FOTO GALERIJA: Dina e Mel i zaboravljene arbanaške pjesme
Foto VJ

"Slavuj" (Bërbili) raspjevao se u srijedu, 23. rujna u crkvi sv. Nikole u Zadru.

Rapsjevao se u svom punom sjaju zahvaljujući prekrasnim interpretacijama glazbenog dua Dina e Mel koje su na prvom javnom predstavljanju istoimenog nosača zvuka donijele pred mnogobrojnu zainteresiranu publiku u ovom prostoru.

A da je zainteresiranih za ovaj koncert bilo, dokaz su i mnogobrojni upiti već kod službenog izdavanja albuma o tome kad će biti javno predstavljanje.

I konačno se, na radost brojnih, to i dogodilo u srijedu navečer. Dina Bušić i Melita Ivković donijele su uživo zaboravljene pjesme starih Arbanasa koje su ovjekovječile na svom nosaču zvuka, nakon tri godine rada na njemu.

Po završetku koncerta izvođačice su bile još pune dojmova, no bile su itekako zadovoljne.

"Nije jednostavno svirati pred svojima, pred ljudima koji te znaju, a koji znaju, ajmo tako reći, i sve tvoje slabosti i gdje god se okrenem, neka poznata lica, ali Dina je odrađivala taj lavovski dio posla u komunikaciji s publikom. Ja sam imala ponekad te neke male doskočice" - kazala je Melita netom nakon koncerta.

A kako je došlo uopće do projekta?

"Dogodio se niz slučajnih sretnih okolnosti. Prvo je Dina prikupljala za vrijeme svog studija muzikologije u Zagrebu te napjeve kao dio svog seminarskog rada. U isto vrijeme ja sam živjela u Zagrebu i studirala gitaru, naravno da se nismo poznavale, ali tako je to u velikim gradovima. Na kraju nas je Zadar spojio gdje smo se obje vratile i ona mi je uletjela s idejom znaš li nekog tko bi htio svirati brazilsku glazbu. Naravno, to sam bila ja jer sam obožavala brazilsku glazbu. I kako smo od Brazila došle kući? Tako da smo shvatile da kod kuće imam jedan poseban dragulj, a sve zahvaljujući našoj Maksimilijani Barančić koja nas je pozvala da sviramo na predstavljanju arbanaškog udžbenika" - prisjetila se Melita.

"Išli smo korak po korak, dan po dan. Rijetkost ovog materijala privukla je Edina Karamazova, Miroslava Tadića, Yvette Holzwarth. Snimali smo na Zlarinu, vježbali na Prviću, gradili cijeli ovaj projekt, pjesmu po pjesmu, frazu po frazu gotovo tri godine. Orjentirale smo se na nas same. Naš senzibilitet je definitivno mediteranski i Mediteran je zlatni nit koja teče kroz sve pjesme, tu su ljubavne pjesme, rugalice, uspavanke. Jednostavno nešto što senzibilitet Melitine svirke i mog glasa koji je lirski sopranski može lijepo upakirati" - nastavila je priču Dina.

Kao gost iznenađenja na koncertu bio je Edin Karamazov koji i sam sudjeluje na dvije pjesme na albumu.

"To što su cure napravile to je nešto od čega se starom liscu kao što sam ja naježi koža, tako je prekrasno bilo" - kazao je Karamazov svoje dojmove nakon koncerta.

"Meni je to bilo nepoznato, nisam se dotaknuo takve muzike, ali kako je svaka muzika građena od istih cigli, tako i ova arbanaška. Ipak sam negdje u podsvjesti u tome pronašao sebe tako da je to bilo jedno divno iskustvo i nadam se da će biti još živih svirki" - kazao je na kraju.

A i zadovoljni posjetitelji se nadaju da će biti još prilika za intepretaciju ovih pjesama.

Dodajmo i to da se ovaj album može već i kupiti i to u Sveučilišnoj knjižari "Citadela."

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano