OI: Zdravlje i sigurnost iznad natjecateljskih rezultata!

Sportaši, nacionalni olimpijski odbori i sportski savezi iz cijelog svijeta reagirali su u utorak na vijesti da su Olimpijske igre u Tokiju odgođene zbog koronavirusa...

Nakon nekoliko tjedana intenzivnog nagađanja i kritika, japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach su se usuglasili da se Igre odgode za ljeto 2021. Ova je odgoda prva u modernoj eri u doba mira. Igre 1940. i 1944. su bile odgođene zbog Drugog svjetskog rata.

Nakon vijesti o odgodi uslijedile su brojne reakcije, predsjednik Britanskog olimpijskog odbora (BOA) Andy Andson je izražavajući žaljenje zbog odluke, ocijenio kako je to jedina prava odluka koja je mogla biti donesena u sadašnjim okolnostima.

"S dubokim žaljenjem prihvaćamo odgodu, ali smo svjesni da je to jedina odluka koju možemo podržati u svjetlu razarajućeg učinka kojeg COVID-19 ima na naš narod, naše zajednice i naše obitelji. Vrijeme je da prestanemo razmišljati o Tokiju 2020. i da budemo na sigurnom sa svojim obiteljima, rekao je Andson.Predsjednik Španjolskog olimpijskog odbora Alejandro Blanco odluku o odgodi je nazvao dobrom viješću."MOO nam je dao dobru vijest objavivši da su Igre u Tokiju odgođene. To će sada omogućiti svim sportašima da budu sposobni natjecati se u jednakim uvjetima i sačuvat će njihovo zdravlje, baš kao što smo i tražili otkako je kriza počela.

Alfons Hormann, predsjednik Njmemačkog olimpijskog odbora (DOSB) odluku o odgodi smatra jedinom ispravnom i važnom. "Brza i jasna poruka da se odgode olimpijske i paraolimpijske igre je ispravna i izrazito važan korak za međunarodni sport i cijelu svjetsku zajednicu. To je i potvrda svjetskom stanovništvu da je u sportu učinjeno sve da se pandemija dovede pod kontrolu na najbolji mogući način" - rekao je Hormann.Glavni tajnik indijskog olimpijskog saveza Rajeev Mehta smatra da je odluka donijela veliko olakšanje za sportaše koji su pokušavali trenirati za vrijeme pandemije s nadom da će za četiri mjeseca ostvariti najbolje moguće rezultate, Svjetski rugby savez se također slaže da je to jedina ispravna odluka.

"Zdravlje i sigurnost sportaša, navijača i svih uključenih u proces olimpijskih igara je naš zajednički prioritet i odgovornost i vjerujemo da je donesna ispravna odluka u ovim teškim i do sada neviđenim okolnostima, ističe Svjetski rugby savez. "Radujemo se da ćemo blisko surađivati u duhu partnerstva s MOO-om, organizacijskim odborom Tokio 2020 i svim ostalim sudionicima u odgađanju Igara i naše uvjerenje nastalo nakon svjetskog prvenstva u rugbyju 2019. u Japanu je da će domaćini iz svega ovoga izaći jači i predaniji nego prije kako osigurali izvanredne OI" - navode iz vodeće asocijacije ragbijaša.

Međunarodna nogometna federacija pozdravila je odluku o odgodi OI-ja u Tokiju koje su se trebale održati od 24.7. do 9.8. ističući da sada kada je svijet suočen s pandemijom kroonavirusa "prioritet" treba biti zdravlje svih uključenih. "FIFA čvrsto vjeruje da zdravlje i dobrobit svih uključenih u sportske aktivnosti uvijek moraju biti najviši prioritet, zato pozdravljamo odluku MOO-a. FIFA će raditi sa svim relevantnim tijelima da se riješe svi problemi vezani za tu odgodu" - prenosi HRT iz priopćenja FIFA.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach i japanski premijer Shinzo Abe su u telefonskom razgovoru u utorak zaključili kako"Olimpijske igre u Tokiju trebaju biti odgođene za, najkasnije, ljeto 2021.".Više nogometnih zvijezda izrazilo je želju da sudjeluje na olimpijskom nogometnom turniru ovo ljeto među kojima je Francuz Kylian Mbappé, Brazilac Neymar i Španjolac Sergio Ramos.

"Mislim da je to mudra odluka koja ide u prilog zdravlju sportaša i koja je odraz realnog stanja u svijetu. Japanci već imaju jednu zgodnu rečenicu koja najbolje opisuje trenutno stanje, a kaže ''Japan je bio spreman za održavanje Igara, ali svijet nije" - izjavio je predsjednik HOO-a.

Kad je u pitanju novi termin natjecanja, Mateša prepušta odluku nadležnim tijelima. "To je stvar odnosa i dogovora MOO-a i Japana, njima treba prepustiti da to pitanje riješe u interesu sportaša i organizatora" - rekao je Zlatko Mateša...

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano