Eksploziju u Beirutu uzrokovala masovna pošiljka poljo-gnojiva
Libanonski predsjednik Michel Aoun

Oko 2750 tona amonijeva nitrata nalazilo se u skladištu u luci u Bejrutu koje je eksplodiralo u utorak pri čemu je više od 100 ljudi poginulo, izjavio je libanonski premijer Hassan Diab.

General bojnik Abbas Ibrahim iz Libanonske uprave za sigurnost, rekao je da je masovna eksplozija koja je u utorak pretresla područje luke Bejrut uzrokovana zaplijenjenim "eksplozivnim materijalima".

"Naivno bi bilo opisati takvu eksploziju kao vatromet", rekao je Ibrahim za libanonsku TV.

Libanski dužnosnici koji istražuju eksploziju u utorak u Bejrutu ukazali su na mogući uzrok: Masovna pošiljka poljoprivrednog gnojiva za koju vlasti kažu da se godinama čuvala u luci Bejrut bez sigurnosnih mjera opreza, unatoč upozorenjima lokalnih dužnosnika.

Pošiljka je sadržavala amonijev nitrat (AN), visoko isparljivi spoj koji se koristi u gnojivima - i u eksplozivima za rudarstvo.

Libanonski predsjednik Michel Aoun rekao je u srijedu da će istraga o uzrocima eksplozije u utorak u Bejrutu, u kojoj je po novim podacima poginulo više od sto ljudi, što prije otkriti što se točno dogodilo, a da će rezultati biti transparentno objavljeni.

U televizijskom prijenosu početka izvanredne sjednice vlade, Michel Aoun pozvao je također druge zemlje da pomognu Libanonu što je prije moguće, jer se zemlja već bori s vrlo lošom ekonomskom situacijom. Inicijalna istraga pokazala je da su godine zanemarivanja sigurnosti skladišta u kojem se nalazio vrlo eksplozivni materijal u bejrutskoj luci uzrokovale eksploziju, rekao je izvor blizak istrazi.

"To je nemar", rekao je izvor za Reuters, dodajući da je pitanje sigurnosti skladišta već bilo pred nekoliko odbora i sudova i ništa nije učinjeno kako bi se naredilo premještanje ili sigurno odlaganje opasnih tvari. Izvor je rekao da je vatra počela u skladištu 9 u luci i proširila se na skladište 12, gdje je bio uskladišten amonijev nitrat.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano