Portugal razvija prvu tekstilnu masku za lice koja suzbija koronu
Foto Ilustracija

MOxAdTech maska ​​za lice uspješno je prošla sve testove provedene na Instituto de Medicina Molecular João Lobo Antunes (iMM; Lisabon, Portugal), što je čini prvom maskom koja može deaktivirati virus koji uzrokuje COVID-19.

Industrijska, akademska i znanstvena zajednica udružili su snage kako bi radili na ovom inovativnom projektu usmjerenom na razvijanje visoko učinkovitih maski za višekratnu upotrebu izrađenih u potpunosti u Portugalu. Ova maska ​​već je certificirana kao antimikrobna zaštita, a sada također može inaktivirati virus SARS-CoV-2 što uzrokuje COVID-19.

Za višekratnu uporabu

MOxAd-Tech maska ​​za lice rezultat je zajedničkog rada proizvođača Adalberto, MO (prodavač Sonae Fashion), tehnološkog centra CITEVE, iMM i Sveučilišta u Minhu, stoga je prva maska ​​za višekratnu upotrebu koja inaktivira novu koronavirus, koji uzrokuje COVID-19.

S obzirom na trenutnu pandemiju, cilj ovog projekta od samog početka bio je povećati osobnu zaštitu, učiniti tehničku odjeću dostupnom što većem broju ljudi. Razvijene u tehno tkanini s nekoliko različitih slojeva, ove maske su vodootporne, udobne i jednostavne za nošenje. Još jedna velika prednost ovog inovativnog proizvoda je da se može ponovo koristiti, što znači da štiti ne samo ljude, već i okoliš jer se stvara manje otpada i spriječavaju daljnji izvori kontaminacije.

Testovi koje je proveo iMM ocjenjuju koliko su MOxAd-Tech maske učinkovite u deaktiviranju novog koronavirusa. Maske za lice imaju inovativni premaz koji neutralizira virus SARS-CoV-2 kada dođe u kontakt s tkaninom. Ovaj zaštitni premaz ostaje učinkovit čak i nakon 50 pranja. Kao rezultat, zbog sposobnosti inaktivacije virusa, ove maske nude visoku razinu dodatne zaštite.

Antivurusna svojstva

Pedro Simas, virolog u iMM-u, bio je odgovoran za koordinaciju testova u kojima je tkanina kvalificirana kao antivirusna svojstva. Objasnio je:

"Jednostavno rečeno, ovi testovi analiziraju tkaninu nakon što je ona bila u kontaktu s otopinom koja sadrži određenu količinu virusa i njegovu održivost kroz cijelo vrijeme. Ispitivanje MOxAdtech maski za lice pokazalo je da se SARS-CoV-2 učinkovito inaktivira čak i nakon 50 pranja, uz 99% smanjenje virusa sat vremena nakon kontakta s virusom, u skladu s parametrima za testiranje utvrđenim u međunarodnom standardu ISO18184: 2019."

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano