EU parlament: Članice trebaju uskladiti mjere protiv korone

Zabrinuti zbog nedavnog povećanja broja pozitivnih slučajeva bolesti COVID-19 diljem Europe, europarlamentarci su izrazili žaljenje zbog toga što države članice nisu izvukle pouke iz početka krize te što su ponovno poduzele različite i nekoordinirane mjere.

U rezoluciji usvojenoj u četvrtak, 17. rujna s 595 glasova za, 50 protiv i 41 suzdržana, zastupnici su upozorili na nedostatak usklađene metodologije za prikupljanje i procjenu podataka o broju zaraženih osoba, što dovodi do različitih procjena zdravstvenih rizika i ograničenja slobodnog kretanja osoba koje putuju iz drugih zemalja EU-a.

Nakon rasprave u utorak s povjerenikom Didierom Reyndersom i ministrom Michaelom Rothom koji je predstavljao njemačko predsjedništvo Vijeća EU-a, Parlament je pozivao države članice da:

-prihvate istu definiciju pozitivnih slučajeva bolesti COVID-19, smrti od te bolesti te oporavka od zaraze

-uzajamno priznaju rezultate testova u svim državama članicama

-smanje pretjerano vrijeme čekanja na testove

-odrede jedinstveno razdoblje karantene

-prema potrebi koordiniraju ograničenja putovanja u skladu s prijedlogom Komisije

-što prije razgovaraju o tome kako se vratiti na režim potpuno funkcionalnog schengenskog područja, bez kontrola na unutarnjim granicama i planova za nepredviđene situacije.

Zastupnici smatraju da bi Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) trebao biti zadužen za procjenu rizika od širenja virusa i objavljivanje tjedno ažurirane karte rizika (po regiji) uporabom zajedničkih oznaka u boji, na temelju podataka koje su dostavile države članice. Dodaju da bi se bez odlaganja ECDC-u na raspolaganje trebalo staviti više sredstva i osoblja.

Rezolucijom se od Komisije traži da razvije usklađeni obrazac za lociranje putnika kako bi se izgradilo povjerenje u sustav praćenja na razini EU-a. Zastupnici, koji očekuju da će nacionalni sustavi biti interoperabilni do listopada, preporučuju poticanje na upotrebu aplikacija za praćenje kako bi se omogućilo analiziranje bolesti COVID-19 na razini EU-a. Naglašavaju da te aplikacije moraju funkcionirati potpuno u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano