INSPEKTORI UTVRDILI: Trgovci nisu pravilno oglašavali sniženja
Foto Ilustracija

Tijekom srpnja i kolovoza tržišni inspektori Državnog inspektorata RH-a obavili su 474 inspekcijska nadzora u kojima su utvrđena 74 prekršaja.

"Tržišni inspektori Državnoga inspektorata tijekom srpnja i kolovoza provodili su ciljane inspekcijske nadzore ljetnih sezonskih sniženje. Ovim inspekcijskim nadzorima kontrolirano je pridržavanje odredbi Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuju posebni oblici prodaje te s time u vezi nepoštena poslovna praksa trgovaca u odnosu prema potrošačima. Tijekom trajanja ljetnog sezonskog sniženja provedeno je 474 inspekcijska nadzora u kojima je utvrđeno ukupno 74 prekršaja, a što je postotno (15,6%) na razini prošle godine" - izvijestili su iz Inspektorata.

Prekršaji

Utvrđeni prekršaji su se odnosili na ne isticanje cijene proizvoda tijekom posebnog oblika prodaje, nepropisno isticanje cijena proizvoda (uz cijene na sniženju nisu bile istaknute cijene u redovnoj prodaji), a zabilježeno je i nekoliko slučajeve nepoštene poslovne prakse.

"Konkretno, nepoštena poslovna praksa trgovca odnosila se na oglašavanje određenog postotka sniženja, ali na prodajnom mjestu nije zatečen niti jedan proizvod koji je snižen u tom postotku kao i oglašavanje popusta u razdoblju koje je obuhvaćalo i razdoblje sezonskog sniženja, pa se proizvod po redovnoj cijeni koja je istaknuta nije prodavao niti u jednom trenutku tijekom 2020. godine i sl. Neki od utvrđenih prekršaja otklonjeni su tijekom inspekcijskog nadzora pa za te prekršaje tržišni inspektor, sukladno Zakonu o Državnom inspektoratu, nisu podnosili optužni prijedlog niti su izdavali prekršajni nalog. Za sve ostale utvrđene prekršaje protiv počinitelja bit će poduzete zakonom propisane upravne i prekršajne mjere" - infomirali su iz Inspektorata.

Sniženja

Sukladno odredbama Zakona o zaštiti potrošača te Pravilnika o uvjetima i načinu provođenja sezonskog sniženja, sezonskim sniženjem smatra se prodaja proizvoda po sniženoj cijeni nakon proteka sezone. Proizvod koji se prodaje u okviru sezonskog sniženja mora biti jasno, vidljivo i čitljivo označen redovnom cijenom te novom sniženom cijenom.

Završetkom ovogodišnjeg ljetnog sezonskog sniženja, s početkom rujna, trgovci više ne smiju oglašavati sezonsko sniženje, no proizvodi koji su bili na sezonskom sniženju mogu se prodavati po sniženoj cijeni do isteka zaliha.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano