FOTO: Svečano otvorene 60. Glazbene večeri u sv. Donatu
Foto Vladimir Jurićan

Jubilarne 60. Glazbene večeri u sv. Donatu svečano je u četvrtak, 16. srpnja 2020. otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Na najljepšoj pozornici, onoj ispred prekrasnog zdanja crkve sv. Donata otvoren je još jedan glazbeni festival koji se ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom premijera Andreja Plenkovića.

Sam događaj otvorenja održan je na Forumu pod posebnim epidemiološkim uvjetima, obzirom na situaciju, a pratili su ga brojni uvaženi gosti. Osim ministrice kulture, otvorenju je nazočila i ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković.

Posveta zadarskoj glazbenoj umjetnosti

"Taj festival u okruženju u kojem se nalazimo postao je sinonim kulturnog identiteta Zadra s najaktraktivnijom pozornicom i uz Zadarski komorni orkestar pod vodstvom još jednog zadarskog velikana, Ivana Repušića, Glazbene večeri u sv. Donatu predvodnik su naše kulture i snažno pronose glas o bogatoj tradiciji glazbe i umjetnosti našeg područja. Ove godine program nas veže uz Zadar, izvođačima, ali i skladateljima. Uživat ćemo u djelima Stratica, von Suppea, Berse, Dešpaljevih. Zato možemo reći kako su jubilarne 60. večeri posveta zadarskoj glazbenoj umjetnosti. Zahvaljujem umjetnicima, organizatorima, svima koji kroz Donatske večeri od osnutka svojim entuzijazmom i ljubavlju prema glazbi obogaćuju kulturu i život našeg grada, stvarajući trajne zadarske i hrvatske kulturne vrijednosti. Pa i danas u ovo vrijeme posebnih okolnosti glazba nas spaja, ali ne zaboravimo ni na odgovorno ponašanje. Neka nam ovogodišnji festival bude radost i na ponos" - poručio je s otvorenja zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Riječi dobrodošlice svima uputila je ministrica Obuljen Koržinek.

"Nešto što je krenulo u teškim vremenima kao jedna zadarska kulturna manifestacija kroz ove godine i desetljeća postao je jedan vrhunski kvalitetan međunarodni glazbeni festival. Iako je takva koncepcija bila djelomično i posljedica tadašnjeg vremena, a danas ovog vremena, prepoznajemo da je upravo to poticanje glazbenog stvaralaštva u svakom gradu, u svakom dijelu naše domovine ono što nas u ovakvim trenucima oplemenjuje i vraća normalnom životu kojeg smo se možda i zaželjeli" - kazala je ministrica između ostalog.

"Ovogodišnji festival, uz brojne umjetnike, pružit će i dva koncerta Zadarskog komornog oreksra kojim sad ravna maestro Ivan Repušić. I baš kao što je maestro Dešpalj prije šest desetljeća svoje kontakte, umjetničku karizmu dao svome gradu, tako maestro Repušić danas neumorno svoj entuzijazam i umjetničku karizmu na vrhuncu svoje međunarodne karijere daruje ne samo Zadru kroz ovaj festival i kroz cjelogodišnji koncertni program, nego i hrvatskoj kulturi i glazbi koji postaje jedan od najvažnijih promotora. Zahvalila bih se i spomenula da su utemeljitelji Glazbenih večeri počeli s pozicije koja je propitkivala kako učiniti nešto za grad pogođen ratnim razaranjima u vrijeme kad se glazbeni festivali možda nisu činili kao prioritetena atkivnost i kada se trebalo boriti za obnovu njegovog kulturnog identiteta s bogatom tisućljetnom tradicijom. U današnjim se okolnostima čini da se umjetnost ponovno bori za svoj opstanak. S ovim našim nedavnim iskustvom koji su ostavili koncertne podije potpuno praznima, možemo se stoga svi zajedno, i umjetnici i publika, samo radovati i još više cijeniti svaku priliku kad imamo pred sobom živu glazbenu izvedbu kojoj ćemo nazočiti ovdje u Zadru sljedećih dana".

Važna kulturna manifestacija

"Sigurna sam da će ove jubilarne 60. Glazbene večeri po svojim umjetničkim dosezima potvrditi status velike i važne kulturne manifestacije. Od srca zahvaljujem svim glazbenicima na čelu s umjetničkim ravnateljem Juricom Šošom i svima onima koji su svojim radom i trudom pridonijeli realizaciji ovogodišnjeg festivala koji sa zadovoljstvom proglašavam otvorenim" - rekla je ministrica na kraju svog obraćanja.

A ono što je uslijedilo nakon njezinog govora je uistinu prekrasna glazbena večer, s čime će se, vjerujemo, složiti svi koji su bili sinoć na Forumu kao i ispred malih ekrana u izravnom prijenosu ceremonije otvorenja na Hrvatskoj televiziji.

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Ivana Repušića ponudio je pravi glazbeni užitak uz odličan odabir skladbi, kao i gostiju: pjevačica Marte Hut i Nele Šarić te violinista Romana Simovića.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano