Analitičar Dujmović: Plenković neće surađivati sa Škorom

Nakon što su obznanjeni rezultati izbora, politički analtičar Tihomir Dujmović smatra kako je ovo spektakularna pobjeda HDZ-a i spektakularan poraz SDP-a.

"Ovaj rezultat znači da je Plenković preuzeo kompletan politički centar. Od lijevog centra do velikog dijela desnog centra jer ovo što je Miroslav Škoro uzeo je zapravo klasična desnica. Očito je da tko drži centar, drži vlast, a onaj tko drži i lijevi i desni centar može mirno spavati. To je u ovom slučaju definitivno Andrej Plenković. Ovaj rezultat znači i poraz velikog broja malih stranaka" - kazao je Dujmović u komentaru za Dnevno.hr te poručio kako Bernardićeva pozicija upravo visi tankoj niti.

"Najteži poraz pretrpio je Davor Bernadić i predsjedništvo SDP-a već sutra saziva hitnu sjednicu na kojoj bi Davor Bernardić mogao izgubiti poziciju šefa SDP-a, a ne bi bilo neobično da on već do ponoći ponudi ostavku. On je potučen sa svih strana. Njega je na lijevom centru pobijedio Plenković, a na ljevici ga je do nogu potuklo „Možemo!“. Bernardić je čovjek koji nije za politiku i mislim da je vrijeme da se vrati fizici" - kazao je ovaj analitičar.

Kao jedan od važnih čimbenika koji su formirali izvanredan uspjeh Andreja Plenkovića, Dujmović ističe činjenicu kako je Andrej Plenković zahvatio i desni i lijevi politički centar. "Važno je istaknuti i to kako ova ogromna pobjeda Andreja Plenkovića ostavlja prostor da mijenja Hrvatsku kao što je promijenio HDZ. Ovo je signal kako javnost podržava centrističku priču Andreja Plenkovića i on je dobro osjetio bilo javnosti. Ključni nagovještaj ovakve situacije je bila pobjeda na unutarstranačkim izborima gdje je doslovno pomeo unutarstranačku oporbu koja je odudarala od centrističke politike. Ti izbori su pokazali da postoje određena žarišta u kojima je prevladavala politika svojstvena klasičnoj desnici, ali da ona nisu značajna.

Sada ćemo vidjeti kakva je matematika i može li s manjinama i HNS-om ponoviti onu matricu o kojoj je sam Plenković govorio, a to je da formira vlast sa dosadašnjim partnerima i to je trenutno vrlo izgledno. Takva situacija zahtijevat će samo kozmetičke promjene u vlasti i to je najrealniji put. Izgledno je da će izbjeći komplikacije koje bi mu donijela suradnja s Domovinskim pokretom i to je u skladu s njegovim najama kako neće ni s SDP-om ni s Miroslavom Škorom. Mislim da mu ta koalicija neće biti nužna. Treba reći da Plenkovića ipak čeka i veliki test na lokalnim izborima gdje će se odvijati velika bitka za Zagreb u kojem čak i Franjo Tuđman izgubio nakon Oluje. S obzirom na to, ni ova velika pobjeda ne garantira Plenkoviću da će uspjeti preuzeti Zagreb u kojem trenutno dominira lijeva opcija. U svakom slučaju, ovo je njegova noć i vrijeme je za šampanjac. On je pobijedio sve svoje oponente i u ovom trenutku mu nitko ne može ništa."

Dujmović je ukazao i na činjenicu da je Milorad Pupovac rekao kako bi Plenković pogazio sve što je radio četiri godine ukoliko bi koalirao s Miroslavom Škorom. "Budući da je Plenković dobio ovoliko mandata, izgledno je da od suradnje s Miroslavom Škorom neće biti ništa, a time bi na neki način „održao svoju riječ“. Vidjet ćemo hoće li biti izmjena, ali ako situacija ostane ovakva, sasvim je izgledno da Domovinskog pokreta u vlasti neće biti" - zaključuje Dujmović i najavljuje buduće rivalstvo Miroslava Škore i Andreja Plenkovića.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano