VLATKA BASIOLI:Majka Distorzija, o ženi kontra predrasuda...

Zelena ravnica pod obroncima planina promicala je pored automobila. Jurila je u alegro šesnaestinkama, Dis Ais F C, zvuk distorzije električne gitare ukopčane u bas pojačalo, četvrtinke bas gitare, mutni bubnjevi u pozadini, zvonjava ride-činele. Kristina je slušala krajolik pred sobom, naslonjena bradom na ruke ispružene kroz prozor.

Ponekad bi podigla pogled prema planinama ili plavom nebu i onda zaklopila oči prekrivene sunčanim naočalama. Vjetar joj je plazio po rukama, ali nije ga osjećala...

Dijete, žena - rockerica

Ako ste na trenutak pomislili kako smo portal u postkorona eri pretvorili u književni časopis, ili se potpisnik redaka okušao u prenošenju na tipkovnicu putopisnih, ljubavnih ili glazbenih impresija, nažalost niste bili u pravu, makar naravno i putopisa i glazbe i ljubavi - nikada dovoljno i dosta.

Roman Majka Distorzija -čijih smo prvih desetak rečenica donijeli u uvodu - o njemu se radi, govori o djevojci koja se nakon nekoliko godina izbivanja vraća u svoj rodni grad...

"... na koncert unutar turneje. Ona je rokerica s već uspješnom karijerom, ali i očitom nepomirenosti sa svojom prošlosti. Zato joj je povratak u okruženje u kojem je odrasla prava prilika da se s njome napokon suoči. Kroz priču pratimo njen razvoj iz djeteta u ženu koja čini sve što je potrebno kako bi ostvarila svoju jedinu pravu želju - postati uspješna glazbenica" - otkriva nam Vlatka Basioli, autorica i mlada zadarska književnica.

Pouka i sloboda

Iako se možda na prvu čini, ovaj roman nije isključivo o glazbenom putu jedne rokerice. Kristina, glavni lik, mogla je za karijeru imati bilo koju drugu profesiju i ideja romana ostala bi ista.

"Da. Baš tako, jer ovo je priča o ženi koja mora srušiti puno predrasuda i očekivanja okoline kako bi postigla ono što želi. Među njima su i žrtve na koje će mnogi gledati osuđujuće, ali koje je bilo potrebno podnijeti. Na kraju se pouka svodi na isticanje važnosti slobode svake osobe da izabere životni put koji želi, jer svako nametanje sudbine vodi do nekog oblika nesreće" - naglašava i pojašnjava Vlatka.

Broj stranica, urednik, recenzija...

Roman u PDF izdanju ima 285 stranica.

"Uredio ga je urednik Kristijan Šarac, inače poznat po uređivanju fantasy i SF priča i romana. Recenzije su za sada napisale dvije poznate književnice, zadarska autorica i predsjednica udruge zadarskih pisaca Iva Pejković i književnica Vladimira Becić, koja iza sebe ima nekoliko objavljenih romana" - referira nam nadarena autorica.

Pomoć rodbine i prijatelja

"Potpora prijatelja i rodbine bila je u obliku podrške i čitanja prvih rukopisa. To je i jedina pomoć od obitelji koja piscu i treba – kad se pisanje počne činiti besmislenim, oni uskoče, uvjere te da nisi lud što se time baviš i nagovore te da ideš dalje" - duhovito komentira Vlatka.

Ideja, radnja i - pravila...

"Kao i svaka priča koju sam ikada napisala, ideja se javila u nekoliko scena, oko kojih se počela graditi radnja. Na kraju se razvila u onu za koju sam smatrala da je važno da bude ispričana u ovom vremenu i društvu gdje se žene i dalje stavljaju u jednu opću kategoriju, zbog čega za sve vrijede ista pravila. Kao da nisu individue, nego grupa svedena na svoju rodnu ulogu. Upravo zato si dajemo za pravo osuđivati njihov izgled, ponašanje, izbor karijere, način majčinstva, broj partnera itd. Ova priča govori o drugoj strani - o ženi koja je osuđivana; objašnjava se što stoji za svih njenih kontroverznih odluka, ne praveći pritom od nje žrtvu, već individuu koja je uzela život u svoje ruke i pri tom bila svjesna svih dobrih i loših strana svojih odluka" - tvrdi mlada spisateljica. Drago joj je da je u priču uspjela uključiti i glazbu kao svoju veliku ljubav.

"Dobar dio života aktivno sam se bavila glazbom i ovim romanom sam se pomirila s nekim očekivanjima, događajima i razočarenjima koje mi je to iskustvo donijelo" - priznaje nam.

Vrijeme nastanka

"Roman sam pisala tri godine, a uređivao se još godinu dana. U deset dana sam napisala prvih 70 stranica kostura i ostatak vremena provela nadograđujući 'meso'. Prvi roman je najteži jer se u hodu uči puno toga. Za usporedbu, drugi roman završila sam u pola godine" - priča Vlatka.

Priprema drugog romana

Nakon ovog, završila je, naime, još dva romana...

"Oni se trenutno uređuju. Oba su ljubavni, s malo obiteljske i osobne drame, da ne budu baš previše trivijalni. Uz svu strast i leptiriće, potrudila sam se njima prenijeti i neku važniju poruku. Iako ljubavne romane nikad nisam čitala, dobila sam inspiraciju za te dvije priče i uživala u njihovom stvaranju i više nego što sam očekivala" - naglašava.

Tko sam...

"Rođena sam u Zadru, 1985. Magistrirala sam južnoslavensku književnost i fonetiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Živim i radim u Stupničkom Obrežu, mjestu pored Zagreba. Imam svoj obrt za promidžbu i usluge pod imenom Proverba, i pretežito se bavim content managementom. Vodim nekoliko web stranica, među kojima je i Knjizevnost.hr gdje, između ostalog, objavljujemo djela manje poznatih pisaca iz zemlje i regije te time dajemo glas anonimnim autorima. Proverba je s ovim romanom postala i nakladnik, a planiramo još izdanja i to ne samo romana, nego i zbirki pjesama i kratkih priča" - kazuje nam autorica...

Počeci književnog stvaralaštva

… čiji počeci pisanja lijepa štiva datiraju iz školskih dana.

"Mislim da sam se rodila s dušom pisca, jer se sjećam potrebe za zabilježavanjem priča otkako sam bila dijete, samo što tad nisam znala što ni kako. Ozbiljno sam počela pisati u srednjoj školi, kad sam pisala za tadašnji vrlo popularan srednjoškolski magazin Spektar. Na fakultetu sam nastavila brusiti zanat, a još i više nakon što sam počela raditi za webove. Iako sam uvijek pokazivala talent za književnost, trebalo mi je preko petnaest godina usavršavanja, čitanja i studiranja književnosti da se osjetim spremnom napisati roman. Zato on, iako je prvi, ipak nije nešto što je došlo samo tako, samo od sebe. Trebalo je puno rada, truda i spisateljskog sazrijevanja da bi nastao. Talent sam po sebi ne znači ništa" - smatra Vlatka.

Inspiracija...

Kako nalazi inspiraciju, kratko i iskreno odgovara:

"Inspiracija nalazi mene. Picasso je rekao da inspiracija postoji, ali se pronalazi radeći. I to je živa istina. Pišem stalno i u nekom trenutku javi se dovoljno dobra ideja za priču ili roman" - objašnjava.

Obitelj, pisanje i umjetnička crta...

"U obitelji se nitko ne bavi pisanjem, ali su zato svi veliki čitatelji. Majka mi je čitala odmalena i odatle valjda ljubav za knjigom. Oba su roditelja umjetnički tipovi. Otac se svojevremeno bavio glazbom i njegova gitara bila je moja prva gitara, a majka je vizualna umjetnica i bavi se restauracijom namještaja i uređenjem interijera" - otkriva nam.

Članica udruženja

"Već sam skoro deset godina članica udruge zadarskih pisaca ZaPis. Iako živim u Zagrebu, trudim se sudjelovati u zajedničkim događanjima, npr. u izdavanju naše druge zbirke kratkih priča "Samo se ti sjećaj“ - ističe Vlatka.

Želje, ciljevi, ambicija...

Trenutno joj je jedina ambicija nastaviti pisati, objaviti sljedeće romane i nešto od toga zaraditi, tvrdi nam.

"Kod nas se želja za zaradom od umjetničkog stvaranja smatra arogantnom i smiješnom, ali mislim da bi trebala biti normalna nagrada za nečiji rad, bez obzira radi li se o gletanju zidova, sviranju u nekom klubu ili pisanu romana!" - drži autorica.

Gdje se može kupiti knjiga?

"Roman Majka Distorzija za sad se može kupiti kao e-knjiga na webshopu Proverbe (Proverba.hr/webshop). U planu je i tiskano izdanje, jednom kad se smiri ova izvanredna situacija s pandemijom" - najavljuje nam.

Naslov, značenje i -smisao života

"Naslov Majka Distorzija ima više značenja i svatko tko pročita knjigu može ih shvatiti. Ono najočitije je da objedinjuje dvije najvažnije teme romana - glazbu i majčinstvo. Kristina je majka, ali ne djeci, nego svojoj glazbi, koja za nju ima isti značaj kao nekim ljudima potomstvo – smisao života i ostavljanje nečeg iza sebe. Uz to, ona ne samo da stvara distorzije svojom glazbom, ona i jest 'distorzirana' od svojih unutarnjih demona" - pojašnjava nam mlada spisateljica...


FB OBJAVA

"Korona je mnogima poremetila životne planove, pa tako i meni. Za svibanj je bilo planirano tiskanje i izdavanje mog prvog romana, ali čim je krenulo s pandemijom i posebnim mjerama, svi su dogovori i pregovori naglo prekinuti. I onda sam odlučila sve poslati u neku stvar i knjigu objaviti u digitalnom izdanju. Prvi mi je poriv bio jednostavno je staviti dostupnom za besplatni download i bok, nek čita tko hoće, ali onda sam se sjetila koliko je vremena, truda i novca uloženo u nju. Ne računajući skoro dvadeset godina pisanja kratkih priča, pet godina studiranja književnosti, a onda još pet godina svakodnevnog brušenja zanata prije nego sam se uopće osjetila spremnom napisati roman, samo na njega utrošeno je dvije i pol godine pisanja i još godina dana uređivanja. Ipak je prvi i trebalo je vremena i hrpa dorade prije nego je počeo ličiti na nešto vrijedno objave. I samo zbog toga, zbog tog silnog truda ne samo mene nego i ljudi koji su pomogli da se učini ovakvim kakvim jest, odlučila sam staviti cijenu na njega. Kad kupujete knjigu, ionako kupujete sadržaj, a ne papir. I iako ovo nije najbolja knjiga koju ćete pročitati (dovraga, nije ni najbolje koju sam do sad napisala), ipak vrijedi nešto. Točnije, 60 kuna. Kupnjom ćete dobiti knjigu u PDF i ePub formatu, a naručiti je možete na: https://www.proverba.hr/…/…/vlatka-basioli-majka-distorzija/ . Sva zarada će, nakon saniranja nekih troškova i dva puta Big Mac velikog menija s pomfrijem i kolom, ići na uređivanje novog romana, koji samo čeka svoj red! Kako bi to došlo što prije, kupujte, šerajte, ostavljajte pohvale i kritike nakon čitanja, preporučite knjigu drugima... a ako kojim slučajem silno želite pročitati ovaj roman, a ne možete izdvojiti 60 kn, javite mi se u inbox. Eto. Sad kad je prvi gotov, kad sam s njim prošla sve uspone i padove, sve krize, živčane slomove, uzbuđenja i ispunjenja, ako me pitate koji je smisao mog života, reći ću vam - ovo"... - napisala je Vlatka Basioli u Facebook statusu povodom "izlaska" romana - Majka Distorzija.

O SEBI NA BLOGU KNJIŽEVNICA.NET...

Moje ime je Vlatka Basioli i rođena sam 1985. u Zadru. U rodnom gradu sam pohađala srednju Kemijsku (danas Prirodoslovno -grafičku) školu i tamo napravila prve književne korake. Naime, tada je u školi djelovao odličan srednjoškolski časopis Spektar. Pišući za njega, naučila sam neka osnovna pravila pisanja članaka, intervjua te književnih i filmskih kritika. Ali to je bila samo uvertira. Vrlo brzo u meni se javila želja za pisanjem priča. Budući da sam odmalena bila strastveni čitatelj, gutač lektira, tamanitelj stripova i apsolutni obožavatelj zanimljivih priča, nije bilo neobično što je moja mašta uskoro počela tražiti izlaz. Upravo se pisanje tada pokazalo kao najlakši način kanaliziranja ideja, stavova i osjećaja. Prvu priču napisala sam u nižim razredima osnovne škole, a prvu pravu priču u višim razredima srednje. Jedna od tih “srednjoškolskih” priča osvojila je prvu nagradu na lokalnom srednjoškolskom natječaju i tako mi priskrbila novac za maturalno putovanje. Nakon srednje škole pisanje je postalo moja psihoterapija. Bio je način na koji sam se borila s onim mladenačkim demonima, jer sam tako izbacivala sve svoje strahove, nade, žudnje, ali i promišljanja. Tada sam shvatila da pisanje više nije moj izbor, već potreba.Kao i mnogi pisci početnici, u to vrijeme pisala sam u žanru koji je meni bio najzanimljiviji, zato iza sebe imam nekih zanimljivih, ali mnogo više trivijalnih znanstvenofantastičnih priča. Ljubav prema književnosti produbila se za vrijeme studiranja. Upisala sam Filozofski fakultet u Zagrebu i počela studirati južnoslavenske jezike i književnost te rumunjski jezik i književnost. Nakon prvopristupničke diplome, upisala sam magisterij na Književno-interkulturološkom smjeru odsjeka za Južnoslavenske jezike i književnost te magisterij iz Fonetike. Na fakultetu sam i dalje brusila spisateljski zanat i u to vrijeme objavljivala radove u fakultetskim časopisima. Studirajući književnost, moj se pogled na književnost uvelike proširio. Upoznala sam se s radovima nekih od najboljih pisaca ovih prostora, proučavajući njihove vrhunske načine pisanja te obrade svakojakih, pa i posve nesvakidašnjih tema. Upravo zbog toga se i moj književni izričaj mijenjao. Počela sam u svom pisanju iskušavati neobične stilske forme, ali i žanrove, tako si postavljajući razne izazove u književnom izražavanju. 2012. postala sam članica književnog kružoka Zadarski pisci (ZaPis). S ostalim članovima objavila sam priču u zajedničkoj zbirci kratkih priča, nazvanoj “Samo ti pričaj”. 2017. postala sam suosnivačica i glavna urednica portala Knjizevnost.hr koji predstavlja prozaike, pjesnike i ostale pisce i njihova autorska djela bez obzira na njihov trenutni književni status, ali i sažetke najpoznatiji djela hrvatske književnosti s biografijama njihovih autora. 2018. otvorila sam obrt za promidžbu i usluge Proverba, kojemu je glavna djelatnost kreiranje sadržaja za web stranice, Internet-promidžba i srodni poslovi. 2020. godine Proverba je postala i nakladnik, s prvim izdanim romanom u formi e-knjige Majka Distorzija.

PORUKA ZA KRAJ:

"Moje pisanje i danas je putovanje kojim ne samo da pokušavam poboljšati tu vještinu, već i preispitati sebe i svijet oko sebe" - Vlatka.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano