VEČERAS: Predstava Vjerenice Teatra Lero u Sv. Filipu i Jakovu...

Vjerenice, nosi naziv dramska predstava Studentskog teatra Lero iz Dubrovnika koja će u sklopu projekta K.IN.O. – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje, biti održana u subotu 1. kolovoza, s početkom u 21.00 sati, u Kinu Sv. Filip i Jakov...

Predstava se izvodi u sklopu programa "Dan za dramu“. Nakon izvedbe održat će se tribina za javnost na temu uloge kazališta u integraciji lokalne zajednice, u foajeu kina bit će postavljena izložba „Prozor u prošlost“ koji prikazuje djelovanje Skupa Kazališnih Amatera Hrvatske u Sv. Filipu i Jakovu 1980-ih godina.

Nagrađena predstava „Vjerenice“ Davora Mojaša, poetično teatralizira jedan dio dubrovačke povijesti svakodnevnice. „Neke su voljele i pamtile. Neke molile i plakale. Neke praštale. Mnoge nisu izdržale. Jesu li sebi vjeru dale kad su bile ostavljane? Jesu li ih spominjali? Sanjali? Proklinjali? Tko je kome vjeru dao? Tko ih je vjerenicama zvao? I jesu li se one vjerenicama zvale ne dočekavši ljubavnike. Jesu li imale želje? U što su vjerovale? Kada su patile, gubile se, tajile, nestajale, krile, skrivale boli, rane, svetile se, uzimale sebi život, čast, radost, osvećivale se i ubijale da njih ne bi prije. Ne odajući imena nahoda, razlog plaču, u bijelu rašu izvezene golubice i dah milosrđa. Vjerenice! Vazda milosti pune. I očaja!“ (Davor Mojaš)

Projekt "KINO - Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje“, s ukupnim proračunom od 2.099,720,06 HRK, sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.784.762,05 HRK, odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok se ostalih 314.958,01 HRK odnosno 15% ukupnih bespovratnih sredstava, osigurava iz Državnog proračuna RH. Prijavljen je na poziv Kultura u centru – potpora razvoju javno – civilnog partnerstava u kulturi, nositelj je Udruga za kulturu i umjetnost “U Pokretu”, uz partnerstvo Općine Sv. Filip i Jakov i Zajednice udruga “Centar nezavisne kulture”, koja je ujedno i provoditelj projekta.

-Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta članova i zaposlenika OCD-ova i javnog sektora, u svrhu kreiranja zajedničkog modela sudioničkog upravljanja u kulturi i uključivanje građana u stvaranje većeg broja kulturnih i umjetničkih projekata u lokalnoj zajednici, uz paralelnu preobrazbu starog kina u Općini Sv. Filip i Jakov u KINO - Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje - upoznaje nas i podsjeća Lucija Mikas, umjetnička voditeljica projekta...

PS- Pogledajte video najavu predstave, iznad našeg teksta!

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano