KVALITETA DOKTORSKIH STUDIJA: Prirodne znanosti prednjače
prof. dr. sc. Jasmina Havranek

Na konferenciji pod nazivom Vrednovanje doktorskih studija u RH – pregled reakreditacije izneseni su rezultati reakreditacija tih studija.

"Svrha je reakreditacije bila osigurati da visokoobrazovne kvalifikacije uz naslov doktora i doktorice znanosti odražavaju kvalitetne studijske programe koji su međunarodno usporedivi i cijenjeni. Tijekom protekle tri godine vrednovali smo 114 doktorskih studija, među kojima su prepoznati i oni visoke razine kvalitete" - izjavila je na otvorenju konferencije prof. dr. sc. Jasmina Havranek, v. d. ravnatelja Agencije za znanost i visoko obrazovanje koja je provela vrednovanje u razdoblju od 2016. do 2019. godine.

Na doktorskim studijima, prema dostavljenim samoanalizama izrađenima u svrhu vrednovanja, u Republici Hrvatskoj studira 9645 doktorskih studenata u sedam znanstvenih područja.

Najveći broj doktorskih studenata studira u području društvenih znanosti (2806), nakon čega slijede biomedicina i zdravstvo (1884) i tehničke znanosti (1719).

Najveći prosječan broj studenata po studijskom programu studira u području biomedicine i zdravstva (157), nakon čega slijede biotehničke (90,13) i društvene znanosti (77,74).

Nadalje, jedan od zaključaka je i da se najviše poslijediplomskih programa izvodi u području društvenih znanosti (36), nakon čega slijede tehničke znanosti (23), humanističke znanosti (20), prirodne znanosti (15), biomedicina i zdravstvo (12) te interdisciplinarne znanosti (10).

Prosječno najveći broj radova godišnje indeksiranih u bazama WoS i Scopus po znanstveniku (zaposleniku u znanstveno-nastavnom zvanju) imaju znanstvenici u tehničkom području (2,27), nakon čega slijede biotehničke znanosti (1,74) i društvene znanosti (1,41).

Od svih reakreditiranih studija 43 % programa dobilo je dopusnicu, 57 % pismo očekivanja, 8 % postupak je završilo pismom očekivanja sa zabranom upisa novih studenata.

Skupina pokazatelja koja se odnosi na potporu studentima područje je koje je prosječno u svim znanostima ocijenjeno dobrim ocjenama, dok je studijski program i njegovi ishodi područje u kojem najveći broj programa treba dodatna poboljšanja.

Najvećim postotkom ocjena visoke kvalitete stručna povjerenstva ocijenila su pokazatelje na poslijediplomskim programima u prirodnim znanostima nakon čega slijede područja biomedicine i zdravstva (58 %), tehničke znanosti (56 %), biotehničke znanosti (54 %), društvene znanosti (48 %), interdisciplinarne (36 %) te humanističke znanosti (35 %).

U prosjeku je najbolje ocijenjen pokazatelj mogućnost priznavanja prethodnih postignuća (82,35 % ocjena visoke kvalitete), dok je najniže ocijenjeni pokazatelj u prosjeku regrutiranje studenata iz zemlje i inozemstva (20,95 % ocjena visoke kvalitete).

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano