OLIMPIJADA IZBAČAJA: Devet sportova nestalih s Igara...

Koronavirus nadamo se nakratko prolongirao je najmasovniju sportsku ljetnu manifestaciju na planetu, s najvećim brojem sportova na jednom mjestu, u dva tjedna odvijanja. Među njima nekih nema, premda su se kroz dugu povijest OI i ZOI nalazili blizu programa...

Eto, ni Međunarodni savez sportskog ribolova nije uspio u namjeri da i njihov sport postane dio Olimpijskih igara u Tokiju 2020. Ops, Tokija 2021. Tamo će se po prvi puta pojaviti surfanje i skejtbordanje, a ako vam ti sportovi možda i ne djeluju kao olimpijski materijal, u nastavku teksta navodimo neke koji su nekoć bili na programu Olimpijskih igara, ali su izgubili taj status, kao i neke koji nikako da to postanu unatoč svim pokušajima.

UTRKE -TANDEM BICIKLA

Tandem bicikli sada redovito sudjeluju u Paraolompijskim igrama, ali daleke 1908., pa ponovo od 1920. do 1972. bili su redovito u sastavu ljetnih olimpijskih igara.

NATJECANJE KUGLAČA

Kuglanje je na kratko došlo u kontakt s olimpijskim igrama kao demo igra tijekom ljetnih igara u Seulu 1988. Ovaj se sport konstantno još od 1979. do dan danas pokušava ugurati među olimpijske sportove, ali za sada bez rezultata.

PUCANJE NA GOLUBOVE (ŽIVA PTICA)

Godine 1900. najmanje 400 ptica (!!) ubijeno je tijekom Igara u disciplini pucanja. Tako što više nikada nije ponovljeno, iako puno kasnije, tijekom ceremonije otvaranja Igara 1988., neke su golubice slučajno spaljene olimpijskm plamenom...

ŠAH*

Šah je prvi put pokušao ući među olimpijske igre 1924. u Parizu. Kasnije je Svjetska šahovska federacija čak uvela i testiranje na nedozvoljene supstance kako bi šah bio u skladu s pravilima IOC-a, ali još uvijek nije prihvaćen na OI.

DVOBOJ S PIŠTOLJIMA

Godine 1921. na Igrama održanim u Stockholmu 42 natjecatelja iz 10 zemalja sudjelovalo je u disciplini dvoboja pucanjem s udaljenosti - 30 metara.

POTEZANJE UŽETA

Dio sastavni i nezaobilazni Igara od 1900. do 1920., ovo natjecanje poznato s lokalnih zabava stvaralo je i olimpijske pobjednike, nažalost ni za njega poslije nije bilo mjesta...

SKVOŠ IGRA

Časopis Forbes nazvao ga je najzdravijim sportom 2007., u međuvremenu je skvoš više puta pokušavao ući među olimpijske igre, no svaki put uzalud, prošle je godine izgubio od ragbi sedmica i golfa.

BRZINSKO SKIJANJE (SNJEŽNA DISCIPLINA)

Svjetski brzinski rekord u ovoj disciplini stoji blizu 255 km/h. Radi se o jednom od najopasnijih sportova u povijesti Olimpijskih igara, a natjecanje je posljednji put održano 1992. u Albertvilleu, kada je švicarski skijaš Nicolas Bochatay poginuo na dan finala nakon što se zabio u vozilo za ravnanje snijega.

PLIVANJE S PREPREKAMA

Koliko god taj sport djelovao čudno, same su zapreke još čudnije, tako su tijekom Igara u Parizu 1900. plivači trčali preko čamaca, plivali ispod njih i penjali se po jarbolu, i sve to u sklopu plivanja u rijeci Seimi na 200 metara...

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano