Reakcije na Milanovićevu odluku da ne bude na sjednici Sabora

Objava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da neće nazočiti konstituirajućoj sjednici Sabora izazvala je brojne negativne reakcije.

On sam je pak takvu odluku objasnio objavom na društvenoj mreži gdje je naveo da je "razlog da ne dođem na sjednicu nalazi se isključivo u domeni mojeg shvaćanja uloge i položaja Hrvatskog sabora - položaja neovisnosti o Predsjedniku. To je sve i to je, ujedno, i afirmativno i dobronamjerno prema Saboru."

"Čitam kako su do sada ‘svi predsjednici dolazili’ i kako je ‘ovo prvi puta da predsjednik ne dolazi’. Točno. Tuđman je dolazio i čvrsto stranački nadzirao rad Sabora, često i izvan i iznad okvira tadašnjih (velikih) ustavnih ovlasti predsjednika. Predsjednici/a Mesić, Josipović i Grabar Kitarović su dolazili iz svojih razloga, u koje ovdje ne ulazim, ali vjerujem da su bili dobronamjerni. Moj stav je različit" - naveo je dalje.

Neuobičajeno

No, takva je odluka iznenadila javnost obzirom da je to prvi put od samostalnosti hrvatske države da predsjednik iste te države neće biti nazočan konstituirajućoj sjednici novog saziva Sabora, čiji su zastupnici izbrani voljom naroda na izborima.

"To je neuobičajeno. Zašto on ne želi doći, to morate pitati njega. Kada je bila njegova inauguracija, mi smo došli, pitajte njega. Mislim da je to vrlo neuobičajeno" - komentirao je tu odluku premijer Andrej Plenković.

Podsjetimo, konsituirajuća sjednica 10. saziva Hrvatskog sabora održat će se u srijedu, 22. srpnja.

Reagirali su i čelnici drugih stranaka i nezavisnih lista.

"Predsjednik Milanović svakako je predsjednik s karakterom, samo što taj karakter nitko ne može protumačiti kao pozitivnu pojavu" - kazao je između ostalog Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković predsjednika Republike - ne razumije. Riječ je, kaže, o dobrom običaju i svečanom činu. To je trenutak, dodaje Jandroković - u kojem svjedočimo zajedništvo nacije, i suradnju institucija, iskazujemo poštovanje jedni prema drugima, to je trenutak koji je po svojoj važnosti kao i inauguracija predsjednika Republike.

Društveni ritual

Čak je i bivši predsjednik Ivo Josipović komentirao ovu odluku kazavši kako je uloga predsjednika više od formalnog.

"Točno je da je svoju ustavnu obavezu ispunio sazivanjem sjednice, ali funkcija predsjednika više je od formalno propisanih zadaća. Predsjednik kao nadstranačka osoba sa specifičnom ustavnom pozicijom simbolizira nacionalno jedinstvo. Njegova nazočnost nosi i poruku poštovanja i želje za uspješnim radom novom Saboru i budućoj Vladi. Konstituirajuća sjednica društveni je ritual koji služi jačanju legitimiteta državnih institucija" - rekao je.

"Koliko god predsjednik Milanović pokušavao proteklih mjeseci ostaviti dojam da ne želi izlaziti iz svojih ovlasti i ne miješati se u druge sfere vlasti ili im davati bilo kakav alibi, bojim se da ovakva i slične odluke mogu pridonijeti dojmu da ne obavlja savjesno i odgovorno svoju predsjedničku dužnost i da mu rad nije jača strana. Predsjednik države mora biti vidljiv i mora poštovati najveću zakonodavnu instituciju u zemlji, a to je Hrvatski sabor" - komentirao je ovu Milanovićevu odluku i analitičar Božo Skoko.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano