ZADAR IMA NOVOG PRVAKA RH: Saši Martinoviću šahovska titula!

Dugo godina najmlađi naš velemajstor, sada član ŠK Solin-Cemex, Zadranin Saša Martinović novi je hrvatski šahovski prvak...

Na pojedinačnom prvenstvu države s 12 igrača održanom u Vinkovcima - Martinović je ostvario sedam bodova u 11 odigranih kola, pola boda više od Kožula, Zelčića, Stevića i Brkića. U zadnjem kolu Martinović je do titule stigao pobjedom protiv Ognjena Jovanića.

-Još moram shvatiti da je ovo stvarnost, evo završio sam prije pet minuta, još uvijek ne mogu vjerovati. Nisam krenuo preambiciozno u turnir, finiš je bio perfektan i ne znam, eto, još moram doći sebi- rekao je za HRT presretni Saša. Turnir je okončao bez poraza.

Dvadesetosmogodišnjem velemajstoru ovo je prvi naslov državnog prvaka. Branitelj pokala, Riječanin Marin Bosiočić zaključio je prvenstveno nadmetanje s pet bodova na devetom mjestu poretka. Među 11 velemajstora nastupio je i mladi međunarodni majstor Jadranko Plenča, koji je osvojio tri i pol boda i završio kao 11 na PH.

Saša Martinović, iako nikada ranije seniorski, čak je pet puta bio kadetski i četiri puta juniorski prvak RH, igrao je na preko 30 europskih i svjetskih prvenstava što u pojedinačnoj, što u ekipnoj konkurenciji. Bio je standardni član mlade reprezentacije, a nakon 2006 i MITROPA seniorske reprezentacije s kojom je osvojio niz medalja i postolja.

Premda se neupućenima to čini čudno, za to je nužna i sjajna fizička priprema. -Osim što sam teoretski trenirao, jako mnogo vremena sam utrošio i na podizanju tjelesne kondicije, treba i tu biti itekako spreman. Danas mečevi traju i po pola dana, znaju biti iscrpljujući i mora se biti fizički izdržljiv, inače se za ništa. Pada brzo koncentracija. Radio sam doma na spravama, ali i trčao po desetak i više kilometara - otkrio nam je u jednom razgovoru tajnu sjajnih rezultata na 64 crno-bijela polja...


JEDINI S MASKOM i PRIMJER SVIMA

U posljednju rundu Ante Brkić je ušao kao najveći favorit za naslov prvaka jer mu je za trijumf bio dostatan remi u meču protiv Zdenka Kožula. No, potonji je u sjajno vođenom napadu, izvještava N1, iskoristio sitne Brkićeve nepreciznosti i pobjedom na trenutak postao prvak jer je imao bolje dopunske kriterije u odnosu na Antu Brkića i Roberta Zelčića.

No, nakon što je u briljantno igranoj završnici Martinović slomio otpor Ognjena Jovanića on se s pola boda prednosti probio ispred kvarteta Kožul-Zelčić-Stević-Brkić i osvojio svoj prvi naslov državnog prvaka. Do pobjede je došao sjajnim finišem, s ukupno 3 pobjede i 8 remija i uz Hrvoja Stevića jedini je ostao neporažen, a kao kuriozitet može poslužiti podatak da je Saša jedini poštivao preporuke epidemiologa o zaštiti od virusa COVID-19 i igrao sa zaštitnom maskom dok su se svi ostali ponašali kao da ih se to ne tiče i čak s podsmijehom ocjenjivali Sašu Martinovića. Inače, posljednje kolo ostat će zapamćeno po neviđenoj borbenosti jer je uz prijateljski remi Mladena Palca i Roberta Zelčića odlučeno svih pet preostalih partija.

Rezultati 11. kola: Šarić A.-Rogić 1-0, Kožul-Brkić 1-0, Bosiočić-Plenča Jad. 1-0, Martinović-Jovanić 1-0, Stević-Kovačević B. 1-0, Palac-Zelčić remi. Konačan poredak: 1. Martinović 7 bodova, 2.-5. Kožul, Zelčić, Stević i Brkić po 6,5, 6. Šarić A. 6, 7. Jovanić 5,5, 8.-10. Palac, Bosiočić i Rogić po 5, 11. Plenča Jad. 3,5, 12. Kovačević B. 3 boda.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano