Nova Vlada: Koji ministri odlaze, a koja se ministarstva spajaju

Obzirom na veliki uspjeh HDZ-a na netom održanim parlamentarnim izborima, formiranje nove Vlade moglo bi biti vrlo brzo, predviđa se.

Naime, obzirom na osvojenih 66 mandata te pridruženih 10 od strane manjina, HNS-a i Reformista, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sad samo treba razmišljati o tome koga želi vidjeti u svom kabinetu.

Već je najavio kako će smanjiti broj ministarstava na način da će određena područja spojiti u jedno. Tako će, navodno, spojiti Ministarstvo regionalnog razvoja i Ministarstvo financija, zatim Ministarstvo turizma i Ministarstvo gospodarstva, potom Ministarstvo državne imovine s Ministarstvom uprave, Ministarstvo obrane s Ministarstvom branitelja te na kraju Ministarstvo socijalne skrbi i rada.

To bi pak značilo da odlaze Vesna Bedeković, Darko Horvat, Marko Pavić, Marija Vučković, Dražen Bošnjaković. Blaženku Divjak, kao što je poznato, više nećemo vidjeti na funkciji ministrice znanosti, jer je ona sama objavila da napušta politiku i da se vraća u akademsko okružje.

Neslužbeno se, naime, govori da će od "starih" ministara ostati Vili Beroš, Davor Božinović, Nina Koržinek Obuljen, Oleg Butković, Tomislav Ćorić, Tomo Medved kao i Zdravko Marić. To ostavlja prostora za nova lica, moguće neka mlađa.

Pitanje je i što će biti s resorom graditeljstva i prostornog uređenja, koji je vodio HNS-ov Predrag Štromar

Pitanje je i koje od ministarstava će dobiti netko od predstavnika manjina, a to je sad pak tema internih razgovora budućih partnera.


Jedan ministar iz Zadra

U nedjelju navečer nakon objave rezultata Božidar Kalmeta, predsjednik ŽO HDZ-a, najavio je kako će se boriti za to da i Zadarska županija dobije jedno mjesto ministra u novoj Vladi, a obzirom na odlične rezultate u IX. izbornoj jedini.

"Siguran sam da će nama ovaj dobar rezultat u gradu i Županiji dat za pravo, da tako kažem, da mi sigurno vrlo čvrsto tražimo u budućoj Vladi da Zadar i Zadarska županija ima i jedno mjesto ministra" - kazao je Kalmeta.


Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano