DIP: Birači moraju na glasovanje donijeti svoju kemijsku

Obzirom na predstojeće parlamentarne izbore, koji će se održati u nedjelju, 5. srpnja 2020., Državno izborno povjernestvo izdalo je detaljen upute o procesu glasovanja.

Naime, obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju zbog koronavirusa, DIP navodi specificirane upute koje svako biračko mjesto mora zadovoljavati.

"Predsjednik, zamjenik predsjednika, članovi i zamjenici članova biračkog odbora (dalje: članovi biračkog odbora), promatrači, predstavnici medija i dr. ne mogu obavljati te dužnosti ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu i/ili respiratorne simptome ili su zaraženi sa SARS-CoV-2 (COVID-19) ili im je izrečena mjera samoizolacije. Ako razviju simptome karakteristične za SARS-CoV-2 (COVID-19) tijekom izbornog dana, dužni su odmah napustiti biračko mjesto i javiti se telefonom nadležnom liječniku" - stoji u pojašnjenju.

Obaveza mjeranja temperature prije dolaska na biračko mjesto odnosi se i na birače.

"Ako je u jutarnjim satima tjelesna temperatura viša od 37,2 °C i/ili ako birači imaju respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične za SARS-CoV-2 (COVID-19), trebaju se javiti telefonom nadležnom liječniku i ne smiju pristupiti biračkom mjestu" - napominje se između ostalog.

Nadalje, glasački paravani (kojima se štiti tajnost glasanja) postavljaju se tako da su birači pri glasanju međusobno udaljeni na najmanje 1,5 metar.

Član biračkog odbora koji obavlja identifikaciju birača uzimanjem javne isprave u ruke, obavezno mora nositi rukavice i dezificirati ih te ih povremeno mijenjati.

Detaljne upute možete pronaći ovdje.

UPUTE ZA BIRAČE:

-Birači su dužni, prilikom ulaska u prostoriju, omogućiti da im član biračkog odbora nanese dezinficijens na ruke ili sami nanijeti dezinficijens na ruke.

-Preporučuje se da birač sa sobom donese kemijsku olovku kojom će glasati. Donošenje vlastite kemijske olovke, međutim, ne isključuje obvezu birača dezinficiranja ruku na ulazu i na izlazu iz prostorije.

-Ako birač sa sobom ne donese kemijsku olovku kojom će glasati, za glasanje se koristi kemijska olovka na biračkom mjestu. Neophodna je pravilna i dosljedna dezinfekcija ruku na ulasku i izlasku iz prostorije, kako bi, između ostalog, istu kemijsku olovku na biračkom mjestu moglo tijekom glasanja koristiti više birača. Pored navedenog, članovi biračkog odbora vode brigu da se tijekom dana u više navrata kemijske olovke na biračkom mjestu obrišu dezinficijensom.

-U prostoriju birači ulaze i izlaze jedan po jedan na način da je razmak među biračima i ostalim prisutnim osobama najmanje 1,5 metar. Birači na red čekaju ispred ulaza prostorije, održavajući razmak od 1,5 metar.

-Potrebno je voditi računa da birači, ako čekaju na ulazak u biračko mjesto u zavorenom prostoru (npr. hodniku), čekaju na zatvorenom prostoru što kraće, a prednost se daje čekanju na otvorenom kada je god to moguće organizirati.

-U prostoriji može istovremeno biti samo onoliko birača koliko je označenih mjesta za glasanje.

O broju birača na biračkom mjestu vodi brigu član biračkog odbora kojeg je predsjednik, odnosno zamjenik predsjednika biračkog odbora zadužio za nanošenje dezinficijensa, odnosno kontroliranje nanošenja dezinficijensa. Birači se zadržavaju na biračkom mjestu najkraće moguće vrijeme koje je potrebno za glasanje.

-Preporučuje se da birači nose maske, a posebno birači s kroničnim bolestima koje možebitno predstavljaju veći rizik za razvoj težih oblika bolesti SARS-CoV-2 COVID-19 (npr. osobe s kroničnim respiratornim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, dijabetesom, imunodeficijencijama, osobe s većim tjelesnih/motoričkim oštećenjima).

-Ako birač koristi masku, kod provjere identiteta, birač nakratko skida masku na udaljenosti od 2 metra od člana biračkog odbora, koji je zadužen za provjeravanje identiteta birača, kao i od drugih osoba.

-Biraču koji na biračko mjesto pristupi bez maske mora se omogućiti glasanje uz pridržavanje svih drugih epidemioloških mjera propisanih ovim Tehničkim uputama.

-Birači ne trebaju nositi rukavice, osim ako imaju oštećenja kože i noktiju na rukama.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano