MAJSTORI BALUNA:Promocija prvog stripa o Ajduku,u Galeriji Timbar

Kolone Splićana se slijevaju prema Starom placu...

... oliti -”Kraljevoj njivi”...

“Naše Jedinstvo! Naše Jedinstvo! Novi broj. Samo 10 para!”

“... Daj mali meni jedne!”

“Uvik nike visti, ovi put fuzbalske!”

“Požuri!Zakasnit ćemo!”

“... Dida Duje, znaš, fuzbal, to ti je nova vrsta igre s balunon!”...

E, sad! Ako ste pomislili da čitate kakav mali odlomak iz kakvog teksta velikog Miljenka Smoje, prevarili ste se iako vas intuicija i nije grubo zeznula. Barem u vidu glavnog lika. Ili, idemo ovako, ukoliko je neki sportski kolektiv sinonim nekom zemljopisnom području onda je to bez sumnje Hajduk za Dalmaciju - bili mi simpatizeri ili ne Majstora s mora. Kluba službeno utemeljenoga aktom Carskog namjesništva - pazite sada, odrednica nam nije nebitna - u Zadru, na temelju Pravilnika društva dostavljena 13.2.1911., u današnjoj Providurovoj palači - pod rednim brojem VIII.-534. dobio ga je ing. Lucijano Stella.

Prve službene registracije zabilježene su u drugom svesku "Katastra društava u Dalmaciji bivšeg Namjesništva” pod austrijskom upravom, na stranici pod brojem 762. Katalog je nastao početkom 20-ih godina prošlog stoljeća i čuva se u zadarskom Državnom arhivu kao dio fonda bivšeg Jugoslavenskog konzulata. Povijest je odavna poznata - što iz Velog Mista, bilo iz tiskanih biografskih podataka. U praškoj pivnici "U Fleku" - netom nakon utakmice Šparte i Slavije - osnivači su bili splitski studenti Praškog sveučilišta:Fabijan Kaliterna, Ivan Šakić, Vjekoslav Ivanišević i L. Stella, a ime klubu je dao profesor Josip Barač, koji je navodno nakon ulaska osnivača u njegov kabinet kako bi se pronašao naziv ekipi - predlagali su se Mosor, Uskok, Velebit, Marjan i Borac - uskliknuo legendarnih 10 riječi, tada prilično provokativnih AU vlastima: "Nek’ se zove Hajduk, upali ste unutra poput pravih hajduka"!

U analima ostaje upisano 18 državnih prvenstava i 15 kupova, a najveći europski uspjesi su mu tri četvrtfinala Lige -Kupa prvaka i po 1 polufinale Kupa UEFA i Kupa pobjednika kupova. Klub ima veliku navijačku bazu širom Hrvatske, ali izrazito snažan dijapazon na priobalju i otocima. Pa tako i - naravno - u Zadru, gradu s kojim bi “Bile” osim “rodnog lista” i “armije pristaša” uskoro trebala vezivati i još jedna poveznica. Hajduku su u blizu 11 desetljeća posvećena brojna umjetnička djela. Preko stotinu navijačkih himni, među rijetkima na planetu ima i svoju operetu "Kraljica lopte" Ive Tijardovića, tu su i niz monografija, albumi karikatura, čak i humoristična priča "Bile zvizde (ili, kako bi dobro bilo da je bilo...)" Jasmina Brajlovića, uz ilustracije Tonča Keruma, a netom su se privele koncu table vrsnog strip crtača za - prvi strip o “ditetu puka”. U kompletnom autorskom produktu jednog - Zadranina!

“Povijest Hajduka u stripu, možemo i tako to nazvati, stvaran je brižno i polako, tijekom dvije godine marljivog rada, pisanja scenarija i crtanja, uz odricanja od opuštanja, šetnje u prirodi, odmaranja, do kupanja u moru ljeti, patio je obiteljski život, apropo stripa, a samu ideju držim u glavi nekih 20 godina!” - otkriva primjenjeni umjetnik, u Zadru poznati slikar i grafičar, grafički i web dizajner, ilustrator, karikaturist i strip crtač Julije Jelaska. Liikovnjak koji je objavljivao u 40-ak novinskih časopisa, magazina, dnevnih listova i mjesečnih biltena, periodika, kao i raznim internetskim izdanjima. Nalazi se među prva četiri HR autora koji se bave digitalnim stripom (Jelaska, Barinić, Listeš, Talijančić) australskog Cloud 9 Comicsa. Hajdučko srce ili Prvi balun u Splitu, imena su stripa, konkretno prve epizode strip albuma Majstori baluna koji bi - prema zamisli Julija - trebao u kompletu objedinjavati desetak strip poglavlja. Naglašava nam, ne bez ponosa:

“Prva epizoda prati razdoblje utemeljenja, od 1910. do 1914. Na 44 stranice, to bi ukratko bila Praška škola, znači studiranje osnivača Hajduka, zatim splitski period, prve igre, prve odore, prva garnitura dresa, i najvažnije da bi se mogli natjecati u raznoraznim natjecanjima tu je bila i prva registracija, zadarska. I scenarij i crteži unutra su 100 posto moji, a priča je apsolutno biografska. Edvin Botica Dragičević i Nikola Listeš, profesori likovnog Zdravko Cota i još njih par, vidjeli su strip i pohvalili izvedbu, a strip nisam slao nikome u Zagreb, jer je ovo u neku ruku ipak - dalmatinski strip, purgeri to ne bi objavili, a ni komentirali, haha” - simpatično pojašnjava.

Uglavnom, ponovimo, cilj je bio prikazati dugu tradiciju kluba, njegov začetak u Pragu, osnivanje pod padinama Marjana, konačno i registraciju u Kraljevskom carskom namjesništvu baš na dan 13.2.1911. s potpisom providura Nikole Nardellija. U spomen na taj događaj, inače, Društvo prijatelja Hajduka iz Zadra namjerava postaviti mramornu ploču na Providurovoj palači. Na 44 crnobijele table u tri dijela strip je crtan prema dokumentarnim fotografijama, spominje prve češke trenere (koji su usput klub trenirali prvih 11 godina), uoči početka Prvog svjetskog rata, kada neki igrači odlaze na bojišta, a priča o Majstoru s mora imala bi ukupno 14 nastavaka.

“Dijalozi su dijelom na čakavici, na splitskom dijalektu, za koji sam se pobrinuo da bude i pravilno lektoriran, kako ne bi s toga stanovišta bilo nikakvih problema. Nakana mi je predstaviti u stripu povijest kluba, a želja da se obnovi nogometna snaga navijača,Torcide, da bude što jača, bolja i veća. I naravno da klub donosi one prave rezultate, da se klubu vrati jedna duhovna snaga. Da se jednostavno na svoje pravo mjesto vrati duša kluba, duša Hajduka” - tvrdi autor stripa koji je upravo Narodni list iz Zadra prvi objavio u tiskanim i web izdanjima...

"Bez i malo pretjerivanja možemo reći kako je i ovaj strip – izbrušeni dragulj u hrvatskoj strip ogrlici. Julije Jelaska je BogomDan strip crtač. Izuzetan i rijedak talent fine estetike, znalačkog izražavanja svoga talenta. Kroz crteže, portrete, ilustracije, karikaturu, uspješno se ogledao Julije Jelaska. Ako se za roman kaže da je kruna u svijetu književnog stvaralaštva, onda se za strip jednako tako može reći isto u svijetu crteža, portreta, ilustracije, karikature, u svemu navedenome Jelaska je ostavio zapažen i vidan trag. Ne treba zanemariti ni u kom slučaju ni to da je Jelaska pjesnik, poetski časopisi širom regije objavljivali su njegove pjesme, a ja sam ga često znao nazvati i pjesnikom crteža" - napisao je Nikola Šimić Tonin opisujući uradak i autora.

"Pred crtača stripa (pogotovo kompleksnog-povijesnog sadržaja) stavlja se gomila zahtjeva: autentičnost scenografije, kostimografije, besprijekorno poznavanje anatomije, prepoznatljivost likova iz svake perspektive... itd.. itd. Svoju izložbu Julije Jelaska je naslovio: "MAJSTORI BALUNA", koja je sadržajem koncipirana dijelom na Smojinu Velom mistu, dijelom na arhivskoj dokumentaciji o stvaranju našeg najslavnijeg kluba splitskog Ajduka. Konačno, poznato je se ideja o osnutku "fuzbalskog" kluba rodila među splitskim studentima u praškoj pivnici "U Fleku", ali mnogi zaboravljaju, da je klub utemeljen u Zadru, aktom Carskog namjesništva, 13. veljače 1911. u Providurovoj palači! Eto nam poveznice Zadranina Jelaske sa Splitom, u kojem je neko vrijeme proveo kao osnovnoškolac, a zatim i kao učenik Škole za primijenjene umjetnosti. Upravo tu se i formira kao strip-crtač, ali i kao karikaturist. Moje poznanstvo s Jelaskom seže unatrag 20-ak godina kada zajedno (3 godine) slikasmo portrete na Calalargi (on i puno karikatura), Summa summarum, Julije se opredijelio za strip u kojem (kao slikarskom mediju) pronalazi sebe, a ja mu na tom putu želim puno uspjeha i napredovanja! Ide i napomena: Julije determinira svoj strip "ne o Hajduku kao klubu, nego Ajduku ka' klubu naroda" - napisao je pak u kratkom osvrtu slikar i Jelaskin prijatelj prof. Zdravko Cota.

O stripu i renomiranom autoru crticu je donijela i Slobodna Dalmacija...

"U “Majstorima baluna” važan dio pripada i Zadru. I to ne samo zato što ste splitski Zadranin?

–Jelaske su fetivi Splićani, Velovarošani, pa je Split, a osobito Hajduk svim Jelaskama u krvi. Kako su moji kao “prosvjetni radnici” predavali po raznim mjestima, dogodilo se da sam se rodio u Zadru. Hajduk nosim u srcu, rođen sam s osjećajem ljubavi i jednakosti Hajduka i Splita u sebi. Što se tiče Hajduka i Zadra, svakako je najznačajniji podatak da je zadarski providur i pravnik Nikola Nardelli potpisao registraciju “Hrvatskog nogometnog kluba ‘Hajduk’” 13. veljače 1911. u Zadru. S tom se registracijom Hajduk onda mogao natjecati na (austrougarskoj) državnoj razini s drugim klubovima i sudjelovati na međunarodnim natjecanjima i utakmicama. Zanimljiv je i povijesni podatak da je Nardelli bio providur u Zadru samo do 1911., što znači da je nakon registracije Hajduka najvjerojatnije smijenjen jer se kao rođeni Dubrovčanin borio za to da hrvatski jezik postane službeni jezik u Dalmaciji. Državni arhiv u Zadru sačuvao je brojne podatke. Ne zaboravimo da je od 1964. do 1966. godine Luka Kaliterna trenirao NK Zadar, a imajmo na umu da sam 16 stranica “Majstora baluna” prvi put predstavio publici 15. ožujka 2018. godine u galeriji “Zadart” - otkrio je Julije Jelaska.

Unikatni Majstori baluna izlaze van u kolekcionarskom izdanju u vlastitoj nakladi, u samo 300 komada, po cijeni 100 kn za primjerak. Strip o Hajduku! Premijera u Zadru, a ne u Splitu!? Da! Naveli smo vam barem tri bitna razloga: Providurovu palaču, Narodni list i autora. Recenzenti su DRAGO MARIĆ i NIKOLA ŠIMIĆ TONIN. Lektor - Branko Jelaska. Tisak- FG Grafika.

Opisani su život i rast AJDUKA, nastanak i razvoj kluba. Promocija je večeras, 04.07.2020. u Caffe-baru Galeriji i Vino baru "TIMBAR". Kod Male pošte u 20 sati, samostalnu izložbu i prezentaciju strip albuma predstavit će Mladen Koc, Nikolina Mojić i Drago Marić. Dobrodošli! Pa...


Hrvatski pandan Nippera

Nipper Lawrence bio je junak stripa koji je Slobodna Dalmacija objavljivala od 1977. do 1978.Tada je doživio iznimnu popularnost te kažu da je baš taj strip značajno podigao nakladu. Zbog toga je 1979. izlazilo i posebno ukoričeno izdanje, a bili su i brojni reprinti. Lawrence je bio dijete sirotinje iz Bristola s kraja 19. stoljeća, i to je svojevrsni nogometni strip, s radnjom poput, recimo to tako, nogometnog “Olivera Twista”. Nipper je jako važan jer je Split pokazao da bezuvjetno voli nogometni strip! Misao vodilja bila mi je zašto Split, Hajduk i Dalmacija ne bi imali nogometni strip o legendarnoj povijesti Hajduka. Osim nogometnog stripa Borivoja Dovnikovića, Nippera i “Majstora baluna”, u Hrvatskoj zasad ne postoji nikakav drugi nogometni strip, podsjetio nas je u S.Dalmaciji Siniša Kekez na svojedobnu popularnost nogometnog strip junaka, ali i najavio vrijedan podvig crtača iz Zadra.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano