PETA Njemačka zahtijeva zatvaranje tržnica sa životinjama
Foto PETA

Suzbijanje rizika od zoonoza kao što je corona: Tržnice, na kojima se prodaju životinje pod stresom zbijene na uskom prostoru, pružaju optimalne uvjete za širenje klica.

Na taj način raste vjerojatnost mutacija – zoonoze nalaze idealne uvjete za razmnožavanje. Bolesne životinje, koje su zbog stresa oslabljene, na takvim tržnicama mogu predstavljati prijenosnike virusa i dovesti do velike opasnosti i do nesagledivih posljedica. Zbog toga PETA Njemačka sada apelira na nadležne vlasti da u svrhu zaštite čovjeka i životinje trajno zatvore postojeće tržnice na kojima se prodaju životinje, kojih je u Hrvatskoj preko 30.

"Corona kriza je možda samo prvi znak onoga, što se sve češće može događati zbog eksploatacije životinja. Premda se u slučaju corona virusa početnom točkom pandemije smatra tržnica sa živim životinjama u gradu Wuhan, i u drugim zemljama su takve tržnice rizik za zdravlje. Zbog toga takve tržnice trebaju biti zabranjene – i u Hrvatskoj" - kaže Annabella McIntosh, koordinatorica za Istočnu Europu u udruženju PETA Njemačka.

Na tržnicama uzročnici bolesti

Industrija prerade hrane – posebno proizvodnja mesa, mlijeka i jaja – krije brojna mjesta na kojima se mogu razmnožavati smrtonosne klice. Jer u stajama životinje većinom moraju masovno vegetirati na skučenom prostoru u svojim vlastitim ekskrementima. Nakon toga se djelomično bolesne ili ozlijeđene životinje raznih vrsta i raznog porijekla izlažu i prodaju na tržnicama. Na taj način se potencijalni uzročnici bolesti lako mogu širiti. Opasnost od nastanka novih zoonoza prema mišljenju udruženja PETA može biti svedena na najmanju moguću mjeru zabranom tržnica sa životinjama, koja važi za cijelu zemlju. Organizacija osim toga ukazuje na to, da su takve tržnice za životinje povezane s izrazitim stresom; i grubo ophođenje prilikom utovara te ozljede tijekom transporta nisu rijetka pojava.

Konzumiranje životinjskih proizvoda

Naime, 75 posto svih novonastalih infekcijskih oboljenja imaju životinjsko porijeklo. Još 2004. godine je Svjetska zdravstvena organizacija WHO rastuću potražnju za životinjskim proizvodima označila kao jedan od glavnih uzroka za nastanak zoonoza. COVID-19, ptičja gripa H5N1, SARS-pandemija, MERS-CoV, opasna Ebola, bezbroj žrtava multirezistentnih klica i čak Aids – sva ova oboljenja imaju jedan zajednički nazivnik: Eksploataciju životinja. PETA podsjeća na to, da svaki puta, kada se vrši kupnja životinjskog proizvoda, kreće čitav niz događanja, koja eventualno mogu pokrenuti sljedeću zoonozu. Tako i svaki potrošač ima utjecaja na rizik od epidemija i pandemija kao što je COVID-19.

Moto udruženja PETA djelomično glasi: Životinje ne postoje, da bismo ih jeli ili eksploatirali na neki drugi način. Organizacija se zalaže protiv speciecizma – svjetonazora, koji ljudska bića klasificira kao superiornog u odnosu na sva druga živa bića.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano