DAN ZALJUBLJENIH: Valentinovo uz predstavu ili koncert

Što za vas znači 14. veljače? Slavite li vi tog dana ljubav ili je to za vas dan kao i svaki drugi? Pa, ako spadate u one što drže do Dana zaljubljenih, reći ćemo da to i nije samo Valentinovo.

Naime, osim dana sv. Valentina iz katoličkog kalendara, taj isti dan obilježava se i kao Nacionalni dan oboljelih od epilepsije, a ljubitelji gangsterskih priča sjetit će se da se tog dana dogodio i obračun bandi u Chicagu iza kojeg je stajao Al Capone.

Dakle, Sv. Valentin je bio prvi biskup grada Terni u Umbriji, stotinjak kilometara od Rima. Povijest bilježi kako je u doba svojeg biskupskog ređenja 197. godine, imao tek 22 godine. Mučeničku smrt pretrpio je u dobi od 63 godine, te je pokopan u gradu u kojem je i biskupovao na mjestu gdje je u IV. stoljeću podignuta crkva, da bi početkom 17. stoljeća na tom mjestu sazidana katedrala gdje mu se i danas čuva tijelo.

Povezanost između svetog Valentina i dana zaljubljenih pojavila se u 15. stoljeću. Prema Crkvenim pravilima, vjenčanja se ne održavaju u vrijeme velikih blagdana (na Božić i Uskrs) jer su oni zasebna slavlja cijele zajednice, te u vrijeme Adventa i Korizme. Vrijeme neposredno i nakon sv. Valentina pravo je doba za vjenčanje, jer je završilo božićno doba, a korizma samo što nije započela.

Tu je i drugo pojašnjenje koje kaže kako povezanost sv. Valentina uz pitanja ljubavi potječe iz legende o braku mlade kršćanske s rimskim legionarom, koji je iz ljubavi prema njoj također postao kršćaninom. Tijekom priprava za brak oboje su na smrt oboljeli, a svetac je njihov brak blagoslovio dok su njih dvoje umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.

Blagdan zaljubljenih veliku popularizaciju je dobio za vrijeme II. svjetskog rata kad je američka vojska organizirala balove za podizanje morala vojnicima. Po utjecajem globalizacije i zbog izrazitog marketinškog potencijala proširio se po cijelom svijetu.

No, dodat ćemo, proslava Valentinova na našim prostorima nije novost, u Međimurju je i ranije postojao narodni običaj da se za djecu na dan sv. Valentina ostavljaju peciva u obliku ptica u dvorištu, uz objašnjenje da je to dan kada ptice imaju svadbu, da se “ftičeki ženiju".

Ako još nemate ideju gdje povesti svoju bolju polovicu, onda pogledajte ovaj VALENTINOVO DUO PAKET kojeg donosi HNK Zadar. “Kupi paket ulaznica Cabaret "Splićanke" i predstavu "Tri verzije života" i ostvari popust! Promotivna cijena paketa iznosi 80,00 kuna” - izvijestili su iz HNK Zadar. Cabaret 'Splićanke' je omnibus od pet ispovjednih priča Splićanki ispričanih u maniri stand up komedije s pratećom pjesmom i glamuroznom plesnom točkom u koreografiji svjetski poznatog Lea Mujića. Predstava satirizira i ironizira mane današnjeg Splita i Dalmacije u kojima će se mnogi prepoznati. “Tri verzije života” je predstava premijerno izvedena u prosincu 2019. uz odlične reakcije publike i medija.

Jedna od najvećih glazbenih zvijezda u regiji dolazi na pozornicu Ilirijinog Arsenala povodom Valentinova, 14.02. Jelena Rozga je jedna od najtrofejnijih hrvatskih pjevačica, dobitnica najprestižnije hrvatske glazbene nagrade Porin i višestruka osvajačica Grand Prix nagrade te nosi naziv „hrvatske kraljice estrade“. Iznenadite svoju bolju polovicu glazbenim spektaklom i provedite Dan zaljubljenih uz hitove: „Moje proljeće“, „Najbolji dan“, „Razmažena“, „Bižuterija“ i mnoge druge.

Zato podsjetite malo svoju djevojku, dečka, mamu, tatu, prijateljicu, prijatelja i sve druge koje volite koliko vam je stalo do njih!

Komentari