Virus je oko nas, kruži više nego u siječnju i veljači
Dr. Andrea Ammon, direktorica Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)

Izgledi za drugi val infekcije koronavirusom u Europi više nisu daleka teorija, izjavila je Andrea Ammon, direktorica agencije EU koja je odgovorna za savjetovanje vlada - uključujući i Veliku Britaniju - o suzbijanju bolesti.

"Pitanje je kada i koliko veliki će biti, to je moje mišljenje" - rekla je dr. Andrea Ammon, direktorica Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Znanstvenicima je bila nezamisliva zadaća govoriti o tome dok se prolazi kroz pandemiju koronavirusa. Naime, dok su političari nudili prazna uvjeravanja, epidemiolozi, posao koji je mnogima nešto novo, postali su pravi ukazatelji krize, ponekad na njihovu štetu.

Ammon, bivša savjetnica njemačke vlade, iskreno je govori o tome u svom prvom intervjuu britanskom The Guardianu.

"Promatrajući karakteristike virusa, gledajući što se sada pokazuje u različitim zemljama s obzirom na imunitet stanovništva - a što nije pretjerano uzbudljivo već između 2% i 14%, što još uvijek ostavlja 85% do 90% stanovništva osjetljivim - virus je oko nas, kruži mnogo više nego u siječnju i veljači ... Ne želim stvarati sliku smaka svijeta, ali mislim da moramo biti realni. Sada nije vrijeme za potpuno opuštanje" - kazala je Ammon u razgovoru za The Guardian.

Ranije ovog mjeseca, bivša bolnička liječnica, koja je prošla različite razine zdravstvene birokracije da bi postala direktorica ECDC-a u 2017., kazala je da je od 2. svibnja Europa u cjelini prošla vrhunac zaraze. Samo Poljska tehnički još nije, rekla je.

Europske vlade počele su ublažavati svoja ograničenja zatvaranja, neke do te mjere da će se barovi i restorani uskoro ponovo otvoriti, a drugi prilično oprezno. Boris Johnson poslao je Britancima poruku od "ostanite kod kuće" do "ostanite oprezni" i pokušava u roku od dva tjedna vratiti učenika u škole.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano