ZPA: Premijera Omnibus planirana za jesen ide po planu

Nakon stanke uzrokovane epidemijom koronavirusa, prošlog tjedna s radom je počeo Zadarski plesni ansambl, saznali smo od voditeljice Sanje Petrovski.

Dobre su to i vesele vijesti za ove plesače, ali i za sve poklonike djelovanja Zadarskog plesnog ansambla. Mada nisu oni mirovali tijekom proteklog razdoblja. Naprotiv, oduševili su nas prekrasnim videom kojeg su snimili na zadarskoj rivi povodom Svjetskog dana plesa!

Aktivni

"Svaki član Ansambla vježbao je doma; slali smo si linkove raznih plesnih satova, radionica, uključili se u grupe za yogu. Bio je doista velik izbor: od svih mogućih suvremenih plesnih tehnika do klasičnog baleta. Bilo je i dosta kontakata s našim gostima i prijateljima koje smo upoznali na festivalu Monoplay. Pošto pripremamo male solo uratke za Monoplay ovog ljeta, slali smo si video linkove i kraće plesne uradke snimljene u stanu ili prirodi, zatim vraćali korekcije, primjedbe, savjete, pohvale. Zajedno smo se našli prvi put par dana prije Svjetskog dana plesa i snimili video posvećen tom danu na 940 metara zadarske rive. Video je pogledalo sigurno pola Hrvatske. Osim toga, snimili smo još dva video uratka: na Trgu 5 bunara i u parku Vladimira Nazora" - prepričava nam Sanja Petrovski.

A reaktivaciju, ajmo to tako nazvati, rada počeli su plesnom radionicom Filipe Bavčević.

"Početkom prošlog tjedna započeli smo s redovnim treninzima samo za odrasle plesače pod vodstvom plesne umjetnice Filipe Bavčević, a dogovorili smo nastavak edukacijskih programa s Marinom Lemićem i nekoliko drugih plesača porijeklom iz Zadra. Istovremeno se radio rebalans proračuna, reorganizacija programa i korekcija za festival Monoplay te edukativnu platformu Stream Zadar. Naša premijera Omnibus planirana za jesensko razdoblje ide po planu" - najavila je Petrovski.

"Neka gostovanja plesnih umjetnika iz Hrvatske u Zadru su otkazana (Transformersi Marina Lemića i Ide Jolić, Trilogija Petre Hrašćanec i Saše Božića) no nastojat ćemo ih u lipnju ostvariti. Također gostovanja predstave Gozd koja je trebala biti izvedena u Splitu, Zagrebu i Dubrovniku je pomaknuta za neko sretnije razdoblje" - dodala je.

Radno ljeto

Dakle, nema bojazni, ZPA je aktivan i, kako nam je rekla Sanja, još stignu odraditi planirani program.

"Ansambl djeluje na dva područja, onom profesionalnom (to smo se polako uhodavali i počeli raditi oko Svjetskog dana plesa), te amaterskom: grupe djece svih uzrasta u plesnim radionicama koje se održavaju kroz školsku godinu koje su prekinule s radom 13. ožujka i nastavit će početkom rujna mjeseca. Mi još uvijek stignemo odraditi sve što smo planirali prošle godine tako da ćemo Gradu Zadru, Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i zakladi Kultura nova moći predočiti sve dokumente o izvršenim programima za ovu godinu. Inače smo preko ljeta uvijek najviše angažirani. Razvoj produkcijskih uvjeta te cjelokupan program razvoja publike za koji smo dobili potporu zaklade Kultura nova bit će u potpunosti izvršen. Jedino gostovanja van Zadra i dolazak plesnih predstava u Zadar je za sada pomalo upitno, i na žalost ne ovisi o Ansamblu već o brojnim situacijama i uvjetima u Hrvatskoj i svijetu" - rekla nam je za kraj.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano