice u trgovačkim centrima.

U primjeni fiskalizacije zamijećeno je i kako se građani teže snalaze kod upisivanja svih podataka i velikog broja znamenki s računa prilikom provjere istog, pa se uvodi lakša provjera računa putem tzv. QR koda, kakva je već ranije uvedena u susjednoj Sloveniji. Jednostavnim očitanjem QR koda, što mogu obaviti i uz pomoć svojih mobilnih uređaja s odgovarajućom aplikacijom, građani će moći puno jednostavnije provjeravati račune. I ova promjena na snagu će stupiti od 1. siječnja 2021. godine.

Komentari