PRORAČUNSKA TRANSPARENTNOST: Petica za Zadar, Pag i Biograd...

Ove je godine peticu za transparentnost Instituta za javne financije dobilo 87 gradova, 22 više nego lani, četvorkom je ocijenjeno 26 gradova, a trojkom 10. Posebnu pohvalu kao super odlikaši i dalje zaslužuju Buzet, Osijek, Pazin, Rijeka, Slavonski Brod, Vodice, Zagreb i Pula...

Iako još uvijek za nekoliko decimala zaostaju za županijama, gradovi su i u protekloj godini napredovali po pitanju transparentnosti kada se ona mjeri objavom važnih dokumenata na Internet stranicama, kako to radi Institut za javne financije koji je objavio rezultate svog ovogodišnjeg istraživanja proračunske transparentnosti jedinica lokalne samouprave- ukupna prosječna ocjena gradovima ove je godine, tako, sa prošlogodišnjih 4,3 narasla na 4,5, a broj odlikaša sa prošlogodišnjih 65 narastao je na 88.

Posebnu pohvalu u istraživanju koje su vodile Katarina Ott i Mihaela Brontić i ove je godine dobilo osam gradova – Buzet, Osijek, Pazin, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Vodice i Zagreb, koji su u svim dosadašnjim ciklusima objavili svih pet dokumenata.

"Upravo zbog svoje otvorenosti prema građanima, Pula je već godinama prepoznata kao jedna od najtransparentnijih uprava u Hrvatskoj. Drago mi je što je Institut za javne financije i ove godine posebno pohvalio Pulu koja je u svim dosadašnjim istraživanjima objavila svih pet proračunskih dokumenata. Ovo je priznanje svakako još jedan dodatni motiv da i dalje jačamo našu otvorenost i transparentnost rada kako bi građanima sve važne informacije učinili što dostupnijima" - istaknuo je za portal Gradonačelnik.hr pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić.

Gradonačelnik Pazina Renato Krulčić ističe pak kako je priznanje za transparentnost, koje dobivaju već šestu godinj za redom, među najvažnijim priznanjima za Grad Pazin jer vjeruju da se samo otvorenim i transparentnim pristupom može dugoročno razvijati demokratičnost, partnerstvo i suodgovornost javnih politika.

"Gradskim proračunom nastojimo upravljati na građanima pristupačan način jer vjerujemo da svi građani imaju pravo znati što se u njihovo ime odlučuje. Inače, Grad Pazin je među pionirima participativnog budžetiranja u Hrvatskoj i već sedam godina uspješno provodi projekt „Pazi(n) proračun!“ putem kojeg građani ostvaruju pravo sudjelovanja u donošenju odluka o raspodjeli sredstava iz gradskog proračuna. Od početka provedbe projekta 2014. do danas, građani su predložili ukupno 666 komunalnih akcija, na javnim je raspravama prisustvovalo ukupno 1.141 građana, a glasanjem o pristiglim prijedlozima realizirano je 178 malih komunalnih akcija vrijednih preko 3,1 mil. kuna - kaže Krulčić za portal.

Najveći napredak u godinu dana napravio je Grad Otok koji je sa prošlogodišnje jedinice u ovom istraživanju prešao među odlikaše. Gradonačelnik Otoka Josip Šarić kaže kako se izuzetno raduju zbog tog priznanja prije svega zbog građana prema kojima imajui obavezu truditi se u svakom pogledu.

"Prošle godine nismo se iskazali po pitanju transparentnosti, ali ne zbog loše namjere već običnog propusta. Trudimo se uvijek biti transparentni, a naročito sada kada sam jedan od kandidata na listi za Sabor Republike Hrvatske"- kazao je Šarić.

Tu kao i Grad Pag koji je prošle godine završio sa dvojkom, te Pakrac, Ploče Slatina i Skradin koji su s trojke skočili na peticu. Sa četvorke na peticu su napredovali su i Biograd na moru, Čabar, Daruvar, Drniš, Đurđevac, Glina, Klanjec, Koprivnica, Krapina, Labin, Makarska, Mursko Središće, Novigrad, Opatija, Pakrac, Sveta Nedelja, Šibenik i Trogir.

Sa prošlogodišnje trojke na četvorku su napredovali Grad Komiža, Nin, Novi Vinodolski, Ogulin, Popovača i Stari Grad, dok je Novi Marof ocjenu sa prošlogodišnje dvojke na trojku. Čitavo istraživanje dostupno je na linku, piše Gradonačelnik.hr portal.

Gradovi odlikaši 2020.:

Bakar, Beli Manastir, Biograd na Moru, Bjelovar, Buje, Buzet, Cres, Crikvenica, Čabar, Daruvar, Delnice, Drniš, Dubrovnik, Duga Resa, Dugo Selo, Đakovo, Đurđevac, Glina, Gospić, Grubišno Polje, Imotski, Ivanec, Jastrebarsko, Karlovac, Kastav, Kaštela, Klanjec, Koprivnica, Korčula, Krapina, Krk, Labin, Lepoglava, Ludbreg, Makarska, Mali Lošinj, Metković, Mursko Središće, Našice, Nova Gradiška, Novalja, Novigrad, Novska, Opatija, Oroslavje, Osijek, Otok, Ozalj, Pag, Pakrac, Pazin, Pleternica, Ploče, Poreč, Požega, Pregrada, Prelog, Pula, Rab, Rijeka, Rovinj, Samobor, Sisak, Skradin, Slatina, Slavonski Brod, Split, Supetar, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Šibenik, Trogir, Umag, Valpovo, Varaždin, Varaždinske Toplice, Virovitica, Vodice, Vodnjan, Vrbovec, Vrbovsko, Vrgorac, Vukovar, Zabok, Zadar, Zagreb i Zlatar

Vro dobar:

Benkovac, Čakovec, Čazma, Donja Stubica, Garešnica, Hvar, Ivanić-Grad, Knin, Komiža, Kraljevica, Kutina, Lipik, Nin, Novi Vinodolski, Ogulin, Omiš, Otočac, Petrinja, Popovača, Sinj, Slunj, Solin, Stari Grad, Vis, Zaprešić i Velika Gorica.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano