Sigurna Hrvatska - HDZ predstavio svoj izborni program

Sigurna Hrvatska - naziv je izbornog programa kojeg je HDZ i službeno predstavio.

"Naziv slogana i programa s kojim izlazimo na izbore poruka je sigurne budućnosti. I zdravstvene sigurnosti, i sigurnosti radnih mjesta, plaća i mirovina, i zaštite hrvatske granice - sve što smo i dokazali tijekom nedavne krize s pandemijom, najvećeg izazova nakon Domovinskog rata!" - poručio je predsjednik Andrej Plenković predstavljajući Izborni program HDZ-a.

Sve najave onog što ćemo ostvariti u iduće četiri godine imaju čvrsti oslonac u postignućima naše Vlade i naše stranke, istaknuo je.

"Tako se i programska točka o novih 100.000 radnih mjesta i 10 milijardi kuna koje ćemo uložiti u aktivne mjere zapošljavanja temelji na dosadašnjim pokazateljima i uspjesima: na 105.000 zaposlenih više u Hrvatskoj nego na početku ovog mandata, na 7.5 milijardi kuna koje smo u njemu uložili u stvaranje radnih mjesta i znatnom većem povlačenju sredstava iz EU fondova" - također je naglasio predsjednik HDZ-a i Vlade RH na predstavljanju u Središnjici HDZ-a.

PET CJELINA

Socijalna sigurnost

Planiramo uložiti 3 milijarde kuna u modernizaciju zdravstvenog sustava, digitalizirati zdravstvo, skratiti liste čekanja, izgraditi Nacionalnu dječju bolnicu i revitalizirati Imunološki zavod. Također, želimo donijeti Nacionalni plan borbe protiv raka. Plan je i povećati minimalnu plaću s aktualne od 3.250 na 4250 kuna i stvoriti preduvjete da prosječna plaća iznosi 7.600 kuna.

Ideja da stvorimo 100.000 novih radnih mjesta i da za aktivne mjere zapošljavanja uložimo 10 milijardi kuna također ima svoje uporište - u već ostvarenih 105.000 radnih mjesta u ovom mandatu i u 7.5 milijardi kuna uloženih u aktivne mjere zapošljavanja. Plan je dodatno povećati mirovine za 10 posto; omogućiti korisnicima obiteljske mirovine pravedniji način izračun; povećati kapacitete domova za starije za 1.500 korisnika; povećati naknadu za socijalno ugrožene pojedince s 800 na 1.500 kuna.

Daljnje porezno rasterećenje u pogledu smanjenja poreza na dohodak - stopa od 24 posto išla bi na 20, a stopa od 36 na 30. U svim županijama dovršit ćemo izgradnju skloništa za žrtve nasilja te osigurati njihovu zaštitu. Novim mjerama ćemo olakšati zapošljavanje osobama s invaliditetom, osigurati podršku dugotrajno nezaposlenim osobama te napraviti novi Ovršni zakon.

Perspektivna budućnost

Pod ovom cjelinom podrazumijevamo konkurentnu, vitalnu i obrazovanu Hrvatsku. Želimo povećati ulaganja u istraživanja i razvoj, s trenutačnih 1 na 1.4 posto BDP-a, a do kraja mandata na 2.5 posto. Plan nam je olakšati poslovanje trgovaca i ugostitelja - opću stopu poreza na dobit snizit ćemo s 12 na 10 posto za 93 posto poduzeća, a ostavit ćemo mogućnost izbora plaćanja PDV-a po plaćenom i naplaćenom računu za sve obveznike.

Svaka mlada osoba s osobnim projektom imat će pravo na 130.000 kuna za samozapošljavanje. To je mjera koja se pokazala dobrom i ovakvim povećanjem bit će još privlačnija i korisnija. Planira se nastavak reforme školstva, osiguranje 1.500 novih stipendija. Nastavit ćemo poboljšavati materijalni i društveni status učitelja, nastavnika i profesora. Također, u planu je i besplatan željeznički prijevoz za djecu, učenike i studente te ćemo regulirati rad nedjeljom - što smo već i najavili!

Uz nastavak Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, želimo pokrenuti ulaganja u Dalmatinsku zagoru, Liku, Banovinu i Gorski kotar, kao i ulaganja u razvoj otoka - sve na tragu naše politike ravnomjernog regionalnog razvoja Lijepe Naše. Također, do kraja mandata želimo osigurati roditeljske naknade u visini pune plaće te dodatno subvencionirati 20.000 mladih obitelji za stambene kredite. Nastavit ćemo poticati izgradnju vrtića te cjelodnevnu nastavu u stotinu škola diljem Hrvatske.

Ekonomska suverenost

Ovo poglavlje vezano je za samodostatnu, održivu i zelenu Hrvatsku. Cilj je povećati poljoprivrednu proizvodnju za 30 posto i povećati udio mladih poljoprivrednika s 13 na 20 posto. Omogućit ćemo povoljno financiranje i povećati proizvodnju u ribarstvu za 20 posto te obnoviti ili izgraditi više od 20 ribarskih luka. Također, povećat ćemo kapacitete obnovljivih izvora energije, smanjivati gubitke u vodoopskrbnom sustavu, čuvati okoliš i ojačati sustav gospodarenja otpadom. Povećat ćemo opskrbu vodom, učiniti sustav boljim. U zdravstvenom turizmu planiramo nova radna mjesta i veća ulaganja.

Osnažena državnost

U poglavlju "Osnažena državnost“ planira se daljnja digitalizacija - sustav e-građani dobit će nove usluge. Također, usvojit ćemo novu strategiju za borbu protiv korupcije za razdoblje 2021.-2030. i osnaživati sva tijela koja se bave suzbijanjem korupcije i organiziranog kriminala. Nastavit ćemo smanjivati broj starih i neriješenih predmeta na sudovima. Također, donijet ćemo i novi zakon o izvršavanju kazne zatvora, kojim će se ubrzati postupak upućivanja osuđenika na izvršavanje. I dalje ćemo se nastaviti baviti pitanjem procesuiranja ratnih zločina i pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata.

Nastavit ćemo s odgovornom fiskalnom politikom i zdravim gospodarskim rastom. Planiramo funkcionalno povezivanje općina, smanjiti broj ministarstva i poboljšati funkcioniranje Hrvatskog sabora. Nastavit ćemo s aktiviranjem nekretnina u državnom vlasništvu kako bismo povećali proračunske prihode. Osigurat ćemo sredstva i za obnovu Zagreba na tragu donošenja novog zakona i osiguravanja nacionalnih i međunarodnih izvora financiranja. Također, nastavit ćemo provedbu projekata u prometnoj infrastrukturi. Na početku idućeg mandata dovršit će se Pelješki most, koridor 5c, a posebno želimo ulagati u željezničku infrastrukturu.

Globalna prepoznatljivost

Dosad smo ostvarili bitno važniji i jači položaj Hrvatske. Naš utjecaj nikada nije bio veći, kako u političkom, tako i u ekonomskom i financijskom smislu. Dovršetak ulaska u schengenski prostor, a kroz sljedećih nekoliko godina i članstvo u europodručju. To bi za stabilnost našeg financijskog sustava bilo dodatno olakšanje u suočavanju s aktualnom krizom. Nastavit ćemo s opremanjem i modernizacijom Hrvatske vojske i policije.

Kao Vlada koja je privržena temelju hrvatske države - Domovinskom ratu - nastavit ćemo štititi prava hrvatskih branitelja i jačati njihov položaj u hrvatskom društvu. Posebno ćemo voditi računa o svim Hrvatima koji žive izvan RH - bilo da je riječ o Hrvatima u BiH kao konstitutivnom narodu, bilo da je riječ o hrvatskim manjinama u susjedstvu, ali i u iseljeništvu po cijelom svijetu. Hrvati izvan RH izrazito su važni za ukupni napredak Lijepe Naše.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano