OMIŠKI POVRATAK: Zadranka obara osmijehom i - rukavicama...

U laganom trku pored mora...

Brzo smo je uočili, vedra. Nasmijana.

"U zdravom tijelu, zdrav duh, haha"- komentira "na distanci" zapažanja i "upad" u tekst novinara s maskom na pola lica. Elegantna, vitka. S osmijehom uz koji obara. I doslovno obara.

Marija Morić, rođena Ožaković, pisali smo o njoj u više navrata, velikoj borilačkoj heroini iz malenoga Benkovca.

“Tu i živim i radim. Ali i Zadru, u njemu sam i rođena, 17.08.1993. Tako se onda i osjećam- Zadranka. Heh, završila sam srednju ekonomsku školu, normalna sam žena, kći i - supruga. Ne tako davno sam postala i majka, ne još i kraljica, al’...” - predstavila nam se posljednji put prije godinu i pol, uz široki smiješak, opet, uvijek je tu, ono baš od uha do uha.

Elokventna, srdačna i dobrodušna, pomalo i samozatajna. Ničim, upravo ničim, ne odajući najdraži hobi kojim se bavi, razbijajući i nokautirajući u sitne komadiće direktom, krošejom i aperkatom, predrasude autora, muškarca, iako nimalo konzervativnih nazora.

"Boksačica sam. Usporedno i kick-boksačica. I sretna sam zbog toga. Presretna” - kaže nam ne bez ponosa mlada i simpatična, sugovornica iz uvoda. Raspoložena. Pozitiva "na kvadrat"...

Boksom se krenula baviti jako rano, već sa sedam godina. Tata Dinko je bio trener u jednom klubu, na njen nagovor pošla je oca gledati i odmah se u taj plemeniti sport zaljubila. Bila je neosporiv talent, paralelno radila i kickboxing, da bi u trećem osnovne krenula na svoje premijerno natjecanje, državno prvenstvo, tamo ju je čekalo šest zaista napornih borbi, ali postala je prvak RH.

"Moram napomenuti kako je u toj istoj dvorani u Splitu na prvom natjecanju i moj tata postao prvak, potom također i sestra Ana. Čudni svati, zar ne, haha” - otkriva nerijetko zanimljiv podatak. Očarana ljepotom sporta i postignutim uspjehom nastavila je u istom ritmu pa su se redala natjecanja, borbe svaki vikend, iz tjedna u tjedan.

“Bila sam dovoljno ispraksirana, tako da mi je to vrlo brzo i lako postao životni stil, moj put, a sjećam se, udarala sam kao muškarac. Nekako usporedno, s 13 godina otišla sam u teže kategorije kickboxa, low kick i full contact. Ljeta su prolazila, a ja sam redala naslove prvaka u boksu i kickboksu. Naravno, uz sve to bilo je potrebno znati izvanredno boksati jer u low kicku i k1 kad noge otkažu imaš samo ruke koje ti čuvaju glavu, moraš biti s njima i spreman i spretan. Moj život je izgledao od moje devete pa do 18. ovako: škola, trening, spavanje, škola. Išlo se posvuda na treniranja, neko vrijeme je tata imao svoju dvoranu ovdje u Benkovcu, klub je brojao 70 mališana i to je besplatno radio da bi skupio djecu u sport s ulica. Kad smo spletom okolnosti izgubili dvoranu išlo se svugdje na treninge, boksalo se za svaki klub koji je iole bio dobar, a svi su dobri, i Split, BK Diabolik, BK Zadar, BK i kickboks klub Sv.Krševan” - prisjeća se često kao i kako je njena, mislila je tada, zadnja borba u ringu bila u kolovozu 2011.

“Na Oluju, kao da se jučer održala, a nisam tada ni znala da je zadnja. Samo sam se jednom probudila i rekla - dosta. Jednostavno sam se zasitila takva stila života i shvatila da sam svima, a ono sto je najvažnije pokazala do kraja i sebi, da mogu, da sam u tom trenutku jedna od najjačih dama u zemlji, ako ne u tome i najbolja. Bez lažne skromnosti, nje u ovom sportu nema ili vas pojedu, na žalost to je istina! Ali ljubav prema boksu nikad nije prestala, nije se čak utišala, naprotiv jača je nego ikada” - ispričala nam je zimus, u ono dobro i pomalo zaboravljeno predpandemijsko doba. Ukorak sa završetkom srednje škole prestao je i sportski put aktivna sportaša. Pokazat će se naknadno nakratko, ipak.

“Kao svakom normalnom djetetu i osobi trebalo mi je neko vrijeme da se naviknem na novi način življenja, nauživala sam se i ne znajući kamo težim, a gledajući oca kako naporno radi kao trener po tuđim klubovima uvijek sam se pitala: zašto se tako čovjek troši za druge, treće, otkud motiv, volja, kako mu se da??! Ja sam po završetku srednje ekonomske bila zaposlena u računovodstvu, pa kao operater, onda recepcioner, redom u nekim uredima, s pustim papirima. Nisam bila sretna. Osjećala sam se kao da radim za to da preživim i umrem nesretna. Tata je pridonio mom putu, promatrajući njega shvatila sam da ne želim raditi za ikoga. Htjela sam biti sam svoj gazda jer to u konačnici i jesam” - iskreno naglašava.

“Tražila sam nešto korisno zajednici, imala stotinu ideja, u meni gori nešto što tako žarko želi pomoći ljudima. Pa sam došla na zamisao da nastavim raditi ono što najviše volim, boksati, ali na način da podučavam ostalu djecu onoj velikoj sreći koju sam i sama kao dijete imala. I tako sam otvorila svoj klub - “Sv. Ante Benkovac”. Radila sam sa svim uzrastima. No, to zahtjeva dosta napora. I vremena. A onda je došla i kćerkica” - napominje nam.

“Da smo planirali ne bi se bolje spojili, svemir to divno kroji, zaista. Nakon pauziranja idem uskoro opet s kickboxom što me izuzetno raduje jer sam prvenstveno kickboksačica. I, kao što rekoh, idem po nove naslove, znam u šali reći da je moj otac stvorio više prvaka nego grad broji stanovnika. I oboje smo svojim rezultatima potvrdili kako smo i više nego stručni, nema smisla stati sada. Idemo dalje, u nova osvajanja” - ustvrdila je tada široko nasmijana i zadovoljna izraza lica.

I evo, ukazala se nova prilka za tron, postolje, konačna pozicija i nije toliko važna, medalja je normalno želja, a sad...

Sportska dvorana "Ribnjak", u ulici Četvrt Omiške bojne 1, u prekrasno čudesnom Omišu, na ušću Cetine, u subotu, 17.10.2020., moglo bi biti poprište "hollywoodske" povratničke epizode predivne i začudne sportske priče, heroine među konopcima.

Kickboxing klub "Sveti Jure" - Gata, domaćin je i organizator PH u low kicku za seniore, kick lightu za juniore, light contactu za starije kadete i point fightingu za uzrast mlađih kadeta i kadetkinja. Nastupa prijavljenih 319 boraca i borkinja iz 48 HR klubova. Među njima i - Marija.

"Ponosna sam, jer ovu subotu nastupam u Omišu na Prvenstvu Hrvatske u zahtjevnoj kategoriji low kicku. Ovaj meč je izuzetno i važan i poseban, budući mi je prvi nakon velike pauze duge ravno 10 godina. Nakon što sam se ostvarila kao majka, ali i - s obzirom na epidemiološko stanje u državi, uvjeti nisu bili kao nekada. Također, tijekom fizičkih priprema koje sam radila u svome klubu BK Sv.Krševan, pod vodstvom moga trenera Nene Mitrovića, i povremenim odlaskom u KBK Mornar Split, za koji i nastupam, koristila sam i svoju mentalnu pripremu za sportaše, čime se isto tako s puno zadovoljstva bavim posljednjih mjeseci. Vjerujem da dobar rezultat neče izostati, i ovim putem pozdravljam svoje kolege kpji su također marljivo radili unatoč stanju koje nas je svih do kraja zateklo i želim uspjeh u sportu i izvan, baš svim natjecateljiima i natjecateljicama" - poručila je Ožaković-Morić, "djevojka od milijun - osmijeha".

PROGRAM

PETAK, 16.10.2020.

-17:00 - 21:00 - kontrolno vaganje u dvorani

SUBOTA, 04.07.2020.

-08:00 - 09:00 - kontrolno vaganje u dvorani

-09:30 - svečano otvorenje

-10:00 - početak - kvalifikacijska i finalna natjecanja...

"NOVONORMALNA PRIREDBA"

Marljivi organizatori dobili su odgovor iz Stožera Splitsko - dalmatinske županije i planirana državna prvenstva održat će se po planu, izvijestili su putem Facebooka.

"Naravno, u odgovoru Stožera posebno se naglašava strogo pridržavanje svih propisanih mjera - kako Nastavnog zavoda tako i naših mjera - mjere su priložene e-mailu koji je ponovno dostavljen svim klubovima. Kako bi smo izbjegli gužve i nepotrebna okupljanja, obavještavam da će se kontrolno vaganje (cijeli klub po klub, po redoslijedu dolaska) održati u petak, 16.10. od 18 do 22 sata u prostorijama KBK "PIT BULL", Split - na Gripama (kao i prošle godine) dok će se kontrolno vaganje ujutro u subotu, 17.10. od 08:00 do 09:00 održati u sportskoj dvorani u Omišu. Svi klubovi prije dolaska na vaganje dužni su Natjecateljskom odboru na e-mail: romeo.desa@ri.t-com.hr ili bukvicdanijelahkbs@gmail.com dostaviti popis sudionika natjecanja na obrascu dostavljenom e-mailom. Na tom popisu mogu se nalaziti samo registrirani natjecatelji, treneri i eventualno liječnik ili fizijatar kluba. Neće biti dopušten ulaz u dvoranu gostima, roditeljima, niti registriranim članovima kluba koji se ne natječu. Svaki prijavljeni sudionik - natjecatelj, trener, sudac, službena osoba, dolaskom na kontrolno vaganje i/ili ulaskom u dvoranu dužan je predati službenoj osobi na ulazu ispunjeni Medicinski upitnik, a tom prilikom biti će mu izmjerena temperatura. Osobi koja u trenutku mjerenja bude imala tjelesnu temperaturu višu od 37,2 oC, neće biti dopušten pristup kontrolnom vaganju niti ulazak u dvoranu. Obrazac medicinskog upitnika dostavljen je ponovno putem e-maila.Ždrijeb i raspored natjecanja biti će napravljeni i objavljeni na portalu za natjecanja u srijedu, 14.10. Borbe će se odvijati u subotu, 17.10. s početkom u 10:00 sati na 1 ringu i na 3 tatamija. Ulaz u dvoranu natjecateljima biti će dopušten 1 sat prije planiranog početka njihove borbe, a odmah nakon borbe, natjecatelji su dužni napustiti dvoranu. Borbe u ringu održavati će se po kolima - osmina finala > četvrtina > polufinale i finale, dok će se borbe na tatamiju održavati po kategorijama i odmah po završetku kategorije biti će podjela medalja za tu kategoriju bez posebne ceremonije, još jednom mole se svi sudionici državnih prvenstva da se disciplinirano pridržavaju svih mjera, uputa i preporuka jer jedino na takav način u ovim vremenima pandemije možemo sačuvati naše zdravlje, ali i zdravlje naših ukućana, naročito starijih, nakon povratka kućama. S nadom Vašeg uvažavanja i pridržavanja naših molbi i zahtjeva u cilju održavanja sigurnih i uspješnih državnih prvenstava u Omišu, svima želimo sretan put na natjecanje i puno sportskog uspjeha na natjecanju, kao i sretan i zadovoljan povratak kućama" - poručio je u službenoj FB objavi Romeo Deša, predsjednik Natjecateljsko-registracijskog odbora HKBS-a...

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano