BRAVO ZUBO: Velika veleslalomska pobjeda Filipa Zubčića!

Hrvatski skijaš Filip Zubčić ostvario je svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu osvojivši prvo mjesto u veleslalomu održanom u subotu u Yuzawa Naebi, Japan!

"Jako sam sretan, napokon sam uspio pobijediti u Svjetskom kupu, i to veleslalom, što mi je bio najveći cilj u životu. Uspio sam! Dvije jako dobre i teške vožnje, s obzirom da sam u prvom laufu imao veliku grešku, koja me koštala jako puno, skoro sam se zaustavio prije ravnice, no znao sam da je sve moguće, staza je bila dosta razrovana, padala je kiša, puhao vjetar, uvjeti su bili stvarno teški" - rekao je Zubčić za HRT.

Dodao je još malo o uvjetima:

"Uvijek smo trenirali pod takvim uvjetima, to su uvjeti u kojima se dobro snalazim i u kojima mogu puno napraviti. Prvi lauf mi nije odgovarao, to je bilo bljuzge od sunca, morao sam mekano skijati, no onda je pala kiša pa se uspjelo zabetonirati od soli. No taktički sam dobro odskijao" - kazao je mladi skijaš koji podrijetlo vuče iz Pridrage pored Zadra...

Hrvatska je tako nakon Ivice Kostelića i njegove pobjede u Kranjskoj Gori 2013. konačno dočekala prvo mjesto u Svjetskom kupu nakon sedam dugih godina! Filipu Zubčiću je ovo najveći uspjeh karijere nakon drugog mjesta u Adelbodenu i četvrtog iz Garmischa. Zanimljivo, "Zubo" je i prvi hrvatski pobjednik u veleslalomu uopće, čak ni velikom Ivici to nije uspjelo, najbolji rezultat u veleslalomu bilo mu je drugo mjesto do sada.

Hrvatski skijaš pobijedio je nakon sjajne druge vožnje, budući je u prvoj vožnji ostvario 12. rezultat.

Drugi je bio Švicarac Marco Odermatt sa zaostatkom od 0,74 sekunde, dok je treći bio Amerikanac Tommy Ford koji je za Zubčićem zaostao 1,07 sekundi. Filip je startao s 13. mjesta i u prvoj vožnji bio je solidan, napravio je, doduše, jednu veliku pogrešku, sve u svemu dovoljno za sekundu i 58 stotinki zaostatka. Uvjeti na stazi bili su teški, gotovo ljetni, no usprkos tome, u drugoj vožnji Filip Zubčić odskijao je fantastično i zatim je samo promatrao kako skijaši nakon njega, za koje je staza bila sve lošija i lošija, zaostaju više od sekunde, Norvežanin Henrik Kristoffersen nakon prve vožnje imao je sekundu i 58 stotinki prednosti, no nakon druge zaostajao je nevjerojatnih sekundu i 14 stotinki!

Senzacionalno je Filip Zubčić u Japanu je na taj način došao do najvećeg uspjeha karijere, prve pobjede u Svjetskom kupu! Prvi je to, ponovimo, hrvatski trijumf nakon 2013. i pobjede Ivice Kostelića u Kranjskoj Gori.

Nakon što je drugu vožnju jako dobro odskijao i kroz cilj prošao sa 1,25 sekunde prednosti, Zubčić je za Hrvatsku radio-televiziju kazao kako je priželjkivao da tako ostane do kraja.

"Kada sam vidio da sam 1,25 ispred ostalih rekao sam si: 'Bilo bi dobro". Strpljivo sam čekao. I uspjeli smo pobijediti i osvojiti 100 bodova, sad sam treći u veleslalomu s 55 bodova manje od vodećeg, tri utrke prije kraja sve je otvoreno" - rekao je, napomenuvši kako za slavlje - nema baš vremena...

"Sutra je na redu slalom, dobro ga skijam, cilj je dobar rezultat, imam dobar broj i idemo dalje". zaključio je Filip.

"Čekali smo sedam godina! I evo nas, Filip Zubčić vratio je Hrvatsku na pobjedničko postolje, osjetio sam njegovo samopouzdanje u Garmisch-Partenkirchenu i bio sam već tada siguran da je pobjeda pitanje vremena!" - čestitao je i Ivica Kostelić na velikoj pobjedi.

"Jedna od najvećih nagrada u našim životima je pogledati unatrag i vidjeti naslijeđe koje nas čini ponosnima. Bravo Zubo!" - dodao je također Ivica.

Snimku utrke možete pogledati u 16:28 na Drugom programu HTV-a.

Komentari