Hoće li Kim Jong Una naslijediti njegova sestra

Već se neko vrijeme šuška o tome što se to događa s vođom Sjeverne Koreje, Kim Jong Unom.

Naime, informacije su oprečne jer neke govore o tome da je umro, a neke da se oporavlja od teške operacije srca, obzirom da ga već neko vrijeme nema u javnosti. No, kako se radi o Sjevernoj Koreji, informacije i vijesti koje od tamo dolaze, teško se mogu provjeriti.

U skladu s tim, kalkulira se i o mogućem njegovom nasljedniku. Ili nasljednici. Jer, iako su Sjevernom Korejom vladali muškarci, sve su oči uprte u njegovu sestru i najbližeg povjerenika, Kim Yo Jong.

Yo Jong je dosad bila žena iz sjene tijekom vladavine Kim Jong Una. Ona je kreirala njegov imidž i javne nastupe, a bez obzira što nije muški nasljednik, ona dijeli tajnu svog brata i sklonost kažnjavanju političkih protivnika. Ipak, mnogo toga o njoj ostaje tajna.

Dob Yo Jong nije baš jasna, iako se vjeruje da je u svojim ranim 30-ima, nekoliko godina mlađa od Jong Un-a.

Ostala je izvan javnosti, a tek je prošlog mjeseca objavila svoju prvu javnu izjavu, rugajući se Južnoj Koreji da se boje psa koji laje, a zbog protivljenja vojnoj demonstraciji.

Ali još uvijek je dovoljno aktivna iza kulisa da sugerira da će vladati željeznom pesnicom. Kao i druge dužnosnike Sjeverne Koreje, američko Ministarstvo financija ju je stavilo na crnu listu 2017. zbog "ozbiljnih kršenja ljudskih prava."

Yo Jong ima reputaciju da agresivno potiče na propagandu Sjeverne Koreje i bila je među dužnosnicima koji su radili na provođenju "rigidne politike cenzure i prikrivali njeno nehumano i opresivno ponašanje", rekao je tada to Ministarstvo.

"Među moćnicima Sjeverne Koreje, Kim Yo Jong ima najveću šansu za nasljeđivanje moći, a mislim da je ta mogućnost veća od 90%", rekao je analitičar Associated Pressa.

Yo Jong će se možda morati boriti sa svojim drugim bratom Kim Jong Cholom zbog moći - premda je on već bio preskočen kad je njihov otac odabrao Kima za sljedećeg na redu.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano