AŠK ZADAR:Svestrana Anita- mlada kraljica koplja i diska...

U atletiku je ušla kao trkačica na 300 metara, istaknula se potom u bacanju kugle, a na zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske u Splitu ova je kadetkinja hitnula koplje do zlatnih, pobjedničkih daljina...

Malo koje PH za atletičare i atletičarke prođe bez uspjeha članova Atletskog športskog kluba Zadar, što je svakako odraz dobroga rada trenerske garniture u klubu, u nizu vrijednih rezultata, nastupom u Splitu, na zimskom bacačkom državnom prvenstvu, 7. i 8. ožujka, istaknula se Anita Odžaković, kadetkinja koju trenira trener Predrag Saratlija.

Ona je pored zlatnog odličja u bacanju koplja, osvojila još 2 brončane medalje u bacanju kugle i bacanju diska. Trener Ivica Šola razgovarao je s talentiranom sportašicom o tom podvigu, daljnjim nastupima i njezinoj atletskoj karijeri za FB kluba.

Evo što nam je otkrila...

Za početak, reci nam nešto o sebi?

Zovem se Anita Odžaković, i rođena sam 15. veljače 2006. godine. Pohađam 8 razred Osnovne škole Smiljevac , a atletiku sam počela trenirati od 6. razreda odnosno od 2017.

Kako to da si baš odlučila trenirati atletiku?

Odlučila sam se trenirati atletiku jer sam se kao mala divila svim atletičarima koje bih vidjela na televiziji. Kada me je profesorica kineziologije Darinka Kotlar uputila u Ašk Zadar iskušala sam se u njoj i odmah ju zavoljela i tako sam počela trenirati.

Anita reci nam kako si ti preživjela ovu koronu, kako si funkcionirala ?

Iskreno, ni ne znam. Dani su mi prolazili prebrzo i nemam uopće osjećaj da smo bili 2 mjeseca u karanteni. Svaki dan bih trenirala doma i rješavala sve vezano uz on line školu. Često bih napravila đir biciklom i uglavnom gledala serije.

Kako ocjenjuješ svoj nastup u zimskom dijelu atletske sezone?

Mogu reći da sam zadovoljna dosadašnjim dijelom sezone, na dvoranskom prvenstvu Hrvatske u bacanju kugle sam osvojila brončanu medalju i treće mjesto s osobnim rekordom. Pogotovo sam zadovoljna svojim nastupom u Splitu na zimskom bacačkom prvenstvu gdje sam nastupila u sve 4 bacačke discipline, a prezadovoljna s tri osvojene medalje i u svakoj disciplini sam postigla osobne rekorde...

Koliko puta tjedno treniraš ?

Trudim se trenirati dva puta dnevno radnim danima, ovisno o on line školi. Subotom treniram ujutro, a nedjeljom ako nema natjecanja onda imam dan odmora.

Očekuješ li do kraja sezone oboriti koji vlastiti rekord?

Nadam se da ću do kraja sezone postaviti nove osobne rekorde u svim bacačkim disciplinama (disk, kugla, kladivo, koplje ) , jer sam kroz ovu sezonu radila više nego ikad i sad se mogu skroz posvetiti treninzima.

No, nije samo bacanje kugle Anitina disciplina, iskazala se i bacanju koplja , diska i kladiva. Koja ti je najdraža od ovih disciplina?

Zapravo ni ne znam. Možda najviše volim bacati koplje i disk.

Na jesen ćeš krenuti u prvi razred srednje škole, pretpostavljamo u gimnaziju, pa će ti i školske obaveze biti veće. Kako ćeš to sve uskladiti?

U osnovnoj školi sam dobro usklađivala školske obaveze i treninge, pa mislim da mi to neće biti problem niti u srednjoj školi. Smatram da se sve može stići ako to stvarno želiš.

Imaš li tremu i dali paničariš kad si na natjecanju?

Uvijek imam tremu pred natjecanje, nekad manje, a nekad više, naravno najvažnije je da ju držiš pod kontrolom. Mislim da je trema normalna stvar i ako ju imaš znači da ti je stalo, ali ne smiješ dopustiti da te uništi pred natjecanje. Ne bih rekla da baš paničarim na natjecanjima, a ako i jesam onda to uglavnom držim u sebi i ne pokazujem...

Voliš li putovati i gdje si sve do sada bila kao atletičarka?

Volim putovati i drago mi je da mi atletika daje tu priliku. Do sada sam bila na natjecanjima u : Splitu, Zagrebu, Makarskoj. Nadam se da ću ići i na natjecanja van Hrvatske.

Svi sportaši manje više imaju neki svoj ritual kad su na natjecanjima. Imaš li ti svoj kojeg se uvijek držiš ?

Nemam baš neki posebni ritual, uglavnom slušam glazbu prije zagrijavanja.

U Splitu na zimskom bacačkom prvenstvu osvojila se naslov državne prvakinje za kadetkinje u bacanju koplja, dali si se nadala tom uspjehu?

Iskreno nadala sam se medalji, ali baš naslovu državne prvakinje i ne, tako da sam se i sama ugodno iznenadila. I zahvalila bi i svom treneru Predragu Saratliji koji je jako zaslužan za sve moje rezultate...

"Kada netko sudjeluje na državnom prvenstvu i oba dana na natjecanje stiže uoči samog nastupa, jer su se prethodno morali vratiti kući prespavati zbog nedostatka financijskih sredstava, i još k tomu s tog natjecanja se vratiti s tri odličja, kod toga jedno najsjajnije, onda takvim sportašima i sportašicama treba odati veliko priznanje baš u takve spada i kadetkinja Anita Odžaković. Ona je još i slijedeće 2021. godine kadetkinja i od nje se očekuju još bolji rezultati. Ali i svojim dosadašnjim je pokazala kako je na dobrom putu da se pridruži plejadi kvalitetnih bacača i bacačica koji su trenirali i postizali odlične rezultate u Atletskom športskom klubu Zadar kao što su: Vladimir Milić, Aleksandra Kužet, Jelena Jurlina, Andrijana Vunić, Joakim Savić, Anastazija Kalac, Kristina Perinović, Katarina Gašparović, Stipe Žunić, Veronika Šokota, i mnoga druga imena" - tvrdi nam ne bez ponosa trener AŠK-a Ivica Šola...

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano