Tri hrvatska vojnika u Litvi pozitivna na koronavirus

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite održanoj u srijedu, 25. ožujka 2020. godine savjetnik načelnika Glavnog stožera za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar izvijestio je o trojici pripadnika 2. hrvatskog kontingenta koji se nalaze u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi koji su pozitivni na koronavirus.

“Drugi hrvatski kontingent u Litvi ima tri pozitivna pripadnika na koronavirus, a četvrti pripadnik je u procesu testiranja. Sva trojica pripadnika pozitivna na koronavirus bit će prebačena u kamp u Pabradama s jako dobrim uvjetima za ovakve slučajeve. Trojica pripadnika ima blaže simptome bolesti i zasad nema nikakvih komplikacija. Naime, sinoć su obavljeni epidemiološki izvidi i 39 pripadnika stavljeno je u samoizolaciju također pod jako dobrim uvjetima. Naime, oni imaju zasebne sanitarne čvorove i ne koriste iste prostore kao i ostali pripadnici kontingenta, a hrana će im se dostavljati pred vrata.” - rekao je general Zdilar.

Ostali pripadnici Hrvatske vojske u Hrvatskoj i u misijama i operacijama su dobro i 24 sata se prati situacija u zemlji i inozemstvu, ističe se u priopćenju MORH-a.

Inače, temeljem odluke potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, a u skladu sa preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, u Hrvatskoj vojsci su poduzete mjere u cilju smanjivanja rizika od zaraze koronavirusom. Sva zapovjedništva Hrvatske vojske su u stalnom kontaktu sa županijskim stožerima civilne zaštite i zdravstvenom strukom te se kontinuirano prati situacija.

Sigurnost i zdravlje pripadnika Hrvatske vojske su apsolutni prioritet te su sve aktivnosti pripadnika Hrvatske vojske svedene na manju mjeru, koja će osiguravati održavanje spremnosti te omogućiti provedbu neodgodivih zadaća. U skladu s navedenim, otkazano je sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske na međunarodnim aktivnostima – konferencijama, vojnim vježbama i tečajevima, odgođeno je provođenje vojnih vježbi te su aktivnosti u zemlji svedene na manju mjeru.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano