FOTO: Otvoreni Dani pršuta u Zadru, šampion pršut Smjeli!
Šampionski pršutar Vinko Prančić
Foto VJ

U Zadru su u petak, 25. rujna 2020. otvoreni šesti Dani hrvatskog pršuta na najbolji mogući način - proglašenjem najboljih pršuta!

A ovogodišnji šampion je dalmatinski pršut Smjeli iz Dugopolja, vlasnika Vlade Prančića, s osvojenih 97,60 bodova.

Klaster Hrvatskog pršuta za domaćina ovogodišnje manifestacije odabrao je Zadar i to s pravom jer ipak je pršut tradicijska delicija ovog kraja, dobro znana i cijenjena.

Otvorenje manifestacije kao i proglašenje najboljih upriličeno je u hotelu Kolovare.

"Turizam kao najbolja mogućnost plasmana naših pršuta i naše najveće tržište svojim padom uzrokovao je i pad prodaje pršuta u Hrvatskoj. U pršutanama su ostali visjeti pršuti, a s njima i poprilični kapital koji je u njih uložen. To nas sve izlaže riziku da ovu sezonu soljenja koja je pred nama ne bude dovoljno obrtnih sredstava za novi ciklus proizvodnje, a samim time i mogućnost da kad se stanje normalizira, tržište ostane bez naših pršuta" - istaknuo je tom prilikom Darko Markotić, predsjednik Klastera Hrvatskog pršuta.

Veliki uvoz

Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za turizam i poljoprivredu smatra kako je upravo ova kriza pokazala da je uz prodaju u turizmu važno imati i stabilnije prodajne kanale. Posebno mrežu trgovačkih lanaca i to ne samo u Hrvatskoj, već kao izvozno-prodajne kanale na inozemnim tržištima. Ističe kako je unatoč zaštićenim pršutima iznimne kvalitete Hrvatska još uvijek velika uvoznica pršuta, s manje od 500 tisuća komada ne podmiruje ni 50 posto vlastitih potreba.

Tom je prigodom zadarski župan Božidar Longin istaknuo da u Zadarskoj županiji proizvođači godišnje proizvedu oko 30.000 pršuta, a još oko 10.000 nastane u kućnoj radinosti.

"Najveći napor važno je uložiti, a na tome Zadarska županija već neko vrijeme vrlo intenzivno radi, u plasman zaštićenih domaćih proizvoda u ugostiteljskim objektima. Način je to kako će se povezati više gospodarskih sektora na obostranu korist, ali i na užitak gostiju" - kazao je župan Longin.

Kao izaslanik ministrice poljoprivrede manifestaciju Dani hrvatskog pršuta otvorio je Zdravko Barać, pomoćnik ministrice.

Mjere

"Svjedoci smo niza mjera i načina kojima je Vlada RH utjecala na očuvanje gospodarskih aktivnosti. Ministarstvo poljoprivrede je također s više mjera izvanredne pomoći prije svega utjecalo na očuvanje stabilnosti svih poljoprivrednih sektora, pa tako i svinjogojskog sektora, neraskidivog dijela pršutarske proizvodnje. Svakako treba spomenuti i novu mjeru ruralnog razvoja čija je realizacija u pripremi (Mjera M21), a odnosi se na pomoć primarnim proizvođačima koji su pretrpjeli štete u poslovanju uzrokovane COVIDOM-19 u iznosu do sedam tisuća eura i tvrtkama, prerađivačima do 50 tisuća eura. Zahtjevi po ovoj mjeri podnosit će se do kraja ove godine" - istaknuo je Barać.

Osim toga izrazio je i zadovoljstvo činjenicom da se među 25 zaštićenih proizvoda na razini EU nalaze i četiri hrvatska pršuta – drniški, dalmatinski, krčki i istarski.

Inače, nakon otvorenja uslijedio je i cijeli niz radionica, a svakako će najzanimljiviji dio biti onaj subotnji - izložbeno prodajna prezentacija pršutara na Trgu Petra Zoranića od 8 sati.


Tajna dobrog pršuta

Šampion među pršutarima, Vinko Prančić, otkrio nam je tajnu svog šampionskog pršuta.

"Osnova je dobra sirovina, puno rada, ljubavi i ne puno mudrijanja. Čim se puno mudrija, nije dobro. Vrlo malo soli, bure i to je to" - tako glasi njegova formula.

"Za kvalitetan dalmatinski pršut od iznimne je važnosti i kvalitetan but, težine iznad 11 kilograma svježeg mesa" - dodao je.

Inače, u njegovoj se pršutani Smjeli godišnje proizvede stotinu tona pršuta i većina ih se plasira u turističkoj sezoni koja je ove godine pogođena pandemijom.


Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano