KOLAN: Ponovno postavljena zaboravljena etnografska zbirka
Foto Općina Kolan

Iz Općine Kolan stižu dobre vijesti. Nakon što je više od desetljeća bila zanemarena i doslovno bačena u kut jedna od najstarijih etnografskih zbirki u Zadarskoj županiji, ona u Kolanu, ponovno je revitalizirana i otvorena za posjetitelje i to 18. listopada na dan Sv. Luke, zaštitnika Kolana.

Načelnik Općine Kolan Marin Pernjak ovom prilikom zahvalio se svima koji su sudjelovali na ovom projektu, a posebice Petri Valovičić, univ.bacc.ethnol.et.anthrop., mag.turism.cult. koja je ponovno postavila cijelu etnografsku zbirku što je podrazumijevalo čišćenje, popisivanje i opisivanje građe, fotografiranje građe, inventarizacija i na kraju samo postavljanje.

Etnografska zbirka Kolan broji oko 200-tinjak predmeta od čega je najveći broj drvene građe, izvijestili su iz Općine. Zbirka čini prikaz tradicijskog načina života mjesta Kolan na otoku Pagu. Uvjetovanošću prostora stare škole u čijim se gornjim prostorijama nalazi, zbirka je podijeljena u dvije prostorije. Dok prva čini prikaz konobe, a druga prikaz kućanstva, koncept koji ih povezuje je rad i svakodnevica. Kolan je mjesto u kojemu su se ljudi bavili poljoprivredom, vinogradarstvom te ovčarstvom. Sukladno tome najviše je građe koja pripada skupini alata za obradu zemlje, sječiva te predmeta vezanih uz vinogradarstvo. U građi vezanoj za kućanstvo najveći broj predmeta pripada području obrade vune. Iz tog je razloga glavna tema koncepta upravo rad i svakodnevica. U prilog tome u hodniku zgrade postavljen je i kratak prikaz procesa izrade sira kojeg je dokumentirao etnolog i fotograf Mladen Tomljenović 70-tih godina prošlog stoljeća za potrebe Etnografskog odjela Narodnog muzeja Zadar.

Načelnik Marin Pernjak naglasio je kako je izuzetno ponosan što je za vrijeme njegovog mandata etnografska zbirka koja je više od desetljeća bila zanemarena i prijetio joj je zaborav pa i uništavanje, ona obnovljena i ponovno postavljena. Kako je i sam dio KUD-a te njeguje i aktivno sudjeluje u očuvanju kolanjske kulture i tradicije sretan je jer i ovaj dio Kolana ponovno dostupan široj javnosti. Najavio je kako će upravljanje zbirkom dati Turističkoj zajednici Općine Kolan kako bi je predstavili u najboljem svijetlu našim gostima koji posjećuju našu općinu. Također je najavio obzirom da zbirka nije na nijednoj listi zaštićenih dobara ni u preventivnoj ni trajnoj već je samo pod zaštitom Zakona o kulturnom dobru da će Općina Kolan aktivno raditi i na tome.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano