ŠIME ZA SVA VREMENA: Kako je bilo lijepo te godine, bez korone...

Naravno kako se sjećamo, bili su to dani ponosa i slave, turobna politika je barem na trenutak prepustila mjesto na medijskim naslovnicama fantastičnim nogometašima, koji su nas redom oduševljavali iz Rusije tih ljetnih tjedana lipnja i srpnja 2018...

U tonama normabela, i hektolitrima piva, korona nije bila niti u primislima, uz hrpu penala zasigurno će nam u beskrajno radosnom sjećanju ponajviše ostati polufinale protiv Engleza. I naročito inače mirni Šime Vrsaljko koji je bio najzabavniji pojedinac nakon velikog trijumfa. Pored bizarnog monologa kojim se obratio poraženom protivniku, tu su i njegovo skakanje po izborniku Zlatku Daliću, a desni 27-godišnji bek Intera nasmiješena "Salvador Dali" brka premetnuo se u jednog iz reda apsolutnih junaka čarobne večeri u Moskvi, njegova asistencija za izjednačujući pogodak Omišanina Ivana Perišića spasila je Hrvatsku, kao i spašavanje pogotka glavom nakon udarca Stonesa tijekom prvog produžetka.

“Englezi, la papa, kući spavanje, Hrvati na postolju. Idemo, draga nacijo, veselite se. Englezići blijedi, idemo treniranje... idu kući, ali praznih ruku. Laganini. To je bilo, znači, šamaranje od prve do zadnje minute i, naravno, penali nisu bili. Draga nacijo, pozdrav” - ispalio je na Instagramu, a pred medijima je na "presici" u pojašnjenju "istupa" naglasio kako je ‘najbitnije u sportu ne podcijeniti protivnika’.

“Kada tako nešto napraviš, to ti se često vrati na terenu. Eto, upravo to se Englezima dogodilo danas. Njihove bahate izjave, najlakše je pričati - izađi na teren i pričaj” - dodao je ZD internacionalac.

Po još nečemu u Vatrenima nenadmašan. Fotografija “Vrsaljko spava” fotoreportera i službenog fotografa HNS-a Drage Sopte ušla je prije dvije godine naime među 20 najboljih fotografija na natječaju AIPS Sport Media Awards i završila kao četvrta u kategoriji “Sport Action” u konkurenciji preko 300 fotografija iz cijeloga svijeta. Uspjeh je tim veći kad se zna da su svi radovi prošli tri razine prosuđivanja, a suci su bili profesionalni novinari i fortoreporteri iz više od 40 zemalja. Inače, među osam kategorija Nagrade za najbolje sportske novinare bilo je 8 HR radova. Najviše fotografija poslanih na natječaj bilo je sa SP u nogometu u Rusiji (a među njima najviše opet s finalne utakmice), i sa SP u plivačkim sportovima iz Budimpešte (Mađarska). Nagrade najboljima su dodijeljene na posebnoj gala svečanosti uoči 82. Kongresa AIPS-a, uz prisustvo predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasa Bacha, koncem mjeseca siječnja u Lausanni (Švicarska). Drago Sopta je član HZSN-a i dobitnik Priznanja za fotoreporterski rad 2002. i 2008.

Počeo na televiziji kao snimatelj, montažer, a ponekad i redatelj, kao fotoreporter od prvog dana u Jutarnjem Listu, a danas službeni fotograf Hrvatskog nogometnog saveza. Laureati AIPS Media sport awards, bilo da se radi o pisanju, videu, fotografiji ili zvuku, svojevrsni su dobitnici Oscara sportskog novinarstva. Pored “brke” iz nekadašnjeg podmlatka kluba sa Stanova, među lanjskim planetarnim naj-fotkicama u izboru Reutersa našla se i ona koja prikazuje za nas ne baš osobito sretan trenutak, uhvaćen objektivom nemoćan pogled Danijela Subašića u finalu Mundijala, nakon što je u 18. minuti Mario Mandžukić nesretno i nespretno glavom skrenuo loptu u mrežu za 0-1 u korist Francuza. Mandži piće duguje i Yuri Cortez (54), fotoreporter Angence France-Pressa (AFP), koji je nakon njegova pogotka na utakmici Hrvatske i Engleske na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Moskvi postao poznat u cijelom svijetu, nogometaši su se okupili u kutu igrališta gdje se nalazio, od velikog uzbuđenja popadali su jedan po drugome, pa su tako svi zajedno pali na fotoreportera koji se vrlo dobro snašao i nastavio snimati igrače tijekom njihovog slavlja.

Ipak, prema mišljenju stručnjaka iz tehnički potkovanijeg medijskog prostora i nadalje se do dan danas povijesnom No1 slikicom drži uradak Johna Rooneya/AP/REX/Shutterstock/ iz 1965. i borbe za naslov u boksača teškaša s motivom najpoznatijeg sportaša 20. stoljeća, Muhammad Alija iznad u prvoj rundi nokautiranoga Sonija Listona.

Hej, haj! Daj, stani malo, samo da uslikam...

Heh, koliko puta smo se uhvatili da samo što nismo upravo to izrekli pokušavajući u objektiv - bilo osobno ili poslovno - uhvatiti uz rub terena ili s tribina nogometnih, košarkaških, rukometnih utakmica, barem poneki zanimljiv detalj... Konačan uradak kojim se uglavnom i nismo mogli pohvaliti natjerao bi nas da na koncu priznamo kako se - makar htjeli i željeli, uza svu opremu - teško možemo nositi s profesionalcima u tom vidu života. Sportska fotografija - ona je u pitanju - definitivno jedno od najzanimljivijih i najatraktivnijih područja fotografiranja.

Podrazumijeva zaustavljanje trenutaka i fotografiranje objekata u pokretu, naglašavanje tih pokreta, akcija, dinamike, emocija, gracioznosti, atraktivnosti sporta i sportaša. Kako to naglašava kolega Ivan Gabriš, sportski fotoreporteri su umjetnici koji svojom fokusiranošću i koncentracijom kroz svoje spektakularne fotografije prezentiraju najbolje iz sporta tijekom cijelog sportskog događaja…

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano