MARIJA OŽAKOVIĆ MORIĆ U TRENINZIMA:I korona će biti- nokautirana!

Tu sam! Evo me doma!

"Ove godine idem na državno i europsko prvenstvo, cilj je svjetsko zlato u kickboxu, zadovoljstvo mi je najaviti povratak u ring, jedva čekam. Nekako sam uvjerena kako će ovo biti moja najbolja godina do sada i svaki sportski uspjeh će biti iznimno važan" - dočekala nas je zimus nasmijana. Raspoložena. Vedra. Marija Morić, rođena Ožaković, pisali smo o njoj u više navrata, velikoj borilačkoj heroini iz malenoga Benkovca...

Mali predah i veliki povratak

“Tu i živim i radim. Rođena sam u Zadru, 17.08.1993. Heh, završila sam srednju ekonomsku školu, normalna sam žena, kći i - supruga. Nisam za sada majka i kraljica, al’...” - predstavila nam se i tada, uz prepoznatljiv široki osmijeh, uvijek je tu, ono baš od uha do uha.

Elegantna, elokventna, srdačna i dobrodušna, pomalo i samozatajna. Ničim, upravo ničim, ne odajući najdraži hobi kojim se bavi, razbijajući u sitne komadiće predrasude autora, muškarca, iako nimalo konzervativnih nazora. Naime, i 16 godina nakon hvaljenog Eastwoodovog filma “Djevojka od milijun dolara”, ta aktivnost masovno se percipira kao ona u kojem pripadnice “ljepšeg” i navodno ipak “nježnijeg” spola imaju što tražiti samo u predasima. I to između - rundi, kada među konopcima treba zavodljivo prošetati u štiklicama s visoko podignutim brojem iduće dionice meča.

“Da! Boksačica sam. Usporedno i kick-boksačica. I sretna sam zbog toga. Presretna” - ponavlja nam ne bez ponosa mlada i nasmijana sugovornica iz uvoda teksta. I da, s boksom se krenula baviti jako rano, već sa sedam godina. Tata Dinko je bio trener u jednom klubu, na njen nagovor pošla je gledati oca i odmah se u taj plemeniti sport i zaljubila.

Višestruka prvakinja RH...

"Nakon nekoliko godina pauziranja idem uskoro opet s kickboxom što me izuzetno raduje jer sam prvenstveno kickboksačica. I, kao što rekoh, idem po nove naslove, znam u šali reći da je moj otac stvorio više prvaka nego grad broji stanovnika. I oboje smo svojim rezultatima potvrdili kako smo i više nego stručni, nema smisla stati sada. Idemo dalje, u nova osvajanja” - najavila nam je prije ravno 140 dana. A onda se pojavila - korona.

No, i ta se neugodna suparnica u ringu poznatom kao - život, sprema biti nokautirana. Ne zna ta globalna bolesnička lija, tko je naša Marija...

"Evo me nazad!" - naglašava.

"U prvom mjesecu sam najavila ponovni povratak u ring, i možda nam je korona poremetila vremenske okvire, ali nije nas obeshabrila. Kada kažem nas mislim i na svoja tri trenera. Blažena među njima, šalu na stranu, ali sretna sam" - tvrdi nam. Pohađala je i nastavu, i položila za terapeuta, u House of heallingu, pod vodstvom Ivana Galoševića.

"Među konopce sam se vratila iz čiste ljubavi prema svome poslu, a moj posao je sve ono sto živim i dišem, i dalje je jako teško objasniti zašto se jedna žena bavi borilačkim vještinama. No, kako objasniti ono sa čim se rodiš osim primjenom istoga. Moj posao je i vodstvo ljudi prema osobnom rastu i razvoju, priprema sportaša za sve što ih čeka na putu ka ciljevima, i sasvim mi je prirodno da sve ono što ću podučavati njih prolazim ponovo na svojoj koži, baš sve se može naučiti osim osjećaja. On se mora proći" - priča Ožaković Morić i nastavlja...

"Pripremala sam se cijelu zimu za nadolazeća natjecanja, u planu je bilo državno pa europsko, nisam se pripremala samo za svoje ciljeve već i za sve one koje ću podučavati i onda je došla korona i otkazala su se sva natjecanja. Prvi puta. Prihvatila sam svaku vanjsku prepisku jer je dio puta, naizgled loše ali u sadržaju izniman blagoslov za mene, u međuvremenu, život ponovo spaja, kada mi je na put postavio mog sadašnjeg trenera Nenu Mitrovića (Boks i kickboxing klub Sv. Krševan Zadar) kojeg znam sigurno već 20 godina. Prvi put me otac odveo u njegovu dvoranu s mojih 8 i uvijek sam se tamo vraćala povremeno i neslužbeno do danas kada je službeno. Neno me vratio boksu, mojoj izvornoj postavci. Takvi su mi geni, boksački, od djeda do tate, tako da sada se vraćam i na boksačka natjecanja pod vodstvom Mitrovića" - otkriva.

Neno, kaže, nije samo izvrstan trener prepun znanja i iskustva već je i ljudska veličina, izvrstan psiholog, nema tjedna da ne nazove i ne pita kako je ona, prati njena osjećanja, demotivacije koja vrlo vješto pretvara u motivacije, i boksačica iznimno poštuje takav način pristupa.

"Nakon odgođenog natjecanja život se vratio u normalu i spremno sam čekala državno u low kicku kada nam je ponovo otkazano zbog pandemije, ali poučena iskustvom znam da naizgled lošoj stvari srž mora biti neka dobra. Dobila sam poziv KBK Mornar iz Splita da za kickboxing nastupima za njihov sastav. Moj trener boksa Neno i ja smo pristali jer je Mornar jedan u redu najboljih klubova u Hrvatskoj, tako da sam sada marljiva i pod vodstvom trenera Daria Jurišića. Dario je izniman trener, iz čije je dvorane izašao nemali broj europskih i svjetskih prvaka. Tko god prati ovaj svijet čuo je za Helenu Jurišić, višestruku svjetsku prvakinju pod vodstvom spomenutog trenera Daria, izminu borkinju koja nam je svima dala domaći zadatak" - priča nam.

"Moj treći trener, točnije prvi jer sve što jesam i znam, svugdje spomenuti otac Dinko Ožaković je iznimno ponosan i zadovoljan načinom rada mene i mojih trenera. Svi kao kolektiv se jako dobro podupiremo, tako smo složni da kvalitetnog borca čini primjena znanja i iz boksa i i iz kickboxa kojeg imam putem svojih trenera koji su svjetski treneri, no i mentalno-energetska priprema koju radim i podučavam sama" - ne propušta spomenuti tatu, ne tako davno također boksača. Treninzima ne smeta ni teška sparina. Koja lako mami na more, plažu i opuštajući predah...

Ljeto i - Aria

"Hah, za mene ovo ljeto nema ljeta, natjecanja možda jesu otkazana, ali mi se spremamo kao da su sutra. Tri puta tjedno putujem u Split na treninge ostale dane sam kod Nene u Zadru. Ne plašim se za napor i put koji me čeka jer me otac Dinko prati na svakom treningu i čuva leđa, i dalje su mi uz njih muž i moja kćerkica najveća podrška. Moja Aria ima istina tek 14 mjeseci, ali to ju ne sprječava da ponekad uđe u ring kod mene da bi me zagrlila i pratila moje treninge, moja ljubav, možda i sportska nasljednica. Tko zna"...- tvrdi uz zarazan široki osmijeh Marija...

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano