Konstituirajuća sjednica Sabora 22. srpnja
Foto Vlada RH

Nakon što su predstavnici Državnog izbornog povjerenstva uručili predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću službene rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor, predsjednik Republike dao je u četvrtak, 16. srpnja mandat za sastavljanje nove Vlade dosadašnjem predsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću.

Istaknuvši da su rezultati parlamentarnih izbora jasni te da mu je premijer Plenković donio potpise 76 zastupnika i zastupnica, predsjednik Republike Zoran Milanović čestitao je Andreju Plenkoviću i zaželio mu sve najbolje.

"U dosta smo kompliciranim vremenima za kakva dosad nismo znali i nadam se da će, nakon što će ova godina završiti kako već mora završiti, a to je gospodarskim padom, sljedeća godina biti godina rasta i poleta", poručio je predsjednik Republike.

"Ovakav rezultat i ovakva uvjerljiva pobjeda na izborima, kao što sam kazao u izbornoj noći, obvezuje. Pred Hrvatskom je puno zahtjevnih izazova, prije svega političkog, ali isto tako ekonomskog, financijskog i javno-zdravstvenog karaktera stoga je naš cilj bio da idemo što prije ka sazivanju Hrvatskoga sabora. Predsjednik Republike je, u dogovoru sa mnom i s predsjednikom Hrvatskoga sabora, odlučio da to bude 22. srpnja" - kazao je stari/novi premijer Plenković.

Što se tiče resora, premijer Plenković kazao je da će kao i dosada ostati ministarstva unutarnjih poslova, hrvatskih branitelja, financija, obrane, poljoprivrede, regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, mora, prometa i infrastrukture, zdravstva te znanosti i obrazovanja.

Spojit će se ministarstvo pravosuđa i uprave, zatim ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te državne imovine, također, spajaju se ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i socijalne politike, dok će ministarstvo kulture dobiti u nazivu i medije. Ministarstvu turizma dodat će se i resor sporta, a novost je i ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja, koje će obuhvaćati i gospodarstvo i energetiku, klimatske promjene i zaštitu okoliša, odnosno sve teme koje reflektiraju aktivnosti na europskoj razini vezane uz Green deal.

I dalje će postojati Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske te Središnji državni ured za javnu nabavu, dok će se ustrojiti Središnji državni ured za demografiju i mlade, kao novo tijelo.

"Želimo pitanju demografske politike dati veću pozornost u budućnosti i imati jedan horizontalni pristup", istaknuo je predstavivši u najkraćim crtama sastav nove Vlade.

Premijer Plenković najavio je da će sutra i prekosutra sudjelovati u Bruxellesu na pregovorima Europskog vijeća o novom Višegodišnjem financijskom okviru te o instrumentu EU iduće generacije.

"Imat ćemo cjelovitiju sliku o tome koliko će sredstava Hrvatskoj biti na raspolaganju u sljedećih četiri odnosno sljedećih sedam godina", dodao je.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano