Svjetlosni spektakl u Gospiću povodom rođendana Nikole Tesle

Nikola Tesla, genij iz Smiljana, rođen je na današnji dan 1856. u malenom ličkom selu.

Tesla je dao neupitan doprinos razvoju elektrotehnike i radiotehnike, a talent je ponajviše prepoznat u SAD-u gdje je proveo glavninu svog radnog vijeka. Preminuo je u New Yorku, 7. siječnja 1943.

Upravo je Tesla zaslužan za uvođenje izmjenične struje u svakodnevnu upotrebu.

Povodom njegovog rođendana Grad Gospić i tamošnja turistička zajednica pripremili su i prigodni program obilježavanja.

Naime, u Muzeju Like i Memorijalnom centru Nikole Tesle nastala je izložba "KAD SAM BIO DJEČAK". Rođenje, školovanje, prvi istraživački koraci, vizije i snovi realizirani u budućnosti, niču upravo u njegovom rodnom Smiljanu. Znatiželjom djeteta i pronicljivošću genija promatrao je prirodu, a ona mu je davala jasne odgovore. Dječak Tesla ostao je zaigran cijelog života, a autorice izložbe Josipa Starčević Prpić, Ana-Marija Šolaja i Ivana Starčević, u toj dječakovoj zaigranosti, kroz izložbenu priču vode nas u Smiljan i Gospić, uz znamenite ljude i anegdote Nikolina života.Izložba povodom obilježavanja 164.obljetnice rođenja Nikole Tesle bit će otvorena 10. srpnja u podne.

Osim toga, Gospić će Svjetlosnim spektaklom "Tesla Power of Lights" 10., 11. i 12. srpnja obilježiti Teslin rođendan.

U sklopu svjetlosnog spektakla posjetitelji će moći vidjeti laser show, izvanredne svjetlosne efekte koji će prošarati nebo sve do Smiljana. Također, sve zgrade u kojima je Tesla živio ili radio, bit će posebno osvijetljene od 10. 07. – 12.07. 2020. u večernjim satima. Uz navedeno za one najmlađe na Trgu Stjepana Radića bit će postavljen Interaktivni panel pomoću kojeg će djeca bojiti sprave u dječjem parku (laserom).

"Grad Gospić i Turistička zajednica grada Gospića pozivaju vas da prošetate ulicama grada na navedene datume, a one najmlađe da se na glavnom gradskom Trgu poigraju miješanjem boja i uređivanjem svjetlosnih efekata. S obzirom na situaciju s epidemijom koronavirusa, molimo da se svi zajedno ponašamo krajnje odgovorno i poštujemo naputke epidemiologa kao i sve propisane mjere zaštite" - stoji u pozivu.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano